Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Каталог магистр-2

.pdf
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
3.32 Mб
Скачать

81

7. Індивідуальні завдання Індивідуальні завдання оформлені у вигляді міні-проектів призначені для

поглибленого вивчання курсу. Вибране завдання студент погоджує з викладачем з урахуванням фахового спрямування і специфіки бази практики.

Усі завдання студент виконує письмово. У кожному з них необхідно: сформулювати ціль і завдання дослідження; розкрити теоретичні положення проблеми, що досліджується;

обґрунтувати методику розв’язання практичного завдання; здійснити необхідні розрахунки за даними досліджуваного підприємства чи

банка; оцінити отримані результати, зробити необхідні висновки та подати пропо-

зиції.

Термін подання виконаних міні-проектів на кафедру та їх захисту визначається згідно із затвердженим графіком навчального процесу.

Підготовка та презентація реферату. Підготовку до написання реферату починають з вибору теми. Студентам надається право самостійно вибрати тему з проблематики, визначеної кафедрою міжнародної економіки, а також запропонувати свою тему.

Мета роботи - поглиблення знань щодо ринку цінних паперів, його структури та впливу на економічні процеси, розуміння технології отримання додаткових коштів за рахунок емісії акцій і облігацій.

Методика виконання роботи.

Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків та літературних джерел, які використав студент при її виконанні.

Увступі студент дає загальну характеристику питання.

Упершому питанні розглядається теорія проблеми.

Удругому розділі розглядаються питання практичного застосування теоретичних положень у діяльності учасниками ринку цінних паперів.

Утретьому питанні наводяться пропозиції щодо удосконалення діяльності учасників ринку цінних паперів.

Увисновках наводиться узагальнення питань, які розглядалися у роботі. Літературні джерела студент підбирає самостійно. Роботу з літературою пот-

рібно починати зі складання повного списку книг, статей, нормативних документів з обов’язковим посиланням на джерело. Для підготовки реферату рекомендується використовувати каталог періодичних видань, довідників і нормативних матеріалів. Найбільша кількість публікацій з фінансових питань міститься в журналах «Фінанси України», «Економіка України», «Фінансова тема», «Економічний часопис», а також у газетах «Голос України», «Урядовий кур’єр», «Бізнес», «Галицькі контракти» та ін. Законодавчі акти публікуються у «Відомостях Верховної Ради України» та інших періодичних виданнях.

Зміст роботи треба викладати стисло, лаконічно, не припускаючи повторень та непотрібних відступів від теми. Текст реферату має бути набраний на комп’ютері. Загальний обсяг — не більше 10-15 сторінок. Текст роботи слід розміщувати тільки на одній сторінці стандартного аркуша та розміщувати таким чи-

82

ном, щоб залишалися поля по 25 мм з кожного боку. Номери сторінок проставляються у верхньому правому кутку або посередині сторінки згори чи знизу. Титульний аркуш вважається першою сторінкою і номер на ньому не ставиться.

Наприкінці реферату оформляють список використаної літератури. Презентація реферату проходить на занятті, де розглядається дана тема. Доповідь з реферату не повинна перевищувати 7—10 хв. Титул реферату представлено у Додатку

1.

Зразок оформлення плану реферату

Тема 11. Правопорушення і економічні злочини в сфері зовнішньоекономічних операцій

Зміст

ВСТУП

1.Загальна характеристика системи оподаткування зовнішньоторговельних операцій в Україні

2.Процедура відшкодування ПДВ експортерам.

3.Використання фіктивних посередницьких схем для незаконного відшкодування ПДВ та напрями запобігання цьому явищу.

ВИСНОВКИ

ЛІТЕРАТУРА

Тематика рефератів для презентацій за дисципліною «Організація і техніка зовнішньоторговельних операцій»

1.Операції з давальницькою сировиною: причини виникнення та об’єктивні умови розвитку в деяких галузях виробництва.

2.Великомасштабні угоди на компенсаційній основі: аналіз потенціальних негативних наслідків для підприємства, регіону, національної економіки.

3.Закордонний досвід біржової торгівлі товарами.

4.Порівняльний аналіз видів тендерів у міжнародній торгівлі.

5.Підготовка і проведення переговорних процесів.

6.Підготовка і проведення рекламних заходів.

7.Вибір системи права для виконання контракту та врегулювання спір-

них питань.

8.Обґрунтування суттєвих та несуттєвих умов контракту та вилучення несуттєвих умов.

9.Правові засади здійснення страхової діяльності в сфері зовнішньої то-

ргівлі.

10.Закордонний досвід страхування зовнішньоторгових операцій.

11.Моделювання ситуацій страхових випадків у зовнішній торгівлі.

12.Здійснення митної експертизи товарів при перевезенні залізничним транспортом.

13.Штрафні санкції при порушеннях в нарахуванні, сплаті, відображені в обліку та податковій звітності.

14.Аналіз схем правопорушень в сфері зовнішньоекономічних операцій.

83

8. Методи навчання Лекції, індивідуальна та самостійна робота студентів.

9. Методи контролю Поточний контроль студентів проводиться з метою перевірки засвоєння

студентами основних положень лекційного матеріалу. Він здійснюється на практичних та семінарських заняттях, шляхом опитування, тестування, виконання студентами практичних завдань, розглядання виробничих ситуацій, індивідуальних завдань, оцінки якості відповідей на контрольні запитання. По закінченню тематичних модулів проводяться контрольне тестування за змістом модулів.

Зразки типових завдань поточного та модульного контролю Тестові завдання:

1. З якого джерела інформації можна отримати зведення про фінансовий стан торгівельного партнера (ТОВ) легальним шляхом?

а) фірмова документація; б) фінансова звітність, що регулярно публікується;

в) будь-яким з перерахованих способів; г) жоден з перерахованих способів не є можливим.

2. Які з перерахованих характеристик відрізняють до аукціонні товари від біржових?

а) незалежність якісних характеристик від конкретного споживача; б) сезонність торгівлі; в) виробництво товару після укладення контракту на його придбання;

г) товары якісно однорідні та взаємозамінні.

3. Які з перерахованих нижче посередників підписують операції з третіми особами від свого імені та за свій рахунок?

а) брокери; б) консигнатори;

в) дистриб'ютори; г) немає таких посередників.

4. Ліквідація збитку при здійсненні міжнародних перевезень – це:

а) відмова страхової компанії зробити страхове відшкодування при недобросовісного виконання з боку страхувальника заходів щодо порятунку майна;

б) розірвання страховою компанією в однобічному порядку договору страхування в разі нездатності здійснити відшкодування збитку;

в) утилізація не підмета відновленню майна; г) жодне з визначень не є вірним.

5. Назвіть умову, яка відрізняє вільну оферту від твердої?

а) виконання на бланку строгої звітності; б) термін дії документа; в) використання кур'єрської доставки;

г) наявність контракту між сторонами

Задачі:

1. Умова. Російський експортер виробляє будівельні машини. Базова експортна ціна склала 5220 дол. за одиницю. Загальні сукупні витрати становлять 4400 тис. рублів. Мінімальний розмір експортної партії 100 штук. Після вивчення кон'юнктури ринку стало відомо, що кожні додаткові 5 машин можуть бути продані лише за умови зниження ціни на 10%.

84

Завдання. Визначити оптимальний розмір партії машин на експорт, розрахувати й обґрунтувати ціну угоди за одиницю. Оцінити ефективність експорту. Розрахунки виконати за курсом: 1 дол. = 30 руб.

2.Умова. український імпортер містить договір на закупівлю встаткування вартістю 400 млн. грн. як умови розрахунку передбачається оплата в момент поставки. при цьому фір- ма-постачальник надає знижку в розмірі 15% від вартості закупівлі при ринковій ставці по кредитах 14% річних. інший варіант - закупівля в кредит на 100% суми поставки строком на 4 роки по ставці кредиту 7% річних шляхом погашення в наступний термін: 5.01.2007 р. - 80 млн.; 5.01.2008 р. -120 млн.; 5.01.2009 р. - 50 млн.; 5.01.2010р. - 80 млн.; 5.01.2011 р. - 70 млн.

Завдання. Визначити вигідну форму розрахунку.

3.Умова. Німецька фірма планує експортувати кухонний мікропроцесор у США на умовах ФОБ Гамбург. У результаті вивчення американського товарного ринку були отримані наступні дані:

роздрібна ціна продажу аналогічного товару споживачеві на ринку США - 400 дол., включаючи податок із продажів, що становить 8,25 % від роздрібної ціни;націнка імпортера - 100% від обсягу продажу фірми;

націнка оптового посередника - 30% обсягу продажів імпортера;

націнка роздрібного торговця - 100% від обсягу продажів оптовика;

Митний збір - 9% від ФОБ;

вартість одержання вантажу з митниці, складування й зберігання - 3% від

СІФ

вартість накладних витрат (фрахт, транзит, страхування) - 15% від ФОБ.

Завдання. Розрахувати ціну пропозиції ФОБ Гамбург. Розробити можливі цінові варіанти пропозиції для фірми.

4. Умова. Ви - співробітник групи експорту на українському підприємстві, що випускає суднові пристосування. Собівартість одиниці виробу 63 гривні. Вашим товаром зацікавилася болгарська торговельна фірма, що згодна придбати даний товар на умовах EXW. Фрахт до митного кордону становить 6 дол. за одиницю товару, мито - 10 % від оподатковуваної частини вартості, фрахт від митного кордону до складу - 3 дол. за одиницю товару, Загальна сума внутрішніх податків Болгарії - 12,5%. Накладні витрати фірмиімпортера становлять 13%. По наявній у вашому розпорядженні інформації даний товар може бути проданий за ціною 80 дол. за одиницю.

Завдання. Розрахуйте по методу зворотної калькуляції максимальну ціну, за якою ви зможете реалізувати товар.

Підсумковий контроль – здійснюється за рахунок аналізу результатів модульних контролів студентів за темами змістових модулів 1, 2 у вигляді заліку. Контроль після кожного модуля включає в себе оцінювання фіксованої частини матеріалу, яку студент засвоїв на момент контролю за відповідним модулем.

Метою підсумкового контролю є перевірка системного бачення, рівня сформованості знань, навичок, засвоєння всього курсу в цілому. Необхідно також підготувати індивідуальні творчі завдання (реферати), що потребують оригінального, нестандартного підходу до вирішення, творчої відповідальності та вміння синтезувати отримані знання.

85

Контрольні запитання до курсу «Організація і техніка зовнішньоторговельних операцій»:

Змістовий модуль 1. Техніка здійснення зовнішньоторговельних операцій Тема 1. Зовнішньоекономічні товарообмінні операції

1.Назвіть переваги та недоліки бартерних операцій.

2.Охарактеризуйте державну політику щодо регулювання зовнішньоторгових бартерних операцій.

3.Опишіть механізм здійснення зустрічних закупок.

4.Систематизуйте тенденції поширення операцій із зустрічними закупками в державному секторі економіки деяких країн світу.

5.Опишіть механізм укладання і виконання компенсаційних операцій.

6.Наведіть приклади здійснення компенсаційних операцій у світовій торговельній практиці.

7.Надайте схему механізму здійснення зовнішньоторгових компенсаційних операцій.

8.Якими є економічні передумови використання в практиці міжнародних економічних відносин товарообмінних операцій з давальницькою сировиною?

9.Як вирішується питання ціноутворення при укладанні угод в операціях з давальницькою сировиною?

Тема 2. Зовнішньоекономічні посередницькі операції

1.Дайте визначення посередницької операції.

2.Охарактеризуйте правові засади регулювання посередницької діяльності в Україні та деяких країнах світу.

3.Назвіть переваги використання послуг міжнародних торгових посере-

дників.

4.Як здійснюється розподіл ризиків та витрат між посередником та клі-

єнтом?

5.Охарактеризуйте діяльність агентів-представників, брокерів, макле-

рів).

6.Охарактеризуйте діяльність комісіонерів та консигнаторів.

7.Охарактеризуйте діяльність агентів-повірених.

8.Охарактеризуйте діяльність дистриб‘юторів, дилерів.

9.Визначте обов‘язки та повноваження посередника в залежності від позиції на ринку..

Тема 3. Зовнішньоекономічні змагальні операції

1.Зробіть порівняльний аналіз торгових операцій змагального типу .

2.Надайте поняття, механізм функціонування міжнародних товарних

бірж.

3.Визначте загальні характеристики та номенклатури біржових товарів.

4.Проаналізуйте закономірності утворення спеціалізованих та універсальних центрів біржової торгівлі.

5.Визначте роль міжнародних товарних бірж у ціноутворенні на міжнародних товарних ринках.

86

6.Назвіть особливості укладання угод під час проведення біржових опе-

рацій.

7.Охарактеризуйте принципи здійснення аукціонної торгівлі.

8.Проаналізуйте номенклатуру аукціонних товарів.

9.Надайте визначення міжнародних торгів.

Тема 4. Організація зовнішньоекономічних зв‘язків

1.Якою має бути організація роботи зі здійснення зовнішньоекономічних відносин на підприємствах-суб‘єктах ЗЕД?

2.Визначте основні управлінські функції в сфері організації зовнішньоекономічної діяльності: аналітична, юридична, протокольна, комунікаційна.

3.Як здійснюється пошук контрагентів у зовнішньоекономічній діяль-

ності?

4.Систематизуйте способи отримання інформації про потенційних іноземних партнерів.

5.Опишіть переваги від участі у міжнародних виставках, ярмарках, симпозіумах, презентаціях.

6.Назвіть напрями організації реклами товару, іміджу, комерційних і некомерційних намірів.

7.Охарактеризуйте правові засади регламентації процесу замовлення, створення та використання рекламних продуктів в міжнародній торговій практиці.

8.Назвіть інструменти запобігання випадкам несумлінної конкуренції під час рекламних кампаній.

9.Опишіть способи встановлення ділових контактів.

10.Дайте визначення таких документів, як оферта, запит, замовлення.

Змістовий модуль 2. Організація зовнішньоторговельних операцій

Тема 5. Зовнішньоторговельний контракт

1.Систематизуйте правові засади укладання зовнішньоторговельних

угод.

2.Наведіть основні положення Конвенції ООН «Про угоди міжнародної купівлі-продажу».

3.Опишіть структуру зовнішньоторговельного контракту.

4.Розкрийте зміст суттєвих та несуттєвих умов контракту.

Тема 6. Документальне оформлення міжнародних перевезень

1.Охарактеризуйте транспортні умови контракту.

2.Розкрийте способи встановлення зворотного зв‘язку між експортером

іімпортером в разі доставки товару.

3.Назвіть чинники вибору виду транспорту в міжнародних перевезен-

нях.

4.Систематизуйте правові засади регулювання міжнародних морських

перевезень.

5.Назвіть способи розрахунку тарифу в лінійному судноплавстві.

6.Охарактеризуйте механізм обернення автомобільної накладної.

87

7.Якими є принципи розрахунку тарифу міжнародного автомобільного перевезення?

8.Опишіть порядок передачі-приймання вантажу для перевезення підприємствами Укрзалізниці.

Тема 7. Страхування зовнішньоекономічних операцій

1.Назвіть види ризиків, що є об‘єктами страхування у зовнішньоторговельних операціях.

2.Розкрийте зміст та основні положення страхового полісу.

3.Яке значення має використання франшизи? Назвіть види франшиз.

4.Опишіть механізм страхування міжнародних морських перевезень.

Тема 8. Митне оформлення і контроль зовнішньоекономічних операцій

1.Опишіть механізм взаємовідносин суб‘єктів ЗЕД і митних органів в процесі здійснення зовнішньоторговельних операцій.

2.Для чого здійснюється акредитація суб‘єкта ЗЕД в регіональній мит-

ниці?

3.Якою є процедура декларування експортно-імпортних вантажів при перевезенні зовнішньоторговельних вантажів різними видами транспорту?

4.Що включає в себе митна експертиза вантажів?

Тема 9. Оподаткування зовнішньоекономічних операцій

1.Розкрийте принципи дії міжнародних угод про усунення подвійного оподаткування суб‘єктів ЗЕД.

2.Як здійснюються зовнішньоторговельні операції в системі права безподаткових територій?

3.Як враховується належність суб‘єкта ЗЕД до офшорної території при оподаткуванні контрагента в Україні?

4.Опишіть процедуру бюджетного відшкодування ПДВ у експортних

операціях.

Тема 10. Розрахунки у зовнішньоторговельних операціях

1.Опишіть правові засади здійснення міжнародних грошових переказів, вексельного обігу та використання валютної готівки.

2.Що включає в себе система міжбанківських грошових переказів в системі кореспондентських рахунків?

3.Назвіть умови платежу в зовнішньоторговельному контракті.

4.Систематизуйте чинники вибору форми платежу.

5.Обґрунтуйте документарний характер міжнародних розрахунків.

Тема 11. Правопорушення та злочини в сфері зовнішньоекономічних опе-

рацій

1.Перерахуйте соціальні умови та політичні чинники здійснення економічних правопорушень.

2.Дайте визначення економічних правопорушень в контексті національної безпеки.

3.Охарактеризуйте систему запобігання економічним правопорушенням

всфері зовнішньої торгівлі в Україні.

4.Назвіть типові види правопорушень в зовнішньоекономічній сфері.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

88

 

 

 

 

10. Розподіл балів, які отримують студенти

 

 

 

 

 

ПОТОЧНИЙ КОНТРОЛЬ (max 100 балів)

 

 

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Загальна кількість ба лів

ЗАЛІКОВИЙ МОДУЛЬ 1

Сума балів за заліко-

 

ЗАЛІКОВИЙ МОДУЛЬ 2

Сума балів за заліковий модуль 2 (6+7+8+9)

Організаційнонавчальна робота

студента в аудиторії

Індивідуальна робота

Самостійна робота

Залікова модульна робота

вий модуль 1 (1+2+3+4)

Організаційнонавчальна робота студента в аудиторії

Індивідуальна робота

Самостійна робота

 

Залікова модульна робота

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

10

10

 

25

 

50

5

10

10

 

25

50

100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шкала оцінювання: національна та ECTS

 

 

 

Сума балів за всі

 

Оцінка

 

Оцінка за національною шкалою

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

види навчальної

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ECTS

 

 

для заліку

 

 

 

 

 

діяльності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

90 – 100

 

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

80-89

 

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

70-79

 

 

С

 

 

зараховано

 

 

 

 

60-69

 

 

D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50-59

 

 

Е

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30-49

 

 

FX

не зараховано з можливістю повторного складання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0-29

 

 

F

незадовільно з можливістю повторного складання

 

 

 

 

за умови обов’язкового набору додаткових балів

 

 

 

 

 

 

 

 

11.Методичне забезпечення

1.Фомічова Н.В. Робоча програма до навчальної дисципліни «Організація і техніка зовнішньоторговельних операцій» кластер «Міжнародна торгівля діяльність» для студентів спеціальності „Міжнародна економіка”, рівня підготовки – магістр / Під ред. проф. Ю.В. Макогона. – Донецьк: ДонНУ, 2011. – 32 с.

2.Макогон Ю.В., Чижиков Г.Д., Фомичева Н.В., Хаджинов И.В. Международная торговля. Учебное пособие. – Донецк: ДонНУ, 2008. – 395 с.

3.Макогон Ю.В., Фомичева Н.В., Бойко А.Н. Международная торговля. Учебное пособие. – Донецк: ДонНУ, 2011. – 214 с.

12.Рекомендована література

Базова

Навчальні посібники:

1.Андриевская Е Операции с давальческим сырьем // Бизнес. Документы, комментарии, консультации. – 2007. - № 19/226/. – с. 2-3

2.Биржевое дело., под ред. Галанова В. А., М.: Финансы и статистика. – 1998.

302 с.

89

3.Внешнеторговые сделки. Гринько И.С.- Сумы, - 1994.- 462 с.

4.Внешнеэкономическая деятельность предприятия. Основы: учебник для ВУЗов / Г. Д. Гордеев и др. – М.: Закон и право, ЮНИТИ, 1996. –408 с.

5.Внешнеэкономическая деятельность. Макогон Ю. В., Фомичева Н. В. и др., Донецк.: Регион. – 1998. – 291 с.

6.Козик В. В., Панкова Л. А., Карп’як Я. С. Зовнішньоекономічні комерційні операції та контракти. – Львів. – 2008. – 251 с.

7.Контракты международной купли-продажи. Дьяченко А. В. К.: УМЦ «Бета», 2001. – 108 с.

8.Макогон Ю. В., Фомичева Н. В. Организация и техника внешнеторговых операций. – Донецк. – 2002. – 201 с.

9.Макогон Ю.В., Чижиков Г.Д., Фомичева Н.В., Хаджинов И.В. Международная торговля. Учебное пособие. – Донецк: ДонНУ, 2008. – 395 с.

10.Макогон Ю.В., Фомичева Н.В., Бойко А.Н. Международная торговля. Учебное пособие. – Донецк: ДонНУ, 2011. – 214 с.

11.Международная торговля. Терминологический словарь. Джерри М. Розенбер, пер. с англ. – М. – 1997. – 368 с.

12.Международная торговля. Фомичев В. И., М.: Дело – 2007. – 428 с.

13.Мельник Т.М. Міжнародна торгівля товарами в умовах глобальної конкуренції: монографія / Т.М. Мельник / – К.: Київ. Нац. торг.-екон. Ун-т, 2007. – 396с.

14.Основы международніх валютно-финансовых и кредитных отношений. Котелкин С. В., Тумарова Т. Г., М.: Артис – 1998. - 432 с.

15.Основы страхования. Мищенко В. В., К. – 1998. – 576 с.

16.Покровская В. В. Международные коммерческие операции и их регламентация. Внешнеторговый практикум. – М.– 1996. – 326 с.

17.Правовые вопросы перевозок внешнеторговых грузов: Учебное пособие. Дмитриев А. Г., М. - 1986

18.Практикум по страхованию /Сборник задач., К. – 1997. – 58 с.

19.Предприятие на внешних рынках: внешнеторговое дело / Под ред. проф. Долгова С. И., Кретова И. И., М. – 2007. – 769 с.

20.Пресняков В. Ю. Современная зарубежная практика регулирования внешней торговли: таможенный аспект., М. – 1996. – 98 с.

21.Прокушев Е. Ф. Внешнеэкономическая деятельность. – М.: Маркетинг. 1999. – 208 с.

22.Стебницкий А. Питання валютного регулювання і зовнішньоекономічної діяльності підприємств // Бухгалтерський облік і аудит. – 1995. - № 4. – с. 9-14.

23.Фоменко Е. Л. Особенности осуществления внешнеэкономической деятельности, ведение бухгалтерского учета и налогообложение валютных операций в Украине. – Одесса: Альянс, 1994. – 224 с.

24.Шрамов А. А. Пособие приемосдатчику груза. – М. – 1991 – 176 с.

Збірники документів:

1. Про Антимонопольний комітет України: Закон України від 26.11.1993 №3659–XII // www.rada.gov.ua

90

2.Про захист від недобросовісної конкуренції: Закон України від 07.06.1996 №236/96–ВР // www.rada.gov.ua.

3.Про захист економічної конкуренції: Закон України від 11.01.2001 №2210–

III // www.rada.gov.ua

4.

Про зовнішньоекономічну діяльність: Закон України від 16.04.1991 №959–

XII // www.rada.gov.ua.

 

5.

Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньо-

економічної діяльності: Закон України

вiд 23.12.1998 №351–XIV //

www.rada.gov.ua.

 

6.Про режим іноземного інвестування: Закон України вiд 19.03.1996 №93/96– ВР // www.rada.gov.uа.

7.Про основні напрями зовнішньої політики України: Постанова Верховної Ради України вiд 02.07.1993 №3360–XII // www.rada.gov.ua.

8.Про заходи щодо вдосконалення кон’юнктурно–цінової політики у сфері зовнішньоекономічної діяльності: Указ Президента України від 10.02.96 №124/96

//www.rada.gov.ua.

9.О регулировании товарообменных (бартерных) операций в области внешнеэкономической деятельности: Закон Украины от 23.12.98, № 351 // Бизнес.

– 25 апреля 1998.

10.Про зовнішньоекономічну діяльність: Закон України від 16.04.1991 № 959–XII // Голос України. – 16 квітня 1991.

11.Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах: Закон України // Галицькі контракти. – 1995. – № 45. – с. 73.

12.Про режим іноземного інвестування: Закон України № 93/96–ВР від 19.03.96 р. // Орієнтир. – 1996. – № 77–78. – С. 9–10.

Допоміжні джерела

1.Статистичний збірник «Зовнішня торгівля та інвестиційні відносини Донецької області з країнами ЄС в 2005-2008 роках / Держкомстат України. – Головне управління статистики у Донецькій області. – Донецьк, 2009.– 66 с.

2.Стратегия инновационного развития Украины на 2010-2020 годы в условиях глобализационных вызовов. [Электронный ресурс]. – Режим доступа: www.pir.dp.ua/uploads/StrategizInnovRazvitiyaUkr.doc

3.Про Стратегію економічного і соціального розвитку України «Шляхом європейської інтеграції» на 2004-2015 роки: Указ Президента України // [Електронний ресурс]. - Режим доступу: : http://zakon.rada.gov.ua

4.Постанова Кабінету Міністрів України від 21 липня 2006 р. № 1001 «Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2015 року»

//[Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua

5.Відносини України з ЄС (інформаційна довідка) Офіційний сайт Міністерства закордонних справ України // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.mfa.gov.ua/mfa/en/publication/content/19992.htm

6.Глибока та всебічна зона вільної торгівлі як рішучий крок для інтеграції України до внутрішнього ринку Європейського Союзу (26/02/2010) // Представництво Європейського Союзу в Україні [Електронний ресурс]. - Режим досту-