Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
=3 курс= ПІВ - ТЕМА 2 (1 частина).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
53.68 Кб
Скачать

Тема 2: об'єкти права інтелектуальної власності

1. Об'єкти авторського права

Авторське право - інститут цивільного права, який регулює відносини, що виникають у зв'язку з використанням творів науки, літератури і мистецтва.

Існує два значення авторського права:

1) У об'єктивному розумінні авторське право – це сукупність правових норм, які регулюють відносини, які виникають унаслідок створення і використання творів науки, літератури і мистецтва.

2) У суб'єктивному розумінні – це сукупність прав, які належать авторові або його правонаступникові у зв'язку із створенням і використанням творів науки, літератури і мистецтва.

Принципи авторського права:

  • Принцип свободи творчості. Він полягає в тому, що ст.54 Конституції України гарантує громадянам свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості. Згідно цьому принципу авторові надається право самостійно вибирати тему, жанр, мету та використання об’єкту авторського права.

  • Принцип об'єднання інтересів автора і інтересів суспільства означає, що суспільство повинне задовольняти інтереси автора в гідній винагороді його творчості, автор зобов'язується не використовувати свій об’єкт авторського права на шкоду суспільству.

  • Принцип матеріальної і моральної зацікавленості, полягає в тому, що автори можуть бути нагороджені преміями, почесними званнями, які стимулюють створення об’єкту авторського права.

  • Принцип охорони прав і законних інтересів автора.

Бернська конвенція про охорону літературних і художніх творів визначає три принципи авторського права:

  • Принцип національного режиму полягає в тому, що об’єкти авторського права створені в одній країні-учасниці Союзу, повинні отримувати в других країнах-учасницях Всесвітньої організації інтелектуальної власності таку саму охорону, яка надається в цих країнах своїм громадянам.

  • Принцип автоматичної охорони полягає в тому, охорона об’єктам авторського права відповідно до національного режиму надається автоматично без будь-яких формальних умов, реєстрації зокрема.

  • Принцип незалежної охорони означає, що охорона об’єктам авторського права надається в країнах-учасницях Всесвітньої організації інтелектуальної власності незалежно від наявності охорони в країнах походження об’єкта авторського права.

Ознаки авторського права.

  • Творчий продукт нематеріального виробництва стає об'єктом авторського права з моменту його створення.

  • Творчий характер (новизна змісту і форми) Така ознака вимагає щоб об’єкт авторського права був безпосереднім результатом творчої та інтелектуальної діяльності його автора. Не вважається об'єктом авторського права суто технічна робота (наприклад, передрук на друкарській машинці чужого твору або навіть його літературна обробка — редагування, коректура тощо).

  • Авторське право признається за будь-яким творчим продуктом у галузі науки, літератури, мистецтва незалежно від його форми, готовності і художньої цінності. Це положення має важливе значення, оскільки охороняє об’єкти різного художнього рівня і мети, у тому числі і такі, які не призначалися автором для публікації (наприклад, листи, щоденники, особисті записи, враження).

  • Зміст об’єкту авторського права може бути виражене в тій або іншій формі. Так, творчий продукт може бути втілений в словесну та письмову науково-літературну або інші форми — карти (географічні, геологічні), креслення, ескізи, музичні твори, моделі, макети і тому подібне.

  • Об'єктивна вираженість (об'єкт авторського права повинен бути зафіксований на будь-якому матеріальному носієві доступному для сприйняття іншими особами). Слід зазначити межі авторсько-правової охорони – авторське право захищає саме форму, а не зміст творів. Це положення закріплено у частині третій статті 8 Закону: «Правова охорона поширюється тільки на форму вираження твору і не поширюється на будь-які ідеї, теорії, принципи, методи, процедури, процеси, системи, способи, концепції, відкриття, навіть якщо вони виражені, описані, пояснені, проілюстровані у творі». Задум письменника чи композитора, який у свідомості автора вже склався у закінчену форму, образ, певне сполучення звуків, але не виражений зовні у будь-якій формі, не визнається об'єктом авторського права.

  • Об'єкти авторського права не вимагають обов’язкового офіційного оформлення (реєстрації).

Ключовим поняттям у законодавстві про авторське право є термін «твір» – продукт творчої діяльності людини; наслідок літературної, наукової, музичної творчості людини. Право інтелектуальної власності, відповідно до статті 418 Цивільного кодексу України, є правом особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності. Інтелектуальною діяльністю, в свою чергу, є розумова (духовна, творча) праця людини в галузі науки, техніки, літератури, мистецтва, художнього конструювання (дизайну) тощо. Об'єктом авторського права є твір науки, літератури чи мистецтва, виражений у будь-якій об'єктивній формі. Об'єктом авторського права може бути не будь-який твір, а лише той, що має певні, встановлені законом, ознаки: а) творчий характер; б) вираження в об'єктивній формі. Але авторське право на твір (як нематеріальний об'єкт авторського права) і право власності на річ, у яку він втілений, не залежать одне від одного. Тому не слід плутати твір як об'єкт авторського права і річ — рукопис, картину, примірник книги. На річ, у яку матеріально втілюється твір, може існувати право власності, право користування тощо, але не авторське право. Так, продаж письменником своєї книги не позбавляє його авторських прав (ст.10 Закону про авторське право).

Законодавство у сфері охорони авторських прав охоплює різні види творчого процесу, які, для того, щоб вважатися об’єктами авторського права, повинні бути оригінальними результатами творчої праці їх авторів. Авторське право бере під свою охорону авторство незалежно від достоїнства твору, тобто незалежно від того, наскільки істотними є ознаки творчості у творі.

Джерела авторського права.

1. Конституція України (ст.54).

2. Цивільний кодекс України. Книга IV «Право інтелектуальної власності» розділ 36 «Право інтелектуальної власності на літературне, художнє і інший твір (авторське право)» ст. 433-448 і розділ 37 «Право інтелектуальної власності на виконання, фонограму, відеограму і програму (передачу) організації віщання» ст. 449-458.

3. Закони України:

  • Про авторське і суміжне право (від 23декабря 1993 р. в редакції від 11 липня 2001 р.);

  • Про інформацію (1992);

  • Про друкарські способи масової інформації в Україні (1992);

  • Про науково-технічну інформацію (1993);

  • Про збереження і розвиток народних художніх промислів України в ринкових умовах (1993);

  • Про телебачення і радіомовлення (1993);

  • Про захист інформації в автоматизованих системах (1994);

  • Про наукову і науково-технічну експертизу (1995);

  • Про інформаційні агентства (1995);

  • Про рекламу (1996);

  • Про видавничу справу (1997);

  • Про систему суспільного телебачення і радіомовлення в Україні (1997):

  • Про державну підтримку засобів масової інформації і соціальний захист журналістів (1997);

  • Про професійних творчих працівників і творчі союзи (1997);

  • Про кінематографію (1998) і ін.

4. Укази Президента України, Постанови Кабінету Міністрів України, Постанови Верховної Ради України.

5. Нормативні акти Українського агентства з авторських і суміжних прав (УААСП).

6. Міжнародні договори:

7. Велике значення в регулюванні авторських відносин мають типові авторські договори, які затверджуються Кабінетом Міністрів України або за його дорученням відповідними відомствами і творчими союзами.

8. Для правильного і однозначного використання законодавства при захисті авторських прав велике значення має судова практика розгляду справ, які виникають у разі порушення авторського права. Верховний Суд України систематично узагальнює і аналізує таку практику, робить відповідні виводи, про які повідомляє суди.

Охороні за Законом «Про авторське право і суміжні права» підлягають всі твори, зазначені у частині першій статті 8 «Об’єкти авторського права», як оприлюднені, так і не оприлюднені, як завершені, так і не завершені, незалежно від їх призначення, жанру, обсягу, мети (освіта, інформація, реклама, пропаганда, розваги тощо).

Ст. 5 Закону України «Про авторське право і суміжні права» вміщено перелік об'єктів авторського права та їх загальні ознаки, а саме:

1) літературні письмові твори белетристичного, публіцистичного, наукового, технічного або іншого характеру (книги, брошури, статті і тому подібне). Літературні письмові твори поділяються на два основні види — художні і наукові. До художніх творів належать романи, повісті, поезія, новели, оповідання, ноти, інші белетристичні твори. До наукових — монографії, підручники, навчальні посібники та інші наукові книги, брошури, статті. До письмових творів належать також комп'ютерні програми. Безперечно, до письмових наукових творів належать звіти про науково-дослідну роботу та інші письмові твори будь-якого характеру.;

2) виступи, лекції, мови, проповіді і інші усні твори (у будь-якій об'єктивній формі, але обов'язково придатній для відтворення, сприймання);

3) комп'ютерні програми та бази даних, включаючи прикладні програми і операційні системи. Комп'ютерні програми охороняються як літературні твори;

4) музичні твори з текстом і без тексту незалежно від жанру (гімни, хорові твори, пісні, оперети тощо), твори для одного виконавця (соло), для виконання на кількох інструментах (соната, камерна музика) або для виконання на багатьох інструментах (твори для оркестрів і ансамблів) тощо. Музичні твори охороняються як письмові твори. Об'єктами авторського права є також різні способи використання музичних творів. Це можуть бути ноти або фонограми, відтворення, виконання, передача по радіо чи телебаченню, інші форми публічного повідомлення, аранжування, використання як фонової музики або як частини аудіовізуального твору. Електронна сучасна музика також є об'єктом авторського права, але як результат роботи конкретного автора.;

5) драматичні, музично-драматичні твори, пантоміми, хореографічні і інші твори, створені для сценічного показу, і їх постановки; аудіовізуальні твори. Окремим об'єктом авторського права є твори хореографії і пантоміми. Зазначені твори призначаються для виконання на сцені. Хореографія в сучасному значенні — мистецтво створення танцю. Це композиція рухів для танцю на сцені або будь-яка інша об'єднана одним задумом система жестів, створена для виконання. Пантоміма — вид сценічного мистецтва, у творі якого основним засобом створення художнього образу є пластика, жест, міміка виконавця. Це виконання твору, почуття і драматичні дії якого доносяться до глядача засобами жестів, пози, міміки без використання слів. Пантоміма сприймається лише зором. Твори хореографії і пантоміми охороняються з моменту їх оприлюднення. (Примітка: іноді художній твір як єдине ціле з'являється внаслідок використання не однієї, а двох чи більше форм, наприклад музично-драматичні твори (або музика і текст, або музика і танець). Сучасний рівень науки і техніки дає змогу створювати складні твори, в яких поєднуються кілька форм, наприклад кіно- і телефільми (літературний текст, музика, декорації тощо). Об'єктом авторського права виступає фільм як єдине ціле. Проте самостійними об'єктами авторського права в аудіовізуальному творі можуть бути сценарій, музика, пояснювальний текст, робота головного оператора, художника-постановника, які увійшли складовою частиною до твору (ст. 21 Закону про авторське право)).;

6) витвори образотворчого мистецтва. Ці твори мають свою характерну особливість — здебільшого вони існують в одиничному примірнику і тісно пов'язані з матеріальним носієм, у який вони втілені. Образотворче мистецтво охоплює живопис, скульптуру і графіку. Живопис — вид образотворчого мистецтва, твори якого створюються за допомогою фарб, що наносяться на яку-небудь поверхню. Живопис є важливим засобом художнього відображення і тлумачення дійсності. Скульптура — вид образотворчого мистецтва, твори якого мають тримірну форму і виконуються із твердих або пластичних матеріалів. Графіка — вид образотворчого мистецтва, твори якого є поєднанням малюнка і друкованого художнього зображення (гравюра, літографія). Оскільки твір образотворчого мистецтва втілений в єдину матеріальну форму, яка може бути власністю не автора, а іншої особи, в такому разі буває важко відрізнити об'єкт авторського права від об'єкта права власності. Власник має право на матеріальний носій, автор — на художній зміст твору. При цьому слід мати на увазі, що об'єктом правової охорони є також ескізи, окремі малюнки чи інші вираження підготовчої роботи митця. Часто вони є також об'єктом цивільного обігу;

7) твори архітектури, містобудування і садово-паркового мистецтва. Твори архітектури, містобудування і садово-паркового мистецтва. Архітектура (зодчество) — це мистецтво проектування і будівництва споруд різного призначення. Об'єктом правової охорони є як проектна документація, так і її реалізація. Поняття «твори архітектури» охоплює ескізи, фасади, перспективи, проекти забудови, малюнки, плани озеленення, моделі, макети, а також самі будівлі і споруди. Твори містобудування — це результати теоретичних розробок, практики планування і забудови міст та інших населених пунктів;

8) фотографічні твори, зокрема твори, виконані способами, подібними до фотографії. Сучасні технічні засоби фотографування зумовили виникнення досить широкого кола фотографічних творів. Закон України «Про авторське право і суміжні права» надання правової охорони творам фотографії не обумовлює ніякими застереженнями. Правовій охороні підлягають будь-які фотографії незалежно від жанру і призначення.;

9) витвору побутового мистецтва, зокрема твору декоративного ткацького, кераміки, різьблення, литва, з художнього скла, ювелірні вироби і тому подібне, якщо вони не охороняються законами України про правову охорону об'єктів промислової власності. Твори декоративно-ужиткового мистецтва — художні твори, що використовуються у промисловості. Це сфера декоративного мистецтва, що має своїм призначенням прикрашення нашого побуту. Цей вид мистецтва можна поділити на дві частини. Перша частина — створення художніх виробів — різного роду прикраси, речі побуту тощо. Другу частину складають способи і форми прикрашення промислових виробів — меблів, одягу, посуду тощо. Декоративно-ужиткове мистецтво є близьким до дизайну. Дизайном є різні види проектувальної діяльності, яка має метою формування естетичних і функціональних якостей предметного середовища. У вузькому значенні — це художнє конструювання. Якщо дизайн досягає рівня мистецтва, то може бути об'єктом авторського права.;

10) ілюстрації, карти, плани, креслення, ескізи, пластичні твори, які стосуються географії, геології, топографії, техніки, архітектури і інших сфер діяльності;

11) сценічні обробки творів і обробки фольклору, придатні для сценічного показу;

12) похідні твори — переклади, обробки, анотації, реферати, резюме, інсценізації, музичні аранжування та інші переробки творів на­уки, літератури і мистецтва та обробки фольклору — незалежно від того, чи є об'єктами авторського права твори, на основі яких створені похідні твори;

13) збірки творів, збірки обробок фольклору, енциклопедії і антології, збірки звичайних даних, інші складені твори за умови, що вони є результатом творчої праці по відбору, координації або впорядкуванні змісту без порушення авторських прав на твори, які входять до них як складові частини;

14) тексти перекладів для дублювання, озвучення, субтитрування на українську мову і інші іноземні мови (оскільки робота перекладача вважається творчою);

15) інші твори.

Закон не дає повного переліку об'єктів авторського права, оскільки життя у своєму розвитку може породжувати нові й нові форми об'єктивного вираження творчої діяльності людей.

Об’єкти, які не підпадають під захист авторського права. До кола об’єктів, що не охороняються авторським правом, належать ті твори, в яких відсутня хоча б одна з ознак, необхідних для визнання його твором науки, літератури і мистецтва. Результати діяльності, що не містить творчості, оригінальності, або вони не виражені в об’єктивній формі, що робить твір доступним до сприйняття, можливим для відтворення, не можуть бути визнані твором, який охороняється авторським правом.

Не є об'єктом авторського права:

  1. видані органами державної влади у межах їх повноважень офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративного характеру (закони, укази, постанови, судові рішення, державні стандарти тощо) та їх офіційні переклади; 2) державні символи України, державні нагороди; символи і знаки органів державної влади, Збройних Сил України та інших військових формувань; символіка територіальних громад; символи та знаки підприємств, установ та організацій; 3) грошові знаки;

(Примітка: Більшість цих документів є результатами творчої діяльності людини, їх автори відомі. Однак як тільки вони затверджуються відповідними органами, їх правовий статус змінюється. Вони широко використовуються усіма суб’єктами суспільних відносин без будь-яких обмежень)

4) твори народної творчості (фольклор) - частушки, танці, твори народних художніх промислів, народні костюми та ін. Твори народної творчості не можуть забезпечуватися правовою охороною, тому що їх автор – народ;

5) твори, створення яких не вимагає «оригінального генерування» ідей об’єктивно виражені повідомлення про новини дня або поточні події, що мають характер звичайної прес-інформації (пункт «а» статті 10 Закону України «Про авторське право і суміжні права»); розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопередач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних (пункт «е» статті 10 Закону України «Про авторське право і суміжні права»).

Термін правової охорони об'єктів авторського права.

Відповідно до статті 24 Закони авторське право діє впродовж всього життя автора і 70 років після його смерті. Проте із загального правила цією самою статтею передбачені виключення: 1) термін охорони творів, створених в співавторстві, діє впродовж всього життя і 70 років після смерті останнього співавтора; 2) термін охорони творів посмертно реабілітованих авторів діє впродовж 70 років після їх реабілітації; 3) твір, який вперше було опубліковано після смерті автора, але в межах 30 років після смерті, діє впродовж 70 років від дати публікації твору; 4) для творів, які були обнародувані анонімно або під псевдонімом, авторське право діє впродовж 70 років від дати обнародування.

У всіх відмічених випадках дія авторського права починається з 1 січня року, наступного за роком, в якому мали місце відмічені юридичні факти.

Право авторства, право, на ім'я і право протидіяти перекрученню, спотворенню або іншій зміні твору або будь-якому іншому посяганню на твір, який може завдати шкоди честі і репутації автора, охороняються безстрокове.

Твори, на які авторське право закінчилося або які ніколи не охоронялися на території України, вважаються суспільним надбанням.

Твори, які стали суспільним надбанням, можуть вільно використовуватися будь-якою особою без виплати авторської винагороди. Проте таке використання може здійснюватися лише відповідно до вимог Закону про авторське право. Повинні зберігатися право авторства, право на ім'я, право протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню або іншій зміні твору, а також будь-якому іншому посяганню на твір, який може завдати шкоди честі і репутації автора.

Для оповіщення про те, що зазначений творчий продукт є об’єктом авторського права, автор може проставляти на оригіналі та на всіх екземплярах твору знак охорони авторських прав. Цей знак містить латинську літеру С у колі -  та ім'я (найменування) особи, що має авторські права, і зазначення року першої публікації твору. Наприклад: © Інститут інтелектуальної власності і права, 2014.

Якщо за публічне використання літературно-художніх і музичних творів авторів - постійних жителів України нараховується авторська винагорода, автори для одержання гонорару реєструють ці твори в УААСП у порядку, обумовленому "Інструкцією про порядок обліку авторів, реєстрації творів і розподілу гонорару", що затверджено наказом УААСП від 19 лютого 1997 № 10. Автори, яким виплачуються лише договірні й інші разові суми, в Установі не реєструються. Їхні права, звичайно, охороняються договірним правом.

Власник авторського права для одержання свідоцтва про авторство на оприлюднений твір у будь-який час протягом терміну охорони авторського права може його зареєструвати в офіційних державних реєстрах.

Державна реєстрація здійснюється відповідно до встановленого порядку УААСП, що складає і періодично видає каталоги всіх реєстрацій.

Державна реєстрація авторського права і договорів, якi стосуються права автора на твір

Державна реєстрація авторського права в Україні здійснюється відповідно до Закону України "Про авторське право i суміжні права" від 23 грудня 1993 р. №3792-12 та постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 р. № 1756 "Про державну реєстрацію авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір".

Заявки на державну реєстрацію подаються за адресою: вул. Урицького, 45, Київ-35, МСП, 03680, Державна служба інтелектуальної власності України. Прийом заявок здійснюється в робочі дні з 9.30 до 12.30. Телефон: (044) 498-37-08 (09, 10).

Види реєстрацій

  1. Реєстрація авторського права на твір: (реєстрація авторського права на твір; реєстрація авторського права на службовий твір)

  2. Реєстрація договорів, якi стосуються права автора на твір (реєстрація договору про передачу (відчуження) майнових прав на твір; реєстрація договору про передачу виключного права на використання твору; реєстрація договору про передачу невиключного права на використання твору)

Документи, що потрібні для реєстрації авторського права та договорів, якi стосуються права автора на твір (подаються комплектно в паперовій папці).

Заявка на реєстрацію авторського права на твір повинна містити: заяву (викладену українською мовою, що складається за встановленою формою); примірник твору (у матеріальній формі); документ, що свідчить про факт i дату оприлюднення твору (за наявності); документ або копію документа про сплату збору за підготовку до реєстрації авторського права, або копію документа, що підтверджує наявність пільг; документ про сплату збору за оформлення i видачу свідоцтва або копію документа, що підтверджує наявність пільг; довіреність, оформлену в установленому порядку, якщо заявка подається довіреною особою.

Заявка на реєстрацію авторського права на службовий твір, крім перерахованих вище матеріалів, повинна містити ще й документ, що підтверджує, кому належать майнові права інтелектуальної власності на об'єкт, створений у зв'язку з виконанням трудового договору (відповідно до ст.429 Цивільного кодексу України).

Заявка на реєстрацію договору, який стосується права автора на твір, повинна містити: заяву (викладену українською мовою, що складається за встановленою формою); примірник твору; примірник авторського договору, що засвідчує передачу (відчуження) майнового права на твір (відповідно до ст.31 Закону України "Про авторське право i суміжні права"), або примірник авторського договору про передачу права на використання твору (відповідно до ст. 32, 33 Закону України "Про авторське право i суміжні права"); документ, що підтверджує наявність майнових прав, що передаються (за необхідності); документ або копію документа про сплату збору за підготовку до реєстрації договору; довіреність, оформлену в установленому порядку, якщо заявка подається довіреною особою.

Опрацювання та зберігання оригіналу та копії аудіовізуального твору, що вимагає спеціальних умов зберігання, забезпечується Міністерством культури і туризму України на базі державного підприємства "Національний центр Олександра Довженка" (м. Київ, проспект Перемоги, 44, 03057). Порядок подання зазначеного твору до державного підприємства "Національний центр Олександра Довженка" визначається Міністерством культури і туризму України.

Сплата зборів за державну реєстрацію

Сплата зборів здійснюється через банківські установи. Кожний вид збору сплачується окремо з обов'язковим зазначенням призначення платежу та прізвища, ім’я, по батькові або повної назви платника.

Реквізити платежу

Одержувач

УДКСУ у Шевченківському районі м. Києва

ЗКПО

37995466

МФО

820019

Банк

ГУ ДКСУ у м. Києві

Рахунок

31113025700011

Призначення платежу

22011900; код ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або ідентифікаційний

код (для фізичних осіб); збір за:

Формулювання призначення платежу

за підготовку до держреєстрації авторського права від фізичних осіб

55,25 грн.

за оформлення та видачу свідоцтва про реєстрацію авторського права на твір від фізичних осіб

8,5 грн.

за підготовку до держреєстрації авторського права від юридичних осіб

161,5 грн.

за оформлення та видачу свідоцтва про реєстрацію авторського права на твір від юридичних осіб

25,5 грн.

за підготовку до держреєстрації договорів, якi стосуються права автора на твір, від фізичних осіб

72,25 грн

за підготовку до держреєстрації договорів, якi стосуються права автора на твір, від юридичних осіб

195,5 грн.

 

Розгляд заявки, видача свідоцтв та рішень. Реєстрація авторського права.

Розгляд заявки i прийняття рішення про реєстрацію авторського права на твір або про відмову в реєстрації здійснюється протягом місяця від дати надходження правильно оформлених документів заявки.

Якщо заявка відповідає встановленим вимогам розділів II і III Порядку, приймається рішення про реєстрацію авторського права на твір. В іншому випадку заявнику надсилається обґрунтоване рішення про відмову в реєстрації. При цьому документи, подані заявником на реєстрацію, йому не повертаються.

На підставі рішення про реєстрацію авторського права на твір та за наявності документа про сплату збору за оформлення i видачу свідоцтва відомості про реєстрацію авторського права на твір заносяться до Державного реєстру свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір. Датою реєстрації авторського права на твір є дата занесення відомостей про реєстрацію до Державного реєстру свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір.

Видача свідоцтва здійснюється Державною службою інтелектуальної власності України в місячний строк від дати реєстрації. Свідоцтво видається безпосередньо заявнику, його довірений особі або надсилається на адресу, зазначену в заяві. При виникненні суперечки реєстрація визнається судом як юридична презумпція авторства, тобто вважається дійсною, якщо в судовому порядку не буде доведено інше.

Варто враховувати ту обставину, що авторське право на твір, створений за договором з автором, який працює за наймом, належить автору. А от виключне право на використання такого твору належить особі, з якою автор знаходиться у трудових відносинах (роботодавцю), якщо інше не передбачено договором.

Реєстрація договорів, якi стосуються права автора на твір

Розгляд заявки i прийняття рішення про реєстрацію договору, який стосується права автора на твір, здійснюється протягом місяця від дати надходження правильно оформлених документів заявки.

Якщо заявка відповідає встановленим вимогам, приймається рішення про реєстрацію договору. В іншому випадку заявнику надається обґрунтоване рішення про відмову в реєстрації.

На підставі рішення про реєстрацію договору відомості про його реєстрацію заносяться до Державного реєстру договорів, якi стосуються права автора на твір.

Датою реєстрації договору є дата занесення відомостей про реєстрацію до Державного реєстру договорів.

Видача рішення про реєстрацію договору здійснюється Державною службою інтелектуальної власності України в місячний строк від дати державної реєстрації. Рішення видається безпосередньо заявнику, його довіреній особі або надсилається на адресу, вказану в заяві.

Публікація вiдомостей про реєстрацiю авторського права i договорiв, якi стосуються права автора на твiр.

Вiдомостi про реєстрацiю авторського права i договорiв, якi стосуються права автора на твiр, публiкуються в каталозi усіх державних реєстрацiй авторського права Державної служби інтелектуальної власності України "Каталог державної реєстрації" та в офiцiйному бюлетенi Державної служби інтелектуальної власності України "Авторське право і суміжні права".