Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
farmokologija1 / стор 3_84.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Очні плівки - Membranulae ophthalmicae

(Називний відмінок однини – Membranulae ophthalmicae,

s. Lamellae, орудний відмінок однини – Membranulas

ophthalmicas, s. Lamellas)

Очні плівки - це стерильні полімерні пластинки розміром 9х4,5х0,35 мм, які містять лікарські речовини у певних дозах і розчиняються у слізній рідині. У герметично закритих флаконах такі плівки зберігаються близько 1 року.

При накладанні на кон`юнктиву ока плівка швидко змочується слізною рідиною і починається поступове розчинення полімеру. Подразнення кон`юнктиви при цьому не відбувається. Зір також не порушується, оскільки коефіцієнти рефракції полімерного розчину і слізної рідини однакові.

Терапевтична концентрація лікарських засобів у кон`юнктиваль-ному мішку при застосуванні очних плівок може зберігатися протягом 24 годин і більше.

У порівнянні з очними краплями плівки мають такі переваги: більш точне дозування лікарських засобів, підтримка тривалий час терапевтичної концентрації препарату, збереження стерильності, висока стабільність.

У даний час у медичній практиці використовують очні плівки (Membranulae ophthalmicae), які містять пілокарпіну гідрохлорид (cum Pilocarpini hydrochlorido), атропіну сульфат (cum Atropini sulfate), флореналь (cum Florenalo), сульфапіридазин-натрій (cum Sulfapyridazinum-natrio), неоміцину сульфат (cum Neomycini sulfate), дикаїн (cum Dicaino) та ін.

Виписують очні плівки скороченим способом.

Виписати 30 очних плівок, що містять пілокарпіну гідрохлорид (Membranulae ophthalmicae cum Pilocarpini hydrochlorido). Класти по 1 плівці за край нижньої повіки 1 раз на добу щодня.

Rp.: Membranulas ophthalmicas cum Pilocarpini hydrochlorido N. 30

D.S. Класти по 1 плівці за край нижньої повіки 1 раз на добу щодня.

Офіцинальні тверді лікарські форми, що використовують за кордоном

Карамелі (Caramel) - тверді препарати, подібні до цукерок. Лікарські речовини змішують із цукром і патокою (продукт неповного гідролізу крохмалю). Потім до цієї маси додають смакові, ароматичні добавки і фарбники. Призначені карамелі для лікування порожнини рота та ясен. Їх тримають у роті до повного розчинення.

Припарки (Cataplas) - напівтверді препарати, які використовують для нанесення на шкіру. Вони викликають поверхневу гіперемію і покращують циркуляцію крові в області прикладання. Крім того, припарки можуть проявляти протизапальну і антисептичну дії.

Присипки (Consper) - найдрібніші порошки лікарських засобів, змішані з індиферентними речовинами (тальком, крохмалем). Застосовують їх як присипки з антисептичною і протизапальною діями.

Глосети (Glossetes) - невеликі таблетки, які кладуть під язик. Вони легко розчиняються і лікарський засіб швидко всмоктується слизовою оболонкою ротової порожнини.

Пластилки, або троше (Trochіsci), - тверді маси плоскої форми, які готують шляхом змішування лікарського засобу зі слизами. Використовують їх у стоматологічній практиці для лікування захворювань слизової оболонки ротової порожнини. Троше повільно розчиняються у слині і у зв`язку з цим мають тривалу дію. В ряді випадків пластилки призначають всередину під час лікування деяких захворювань шлунково-кишкового тракту.

Розчинні таблетки (Solvellae) - таблетки, які розчиняють у воді й використовують для зовнішнього застосування.

Соседние файлы в папке farmokologija1