Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
farmokologija1 / стор 3_84.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Розчини в ампулах та у флаконах

У даний час у медичній практиці із лікарських форм для ін`єкцій найчастіше використовують форми промислового виробництва: ампули та флакони.

Ампула – це запаяна скляна посудина. При її розкриванні вміст втрачає стерильність, тому ампульовані ін`єкційні розчини призначені для одноразового використання. Об`єм ампул, як правило, буває в межах від 1 до 100 мл.

Ампульовані розчини є дозованою лікарською формою і виписують їх тільки скороченим способом із зазначенням концентрації розчину в процентах, об`єму однієї ампули і їх кількості. У кожній ампулі міститься розчин лише на одне введення. Вказівку про необхідність стерилізації давати не потрібно, оскільки за вимогами Фармакопеї всі лікарські форми в ампулах (флаконах) стерилізують. Разова доза препарату може не збігатися з кількістю його в ампулі, тому при оформленні сигнатури потрібно розраховувати об`єм розчину на одне введення.

Кількість ампул, призначених хворому, залежить від курсу лікування. Як правило, прописують 5-10, іноді – 20-50 ампул.

Виписати розчин ефедрину гідрохлориду (Ephedrini hydrochloridum, р.д. 0,1) для підшкірного введення 1 раз на день. Форма випуску: ампули 5% розчину ефедрину гідрохлориду по 1 мл.

Для виписування препарату необхідно підрахувати об`єм розчину на одне введення. Розрахунки проводять, виходячи з процентної концентрації і дози:

5,0 – 100 мл

0,1 – х мл

х = 100  0,1 / 5,0 = 2 (мл).

Таким чином, на одну ін`єкцію буде використано вміст двох ампул.

Rp.: Sol. Ephedrini hydrochloridi 5% – 1 ml

D. t. d. N. 10 in amp.

S. По 2 мл під шкіру 1 раз на день.

Ампульовані розчини можуть бути офіцинальні, новогаленові, мати комерційну назву, а також являти собою органопрепарати. У таких випадках у рецептах зазначають лише назву препарату і його кількість в ампулі. Концентрацію засобу і слово “Sol.” не пишуть.

Виписати кордіамін (Cordiaminum, р.д. 1 мл) для підшкірних ін`єкцій 3 рази на день. Форма випуску: ампули по 1 мл.

Rp.: Cordiamini 1 ml

D. t. d. N. 10 in amp.

S. По 1 мл під шкіру 3 рази на день.

В ампулах випускають також порошкоподібні речовини, які у водних розчинах із часом можуть руйнуватися. У зв`язку з цим вміст ампул розчиняють безпосередньо перед введенням препарату. При оформленні рецепта зазначають назву лікарського препарату, його кількість (у грамах або одиницях дії). Дають вказівку, скільки доз необхідно видати, у сигнатурі позначають, в якій кількості розчинника треба розвести препарат, скільки і який шлях введення.

Виписати гексенал (Hexenalum, р.д. 1,0) для внутрішньовенного повільного введення. Форма випуску: ампули по 1,0 сухого препарату. Дозу розчинити в 10 мл води для ін`єкцій.

Rp.: Hexenali 1,0

D. t. d. N. 10 in amp.

S. Вміст ампули розчинити в 10 мл води для ін`єкцій і вводити внутрішньовенно повільно.

Крім ампул, рідкі лікарські форми і порошки можуть випускатися у флаконах. Флакони зручні тим, що їх вміст можна використовувати кілька разів, зберігаючи стерильність препарату (вміст флакона розрахований на одну або кілька ін`єкцій). Особливістю виписування є те, що форму упаковки в рецепті не зазначають.

Виписати 20 флаконів, які містять по 500000 ОД сухого бензилпеніциліну натрію (Benzylpenicillinum natrium). Вводити по 250000 ОД внутрішньом`язово 4 рази на добу, попередньо розчинивши вміст флакона в 5 мл 0,25% розчину новокаїну.

Rp.: Benzylpenicillini-natrii 500000 ED

D. t. d. N. 20

S. Вміст флакона розчинити в 5 мл 0,25% розчину новокаїну. Вводити по 2,5 мл внутрішньом`язово 4 рази на добу.

Соседние файлы в папке farmokologija1