Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
укр.мова 8 кл..docx
Скачиваний:
160
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
1.37 Mб
Скачать

V. Складання твору-роздуму

Користуючись пам'яткою, скласти твір-роздум на тему «Борімо­ся за чистоту нашого міста (селища)», критично оцінюючи факти і явища навколишньої дійсності. Продемонструвати свою громадян­ську позицію.

Підведення підсумків уроку

Домашнє завдання

Скласти твір-роздум на тему «Моральні принципи сучасної мо­лоді», додержуючись вимог публіцистичного стилю.

Урок № 44

УЗАГАЛЬНЮВАЛЬН СЛОВА В РЕЧЕННЯХ З ОДНОРЩНИМИ ЧЛЕНАМИ. ДВОКРАПКА Й ТИРЕ ПРИ УЗАГАЛЬНЮВАЛЬНИХ СЛОВАХ

Мета: поглибити знання восьмикласників про однорідні чле-

ни речення, удосконалити вміння знаходити узагальню-вальні слова при них, домогтися засвоєння учнями пра­вил уживання розділових знаків при узагальнювальних словах, сформувати вміння пояснювати розділові знаки в реченнях з однорідними членами за допомогою пунк­туаційних правил, розвивати загальнопізнавальні вмін­ня правильно інтонувати речення з однорідними чле­нами при узагальнювальних словах; розвивати навички поширювати речення узагальнювальними словами, буду­вати висловлювання з використанням узагальнювальних слів; за допомогою мовленнєво-комунікативного ма­теріалу виховувати бережливе ставлення до природних надбань нашої країни.

Правопис: двокрапка й тире при узагальнювальних словах у речен­нях з однорідними членами.

Внутрішньопредметні зв'язки:

Лексикологія: засвоєння нових слів.

Культура мовлення і стилістика: правильна побудова та інтонація речень з однорідними членами при узагальнювальних словах.

Текст (риторичний аспект): використання однорідних членів речення й узагальнювальних слів у текстах художнього стилю.

Міжпредметні зв'язки: узагальнювальні слова в реченнях з однорідни­ми членами як засіб художньої виразності (література).

Тип уроку: урок формування практичних умінь і навичок.

ХІД УРОКУ

I. Організаційний момент

Мотивація навчальної діяльності восьмикласників (повідомлення мети майбутньої роботи, усвідомлення її учнями)

Оголошення епіграфа уроку

Учись у природи творчого спокою...

Є. Плужник

ІВідтворення теоретичних відомостей, застосування яких буде потрібним на уроці

Аналіз тексту з елементами зіставлення нових знань

з базовими на основі актуалізації мотиваційних резервів учнів з теми

► Прочитати текст. Дібрати заголовок, який би розкривав тему ви­словлювання. Зачитати спогад автора. Назвати однорідні члени речення, які допомагають зрозуміти слова вчительки.

БЕРЕЖІМО СВІТ ЯВОРІВ...

Ніколи не забуду своєї першої дитячої драми, що тяжко й надов­го ранила моє серце. Біг я з важкеньким ранцем із школи. Зиркнув на ліщиновий кущ біля стежки і мерщій виламав собі добреньку ло­зину, сів на «коня» та й гайнув, аж закуріло серединою вулиці.

Мені довго не прощали цього вчинку. Дерево в нашому селі ду­же шанувалося, вважалося мало не священним. Добре пригадую, що в першому класі на одному з уроків учителька просила:

— Не ламайте, діточки, ні яблуні, ні груші, ні береста, ні тополі, ні кущів усяких. Тільки садіть їх там, де голо, і поливайте.

Я бережу цей спогад. Він мені дуже дорогий не тільки поетичним підтекстом, а й своєю суттю: корисне і прекрасне пов'язане в один вузол. Дерево, кущ, чагарник, квіти, билина, зілля, розмай — росли­ни, без яких не уявити життя на землі.

З якого часу так повелося, що ми — мешканці того чи іншого се­ла, міста, вулиці — зняли з себе відповідальність за зелені насаджен­ня у гаях, садках, палісадниках?

А хто ж тоді ми? Тільки на словах — господарі землі? А я вірю, що майже все можна вирішити на своїй вулиці чи у своєму дворі, захистити зеленого друга. Треба тільки не заплющувати очей на не­подобства.

Нехай ніколи не в'яне в наших душах світ яворів, любистків, ле­лек і зозуль! Думаймо, шукаймо, діймо, борімося гуртом, громадо, не будьмо байдужими, сліпими і глухими! Хто збайдужів, не бачить і не чує, що екологічна біда — не результат емоцій, не міф, час отя­митися (За М. Міщенком).

► Об'єднавшись у групи, виписати речення з однорідними членами, накреслити їх схеми. Пояснити розділові знаки. Назвати речення з узагальнювальними словами при однорідних членах. Коментар учителя. Узагальнювальне слово та однорідні члени

речення співвідносяться як родове і видове поняття. Узагальнюваль-ні слова виконують ту саму синтаксичну роль, що й однорідні члени речення. Наприклад: Чарівний світ пливе переді мною: сині води, білі піски, хати на високих берегах (О. Довженко); Луки, гори, пишні са­ди усе зелене й принишкле (О. Гончар).