Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрное право УММ 2012.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
574.98 Кб
Скачать

Особлива частина

Тема 7. Інституційно-правове забезпечення аграрного виробництва Теоретичні завдання

  1. Поняття, принципи і завдання державного регулювання сільського господарства.

  2. Система органів державного управління сільським господарством.

  3. Правовий статус Аграрного фонду.

  4. Юридичне обслуговування сільськогосподарських товаровиробників.

  5. Поняття, завдання і методи сільськогосподарської дорадчої діяльності.

Практичні завдання

Робота в аудиторії:

  1. Вирішення тестів.

  2. На підставі аналізу нормативно-правових актів:

    1. Виділіть повноваження органів місцевого самоврядування у сфері сільського господарства.

    2. Зазначте умови і порядок набуття статусу сільськогосподарської дорадчої служби.

Вимагають поза аудиторної підготовки

  1. Здійснюючи перевірку внутрішньогосподарського землевпорядкування сільськогосподарського виробничого кооперативу, управління агропромислового розвитку райдержадміністрації виявило, що кооператив не дотримується правил обробки ґрунту, використання добрив, не використовує систему агротехнічних і організаційно-господарських заходів. Усе це негативно вплинуло на стан сільськогосподарських угідь. Крім цього, були виявлені порушення зоотехнічних правил. З урахуванням цього управління агропромислового розвитку райдержадміністрації прийняло рішення: голові кооперативу винести догану за виявлені недоліки в організації сільськогосподарського виробництва, зобов'язати кооператив раціонально й ефективно використовувати землі, головного зоотехніка звільнити з посади. Голова і зоотехнік кооперативу не погодилися з висновками комісії і звернулися до адвоката за консультацією.

Дайте правову оцінку ситуації.

  1. Голова новоствореного фермерського господарства звернувся до голови сільської ради з проханням надати безповоротну фінансову допомогу на придбання сільськогосподарських машин, будівництво тваринницького комплексу, облаштування фермерської садиби, однак отримав письмову відмову. Відмова була мотивована тим, що відповідно до чинного законодавства підтримка фермерських господарств здійснюється через Український державний фонд підтримки фермерських господарств, а кошти місцевих бюджетів не можуть використовуватись для цих цілей. Голова фермерського господарства звернувся до юридичної контори за консультацією.

Дайте правову оцінку ситуації.

  1. Жителі села Андріївка після ліквідації колективного сільськогосподарського підприємства одержали майнові і земельні паї. З використанням даного майна і земельних ділянок деякі жителі села самостійно чи шляхом об'єднання, здійснювали діяльність з виробництва і реалізації сільськогосподарської продукції, пенсіонери переважно здавали майнові і земельні паї в оренду. Однак обласне управління агропромислового розвитку з метою здійснення заходів для державної підтримки і захисту товаровиробників видало наказ про обов'язкове створення на базі колишніх КСП сільськогосподарських виробничих кооперативів. Контроль за створенням сільськогосподарських кооперативів був покладений на управління агропромислового розвитку райдержадміністрації. Деякі жителі села Андріївка не погодилися виконувати даний наказ і звернулися в юридичну консультацію.

Дайте правову оцінку ситуації.

  1. Голова районної державної адміністрації доручив довести до всіх сільськогосподарських товаровиробників району, що «з метою забезпечення продовольчої безпеки дозволяється укладати договори на реалізацію сільськогосподарської продукції (у тому числі майбутньої) тільки після обов'язкової здачі державному заготівельному підприємству визначеної кількості найменувань сільськогосподарської продукції (перелік найменувань і розрахунок кількості додається). Виконувати вже укладені договори треба тільки після виконання плану по здачі сільськогосподарської продукції». Декілька фермерів звернулися за юридичною консультацією щодо реалізації права вільного розпорядження виробленою сільськогосподарською продукцією.

Дайте правову оцінку ситуації.