Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
укр.мова 8 кл..docx
Скачиваний:
160
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
1.37 Mб
Скачать

V. Домашнє завдання

Виписати з будь-якого підручника 6—7 речень з прямою мовою різної структури. Усно пояснити розділові знаки.

Скласти діалог на тему «Який літературний жанр найкращий?».

Урок № 4

УСНИЙ СТИСЛИЙ ПЕРЕКАЗ РОЗПОВІДНОГО ТЕКСТУ

З ЕЛЕМЕНТАМИ ОПИСУ МІСЦЕВОСТІ В ХУДОЖНЬОМУ СТИЛІ

Мета: удосконалити мовленнєво-мислительні вміння учнів ви-

значати тему й основну думку тексту, тип і стиль мов­лення; розвивати мовленнєво-комунікативні вміння здій­снювати типологічний, композиційний і змістовий аналіз художнього тексту розповідного характеру з елементами опису місцевості, сприймати текст, розуміти його зміст, стисло відтворювати, використовуючи мовні засоби, ха­рактерні висловлюванням художнього стилю.

Тип уроку: урок розвитку комунікативних умінь.

ХІД УРОКУ

Організаційний момент

Ознайомлення учнів з темою, метою й завданнями уроку

III. Колективна робота з текстами

Дослідження-характеристика

► Прочитати тексти мовчки. Поміркувати, що в них є спільного, чим вони схожі? З'ясувати стильову належність текстів. Визна­чити тему й основну думку. Довести своє твердження, навівши приклади з текстів. За допомогою чого авторам удалося досягти мети висловлювання?

Текст 1

Над містом котився важкий, тисячоголосий гомін. Він народжу­вався десь там, по темних вузьких завулках, на запилюжених дорогах за міськими ворітьми. Короткі перемовки, сонні вітання, скрип коліс, брязкіт металу, старече покашлювання сотнями маленьких струмінців плинули, вбирали в себе інші й врешті вихлюпували на гору. Часто, з похлипом калатав рибний дзвін, тугі м'ячі ударів або злітали в го­ру й падали на плоскі покрівлі будинків, або скочувались униз, тут їх чавили, утоптували в ще холодний брук сотні черевиків вершників і рабів, різьбярів і виноробів, софістів і гончарів, архонтів і селян.

Агора* клекотіла, й вирувала, й дихала одними велетенськими грудьми. Агора вбирала всіх. Агора — це життя, а ще й провість на вро­жай, чутки про війну, мудра бесіда філософа, придбана корисна річ і корисні знайомства. Ось і рибний ряд. Риба з моря — не тільки ко­ристь, улюблена їжа, а й утіха для ока, й кожного разу диво, і якась несподіванка (За Ю. Мушкетиком).

Текст 2

Хоч убога-убога наша хатина, та в цей вечір вона покращала, по­багатшала. Її бідність скрасили вишиті рушники і кетяги калини, за­пашне сіно на покуті й святвечірній стіл. На ньому зараз лежать три хлібини, грудка солі, височіє стос гречаних млинців і стоять з різни­ми пісними стравами ті святошні мальовані полумиски, що бажають добрим людям і здоров'я, і щастя, і червоного цвіту.

От батько поглянув у засніжену далечінь і тричі покликав Мороза: «Морозе, Морозе, іди до нас кутю їсти!» Але й після цього ні на ву­лиці, ні на городах не обізвалися кроки дідугана. Він, мабуть, заба­рився на якійсь лісовій чи степовій дорозі.

Потім тато навстіж відчиняє наші скрипливі ворота. Може, приб'ється яка добра людина з дороги, то й погріє душу теплою стра­вою. І тільки після цього ми йдемо вечеряти.

Тепер за столом я й не писну, прислухаючись до мови-сподіван-ня батьків. Оті великі надії на хліб новий, на рік золотий, на щастя у дворі сходяться в нашій хатині (За М. Стельмахом). ► З'ясувати лексичне значення виділених слів (у разі потреби звер­нутися до тлумачного словника).

* Агора — народні збори, а також майдан, де вони відбувалися.

Матеріал для вчителя. (Брук — дорога або вулиця (мостова), ви­мощена камінням; софіст — представник давньогрецьких філософів

У—ГУ ст. до н.е., у центрі уваги яких було мистецтво красномовства; архонти — у стародавній Греції вищі службові особи, які обиралися на певний строк; стос — велика кількість чого-небудь, складена один на один; кучугура.

► Підготуватися до стислого переказу текстів, попередньо з'ясував­ши стилістичні особливості висловлювань художнього стилю.

Гра «Хто краще?»

► Прослухати перекази однокласників і визначити найкращий. Ука­зати на недоліки й шляхи їх усунення.