Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрное право УММ 2012.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
574.98 Кб
Скачать

4. Організація самостійної роботи студентів

Самостійна робота студента є однією з важливих форм організації навчання, яка спрямована на оволодіння навчальним матеріалом у вільний від аудиторних занять час. При самостійній роботі завдання виконуються студентом під керівництвом викладача, але без його безпосередньої участі.

При вивченні курсу аграрного права самостійна робота студента складається з наступних видів та форм.

Види самостійної роботи студентів:

        1. Самостійна робота, яка спрямована на підготовку до семінарських та практичних занять.

        2. Самостійна пошуково-аналітична робота.

Форми самостійної роботи студента:

        1. Опрацювання теоретичних основ прослуханого лекційного матеріалу.

  1. Вивчення питань, що передбачені для самостійного опрацювання.

  2. Підготовка до виступів на семінарських заняттях.

  3. Підготовка до практичних занять.

  4. Систематизація вивченого матеріалу курсу перед написанням модулів та іспитом.

  5. Виконання індивідуальних завдань.

Самостійна робота, яка спрямована на підготовку до семінарських та практичних занять.

Така робота проводиться протягом семестру, а її зміст визначається робочою програмою курсу. Відповідні завдання містяться у теоретичній та практичній частинах плану до кожного аудиторного заняття. Студент має бути здатним виконати будь-яке завдання відповідної теми. Практичні завдання складаються з завдань, які студент може виконати в аудиторії з використанням нормативно-правових актів, та завдань, які потребують попередньої поза аудиторної підготовки. При виконанні таких завдань доцільно використовувати матеріали підручників, монографій, публікації в періодичних виданнях, збірники документів, ресурси мережі Інтернет, а також відповідні нормативно-правові акти.

Перевірка виконання завдань відбувається на занятті шляхом спільного обговорення, у ході якого можуть бути поставлені питання, зроблені зауваження та пропозиції, надані відповіді на них.

Самостійна пошуково-аналітична робота.

Цей вид самостійної роботи полягає у виконанні індивідуальних завдань. З курсу аграрного права студентам запропоновані наступні види індивідуальних завдань:

  • Інформаційна самостійна робота, яка представляє собою опрацювання довідників, фахових журналів, Інтернет-сайтів тощо, спрямованих на дослідження певних питань стосовно сільськогосподарської діяльності з метою виконання поставленого завдання.

  • Графічна робота, яка представляє собою вирішення конкретного практичного навчального завдання з використанням відомого, а також самостійно вивченого матеріалу, оформленого у графічний матеріал.

  • Реферати та аналітичні огляди, які спрямовані на поглиблення та розширення теоретичних знань студентів з окремих питань теми. Підготовка рефератів та аналітичних оглядів передбачає самостійний пошук джерел інформації з їх глибоким аналізом та самостійними висновками.

Перераховані види самостійної пошуково-аналітичної роботи є для студентів добровільними і виконуються у межах питань відповідної теми дисципліни. Конкретний вид та напрямок такої самостійної роботи узгоджується з викладачем за поданням студента.

Виконання одного з різновидів самостійної пошуково-аналітичної роботи звільняє студента від виконання теоретичних та практичних завдань з даної теми дисципліни.

Обов’язковим видом самостійної пошуково-аналітичної роботи студента з курсу аграрного права є підготовка довідника для одного з суб’єктів сільськогосподарської діяльності. При тому що підготовка довідника проводиться як колективна форма навчання, виконання завдань розраховане на кожного студента індивідуально.

Метою цієї роботи студентів є формування практичних умінь і навичок з юридичного обслуговування суб'єктів господарювання у сфері сільського господарства.

Зміст довідника включає наступні розділи:

Вступ

  1. Порівняльний аналіз схожих правових явищ.

  2. Алгоритм дій.

  3. Таблиця: відповідальність за порушення аграрного законодавства.

  4. Юридична консультація щодо запропонованої ситуації.

  5. Пошук в матеріалах періодичної преси або судовій практиці приклад правовідносин, учасником яких є сільськогосподарське підприємство.

У вступі необхідно дати поняття і коротку характеристику обраного аграрного товаровиробника, його переваги і недоліки як організаційної форми господарювання.

При підготовці першого завдання на основі раніше отриманих знань проводиться аналіз запропонованих правових явищ, наявних у сфері сільського господарства. Студенти вчаться через проведення порівняльного аналізу вибирати найбільш прийнятний варіант із декількох наявних.

При підготовці другого завдання необхідно на основі положень нормативно-правових актів указати алгоритм або послідовність дій юрисконсульта чи суб'єкта аграрного підприємництва у сфері сільського господарства. Варто виділити основні етапи, їхні строки, а також перерахувати документи, якими супроводжуються дії, підготувати основний документ від імені суб’єкта господарювання. Завдання розраховане на вироблення у студентів навичок аналізу положень законодавства і виділення на його основі порядку конкретних дій для досягнення бажаної мети.

У наступний частині довідника необхідно скласти таблицю щодо відповідальності за порушення у сфері аграрних відносин. Студентам потрібно визначити і проаналізувати види, підстави відповідальності, нормативні акти, що встановлюють різні види відповідальності для суб'єктів аграрного господарювання і їх посадових осіб при порушенні ними вимог аграрного законодавства, а також санкції, що будуть застосовуватися. Це завдання розраховано на розвиток у студентів навичок і умінь класифікувати правопорушення в аграрному праві стосовно конкретного суб'єкта і застосовувати законодавство для захисту прав і інтересів працівників, суб'єктів господарювання в АПК тощо.

Виконання четвертого завдання пов'язано з підготовкою консультації щодо запропонованої ситуації. Консультація повинна повно розкривати поставлені питання і давати рекомендації по вибору варіанта поведінки, що відповідає положенням нормативно-правових актів. Завдання спрямоване на засвоєння аграрного законодавства, і на його основі формування уміння застосовувати його положення для вирішення проблем, що виникають на практиці.

При виконанні п’ятого завдання необхідно знайти в матеріалах періодичної преси або судовій практиці опис правовідносин, учасником яких є аграрне підприємство, з додаванням відповідної ксерокопії. Крім цього вказати вид відносин і форму участі суб'єкта в даних відносинах.

Довідник готується на аркушах формату А4 в окремому швидкозшивачі з наступною структурою: титульний лист, зміст, календарний план (додатки 1-3), вступ, основна частина, що включає виконані завдання за розділами.

Для виконання самостійної пошуково-аналітичної роботи студенти кожної академічної групи поділяються на підгрупи, одна з яких виконує завдання за дисципліною «Аграрне право». Підгрупа одержує завдання для одного з зазначених суб'єктів аграрного підприємництва, вибір якого здійснюється під керівництвом викладача з приведеного переліку.