Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
farmokologija1 / стор 3_84.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Rp.: Pulv. Doveri 0,5

D. t. d. N.12 in charta cerata

S. По 1 порошку всередину 3 рази на день.

При виписуванні складних розділених порошків біля кожної назви інгредієнта пишуть одноразові (на один прийом) масові частки, потім з нового рядка - “M. f. pulv.”, “D. t. d. N.” i “S.”.

Виписати 10 порошків папаверину гідрохлориду (Papaverini hydrochloridum, р.д. 0,02) з анестезином (Anaesthesinum, р.д. 0,3) для приймання всередину 3 рази на день до їди.

Rp.: Papaverini hydrochloridi 0,02

Anaesthesini 0,3

M. f. pulv.

D. t. d. N.10

S. По 1 порошку всередину 3 рази на день до їди.

Виписати 10 порошків платифіліну гідротартрату (Platyphyllini hydrotartras, р.д. 0,003) і папаверину гідрохлориду (Papaverini hydrochloridum, р.д. 0,03). Призначити всередину 3 рази на добу.

Rp.: Platyphyllini hydrotartratis 0,003

Papaverini hydrochloridi 0,03

Sacchari 0,3

M. f. pulv.

D. t. d. N.10

S. По 1 порошку всередину 3 рази на добу.

Капсули - Capsulae (Caps.)

(Називний відмінок однини - Capsula, орудний відмінок

множини - Capsulis)

Лікарські препарати, які мають неприємний запах і подразнюють слизові оболонки, поміщають у капсули. Капсули - це оболонки для дозованих порошкоподібних, гранульованих, пастоподібних або рідких лікарських засобів для приймання всередину, виготовляють на фармацевтичних фабриках.

Існують крохмальні капсули або облатки (Capsulae amylaceae seu oblatae) і желатинові (Capsulae gelatinosae).

У наш час користуються переважно желатиновими капсулами. Вони бувають тверді з кришечками (Capsulae gelatinosae durae operculatae) та еластичні закриті (Capsulae gelatinosae molles, seu elastice).

У випадках, коли необхідно, щоб желатинові капсули не розпадалися у лужному середовищі верхнього відділу тонкого кишечника, їх обробляють формальдегідом. Такі капсули називають глютоїдними (Сapsulae glutoidales seu gelloduratae). При прописуванні препаратів у капсулах необхідно враховувати такі особливості:

  1. Після назви лікарського засобу зазначають не дозу препарату, а його кількість у одній капсулі.

  2. Для будь-якої дози препарату додавати індиферентні речовини не потрібно.

  3. Обов`язково робити вказівку про видачу ліків у капсулах - D. t. d. N.12 in capsulis gelatinosis.

  4. Якщо доза речовини перевищує кількість, яка поміщається у капсулі, то на один прийом призначають потрібну кількість капсул.

Виписати 12 капсул, які містять доксацикліну гідрохлорид (Doxycyclini hydrochloridum, р.д. 0,05). Приймати у першу добу 4 капсули, а потім - по 2 капсули 1 раз на добу після їди.

Rp.: Doxycyclini hydrochloridі 0,05

D. t. d. N.12 in caps. gel.

S. У першу добу 4 капсули всередину, потім - по 2 капсули 1 раз на добу після їди.

Виписати 20 порошків панкреатину (Pancreatinum, р.д. 0,5) у крохмальних капсулах. Приймати по 1 капсулі 3 рази на день.

Rp.: Pancreatini 0,5

D. t. d. N.12 in obl.

S. По 1 капсулі 3 рази на день.

Мікрокапсули - це мікроскопічні частинки твердих або рідких лікарських речовин, які поміщені в облатку. Найчастіше у медицині використовують мікрокапсули розміром від 100 до 500 мкм. Частинки розміром 1 мкм і менше називають нанокапсулами. Мікрокапсулювання дає змогу захистити нестійкі лікарські речовини від впливу навколишнього середовища (вітаміни, антибіотики, нітрогліцерин, ферменти, вакцини, сироватки та ін.), замаскувати смак гірких лікарських засобів; забезпечує вивільнення лікарських засобів у потрібній ділянці шлунково-кишкового тракту (кишково-розчинні мікрокапсули), пролонгування дії (у формі спансул), поєднання в одній капсулі несумісних між собою речовин (використання роздільних покриттів), “перетворення” рідин у псевдотвердий стан (масу, яка складається із мікрокапсул з твердою оболонкою, заповнених рідкими лікарськими речовинами).

Для практичного застосування у вигляді мікрокапсул виготовляють цілий ряд лікарських засобів. Мікрокапсульовані ліки випускають також у вигляді таблеток, суспензій, спансул і у ректальних капсулах. Вивчається можливість застосування мікрокапсул у ін`єкціях, очних краплях, імплантаційних таблетках. Особливий інтерес становлять пластирні смужки з нанесеним тонким шаром мікрокапсульованих лікарських речовин. Спансули являють собою тверді желатинові капсули, які містять певну кількість гранул, мікродраже або мікрокапсул лікарських речовин.

Соседние файлы в папке farmokologija1