Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
=3 курс= ПІВ - ТЕМА 2 (1 частина).docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
53.68 Кб
Скачать

3. Право інтелектуальної власності на наукове відкриття.

Наукове відкриття - встановлення невідомих раніше об'єктивно існуючих закономірностей, властивостей і явищ матеріального світу, які вносять докорінні зміни у рівень наукового пізнання.

Наукове відкриття визнається невідомим раніше, якщо до дати пріоритету сутність наукового відкриття не була опублікована в Україні або за кордоном, або не була доведена іншим офіційним шляхом до відома невизначеного кола осіб.

Наукове відкриття вважається придатним для набуття права інтелектуальної власності, якщо воно є новим. Правова охорона надається науковому відкриттю, що не суперечить суспільним інтересам, принципам гуманності і моралі.

Законодавство України про охорону прав на наукові відкриття базується на Конституції України і складається із Цивільного кодексу України, Законів України «Про власність», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про наукову і науково-технічну експертизу», та інших нормативно-правових актів.

Право інтелектуальної власності на наукове відкриття становлять особисті немайнові та майнові права інтелектуальної власності.

Автору наукового відкриття належить особисті немайнові права:

- право на визнання автором наукового відкриття (автором (співавторами) наукового відкриття є особа (особи), творчою працею якої встановлено наукове відкриття. Право інтелектуальної власності на наукове відкриття, що створено у співавторстві, належить співавторам спільно);

- право на пріоритет наукового відкриття (пріоритет наукового відкриття – дата, за якою вперше сформульовано положення, яке заявлено в якості наукового відкриття, чи дата оприлюднення зазначеного положення. Пріоритет наукового відкриття встановлюється за датою, коли наукове відкриття було вперше сформульовано або за датою оприлюднення наукового відкриття(оприлюднення наукового відкриття здійснена автором або за його згодою дія, що вперше робить сутність та докази достовірності наукового відкриття доступними для публіки шляхом опублікування, публічного показу, публічної демонстрації, публічного сповіщення тощо. Якщо неможливо підтвердити вказані дати, пріоритет наукового відкриття встановлюється за датою надходження до Установи заявки на наукове відкриття. Пріоритет наукового відкриття може бути встановлено окремо за датами опублікування сутності наукового відкриття і приведення доказів його достовірності у разі, якщо ці дати не співпадають.);

- право перешкоджати будь-якому посяганню на право на наукове відкриття, здатне завдати шкоди честі чи репутації автора наукового відкриття;

- право на присвоєння науковому відкриттю імені автора (співавторів);

- право вимагати зазначення свого імені у зв’язку з використання наукового відкриття, якщо це практично можливо.

Майновими правами інтелектуальної власності на наукове відкриття є - право на матеріальну винагороду за встановлення наукового відкриття. Майнові права інтелектуальної власності на наукове відкриття належать автору чи його правонаступнику. Розмір винагороди за наукове відкриття встановлюється Кабінетом Міністрів України. Винагорода виплачується автору (співавторам) за рахунок коштів Державного бюджету України при видачі автору (співавторам) диплому на наукове відкриття.

З метою державного заохочення автору наукового відкриття, що забезпечує значний інноваційний внесок, як виняток може бути присуджено Вищою атестаційною комісією України вчений ступінь доктора або кандидата наук без захисту дисертації за поданням спеціалізованих вчених рад. Про наукове відкриття робиться запис у трудовій книжці.

Для одержання правової охорони науковому відкриттю його автор (співавтори), юридична особа або спадкоємці автора, якщо заявка на наукове відкриття не може бути подана самим автором, подають до центрального органу виконавчої влади з питань охорони інтелектуальної власності заявку на наукове відкриття, що має містити:

- заяву про видачу диплома на наукове відкриття (у заяві про видачу диплома на наукове відкриття вказують заявника (заявників) і його (їх) адресу, а також автора (співавторів). Заявка на наукове відкриття повинна стосуватися одного наукового відкриття);

- опис наукового відкриття з викладенням доказів його достовірності;

- формулу наукового відкриття, яка повністю заснована на описі та стисло, чітко та вичерпно відображає сутність відкриття, що заявляється;

- реферат;

- матеріали, що ілюструють наукове відкриття;

- документи, що підтверджують пріоритет наукового відкриття.

До заявки на наукове відкриття повинна бути додана розширена анотація опису наукового відкриття українською, російською та англійською мовами.

Якщо заявка на наукове відкриття подається юридичною особою, разом з матеріалами заявки на наукове відкриття повинно додатково бути надано рішення вченої (науково-технічної) ради юридичної особи про те, що заявлене наукове відкриття придатне для набуття права інтелектуальної власності на нього.

Після надходження заявки здійснюється її експертиза. Експертиза заявки на наукове відкриття включає проведення формальної експертизи, попередньої експертизи та експертизи по суті, що здійснюється згідно з Законом України «Про наукову і науково-технічну експертизу».

Формальна експертиза заявки на наукове відкриття проводиться органом виконавчої влади з питань охорони інтелектуальної власності, під час якої заявка перевіряється на предмет правильності її оформлення.

Попередня експертиза та експертиза по суті проводяться установами Національної академії наук України. Попередня експертиза включає розгляд матеріалів заявки на наукове відкриття з визначенням повноти та відповідності формули, опису наукового відкриття та інших матеріалів заявки встановленим вимогам.

Експертиза по суті заявки включає визнання положення, яке заявляється, науковим відкриттям або відмову в цьому визнанні, тобто охоплює перевірку заявленого відкриття на предмет його відповідності умовам новизни, достовірності та внесення докорінних змін у рівень наукового пізнання (Примітка: Витрати, що пов’язані з проведенням експертизи здійснюються Державною службою інтелектуальної власності та Національною академією наук України за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на зазначені цілі).

На підставі рішення Національної академії наук України здійснюється реєстрація набуття прав інтелектуальної власності у державному реєстрі наукових відкриттів та офіційна публікацію відомостей про нього. Якщо протягом шести місяців з дати публікації про наукове відкриття в офіційному бюлетені проти реєстрації не буде заперечень, центральний орган виконавчої влади з питань охорони інтелектуальної власності, разом з Національною академією наук України, видають автору чи співавторам наукового відкриття диплом про наукове відкриття (у разі співавторства диплом на наукове відкриття видається кожному із авторів з вказівкою в ньому інших співавторів). Державна реєстрація наукового відкриття та видача його автору диплома є підставою набуття майнових прав інтелектуальної власності на наукове відкриття.

Згідно з ч. 2 ст. 458 ЦК України право на наукове відкриття засвідчується дипломом та охороняється у порядку, встановленому законом. Диплом на наукове відкриття є правоохоронним документом, що засвідчує визнання закономірностей, властивостей та явищ матеріального світу, встановлених науковим відкриттям, пріоритет наукового відкриття та авторство на наукове відкриття. Як зазначалося раніше, наразі спеціального закону, який встановлював би процедуру набуття прав на наукове відкриття не прийнято.

Строків чинності майнових прав інтелектуальної власності на наукове відкриття немає, а особисті немайнові права автора наукового відкриття діють безстроково.