Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
укр.мова 8 кл..docx
Скачиваний:
160
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
1.37 Mб
Скачать

IV. Вивчення нового матеріалу

► Розглянути схему. Що нового ви дізналися про зв'язок слів у сло­восполученні? Зробити висновок, що таке узгодження, керування, прилягання. Порівняти свої твердження з теоретичним матеріа­лом, поданим у підручнику.

I Види зв'язку слів у словосполученні і

Узгодження

1

[

Керування

[

Прилягання

1

і

залежне слово вжи­вається у тому ж ро­ді, числі й відмінку, що й головне: невеликий твір

головне слово керує залежним, яке при­єднується до голов­ного за допомогою прийменника або без нього: підійшов до берези, свято осені

залежне слово зв'я­зане з головним ли­ше за змістом: приплив швидко

► Розглянути таблицю і скласти зв'язне висловлювання про види словосполучень за способом вираження головного слова.

Вид словосполучення

Спосіб вираження головного слова

Приклади

Іменникове

іменник

чудова хустка

Прикметникове

прикметник

червоний від хвилювання

Числівникове

числівник

два зошити

Займенникове

займенник

дещо незрозуміле

Дієслівне

дієслово

ходити на гурток

Прислівникове

прислівник

далеко в лісі

► Навести власні приклади кожного виду словосполучення (щоб во­ни стосувалися історії України).

Коментар учителя. Словосполучення — це поєднання двох або біль­ше повнозначних слів, що виражають єдину назву предмета, поняття, уявлення і виступають однією поширеною назвою: дитячі усмішки, доля поета, говорити голосно.

Словосполучення складається з головного і залежного слів. Вони, як і слова, виступають складовою частиною речення. Словосполучен­ню не властива інтонаційна закінченість.

За будовою словосполучення бувають прості (складаються з двох повнозначних слів: невеликий твір, написав швидко) і складні (утворені з трьох і більше повнозначних слів: дуже пізно прийшов, цікава фото­графія в альбомі). Слова у словосполученні мають змістовий зв'язок (ста­виться запитання від головного слова до залежного: йти як? повільно) і граматичний (здійснюється за допомогою залежного слова або закін­чення та прийменника: листя дерев, стояти серед однокласників).

У словосполученні між головним і залежним словами розрізняють три види підрядного зв'язку: узгодження, керування, прилягання.

Узгодження — це такий спосіб зв'язку, при якому залежне сло­во ставиться в тих же формах, що і головне: зоряне небо, сміли­вий хлопчик.

Керування — спосіб зв'язку, при якому залежне слово ставиться в тому відмінку, якого вимагає головне слово: виконаний школяра­ми, куточок лісу. При зміні головного слова залежне не змінюєть­ся: збираю листя, збирають листя, збираємо листя, збирає листя. Керування може бути іменниковим, прикметниковим, займенни­ковим, дієслівним, прислівниковим.

Прилягання — такий спосіб зв'язку, при якому залежне слово, ма­ючи незмінну форму, поєднується з головним лише за змістом. Залежними словами при цьому виступають прислівники, дієпри­слівники, неозначена форма дієслова: бажання говорити, упора­тися несподівано, вирішують ідучи.