Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
farmokologija1 / стор 3_84.doc
Скачиваний:
153
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Суспензії – Suspensiones (Susp.)

(Називний відмінок однини – Suspensio, родовий відмінок однини – Suspensionis)

Суспензії – рідкі лікарські форми, в яких тверді дуже дрібні нерозчинні лікарські речовини перебувають у завислому стані в якій-небудь рідині (воді, рослинній олії, гліцерині і т.д.).

Призначають суспензії для зовнішнього, внутрішнього, а також для підшкірного і внутрішньом`язового введень. Вводять їх також у порожнини тіла. Виписують суспензії скороченим і розгорнутим способами. Скорочену форму припису використовують тоді, коли дисперсійним середовищем є вода. Виписують суспензії аналогічно до розчинів з тією різницею, що замість слова “Solutionis” пишуть слово “Suspensionis”. У сигнатурі поряд з вказівками про використання суспензії обов`язково пишуть “Перед використанням збовтувати”.

Виписати 0,5% водну суспензію гідрокортизону ацетату (Hydrocortisoni acetas) у кількості 10 мл. Закапувати в обидва ока по 2 краплі 4 рази на день. Перед використанням збовтувати.

Rp.: Susp. Hydrocortisoni acetatis 0,5% – 10 ml

D.S. Очні краплі. По 2 краплі в обидва ока 4 рази на день. Перед використанням збовтувати.

Магістральним способом виписують суспензії, які готують не на дистильованій воді, а на інших формоутворювальних речовинах (вазелінове масло, гліцерин і т.п.). У цьому випадку окремо перелічують всі інгредієнти суспензії та їх кількості. Далі дають вказівку про приготування даної лікарської форми.

Виписати 50 мл 0,5% стерильної суспензії трихомонациду (Trichomonacidum) на вазеліновому маслі для введення в сечовий міхур по 10 мл 1 раз на день.

Rp.: Trichomonacidi 0,25

Olei Vaselini 50 ml

M. f. susp.

Sterilisetur!

D.S. По 10 мл у сечовий міхур 1 раз на день. Перед використанням збовтувати.

Емульсії – Emulsa (Emuls.)

(Називний відмінок однини –Emulsum,

родовий відмінок однини – Emulsi)

Емульсії – це рідка лікарська форма, у якій нерозчинні у воді рідини (олії, бальзами) у вигляді найдрібніших крапель перебувають у водному середовищі у завислому стані. Емульсії можуть бути масляними і насіннєвими. У масляні емульсії додають емульгатори, які надають їм агрегаційної стабільності. Для достатнього емульгування беруть 2 частини олії, 1 частину емульгатора і 17 частин води. Виписують емульсії скороченим або розгорнутим способом. Як емульгатори використовують камеді (абрикосову – Gummi Armeniacae), а також желатозу (Gelatosa).

Виписати 200 мл емульсії із олії мигдальної (Oleum Amygdalarum). Призначити по 1 столовій ложці всередину 3 рази на день.

Rp.: Emulsi olei Amygdalarum 200 ml

D.S. По 1 столовій ложці всередину 3 рази в день.

Розгорнута форма припису:

Rp.: Olei Amygdalarum 20 ml

Gummi Armeniacae 10,0

Aquae destillatae ad 200 ml

M. f. emuls.

D.S. По 1 столовій ложці всередину 3 рази на день.

Насіннєві емульсії готують шляхом розтирання з водою насіння гарбуза, солодкого мигдалю, земляного горіха та ін. У насінні містяться олії і слизисті речовини, які виявляють емульгуючі властивості. У таких випадках спеціальні емульгатори не додають. Концентрація насіннєвих емульсій 1:10 (відношення кількості насіння до загальної кількості емульсії). Виписують насіннєві емульсії двома способами: повним та розгорнутим.

Виписати 150 мл емульсії із насіння солодкого мигдалю (Seminis Amygdali dulcis) для приймання всередину по 1 столовій ложці 6 разів на день.

Rp.: Seminis Amygdali dulcis 15 ml

Aquae destillatae ad 150 ml

M. f. emuls.

D.S. По 1 столовій ложці всередину 6 разів на день.

Rp.: Emulsi seminis Amygdali dulcis 200 ml

D.S. По 1 столовій ложці всередину 6 разів на день.

Всі емульсії є нестійкими лікарськими формами, готують їх ex tempore, зберігають у прохолодному місці та використовують протягом 3-4 днів.

Соседние файлы в папке farmokologija1