Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрное право УММ 2012.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
574.98 Кб
Скачать

4.2. Теоретичні завдання

  1. Правове регулювання господарської діяльності фермерських господарств.

  2. Припинення діяльності фермерського господарства. Особливості банкрутства фермерського господарства.

  3. Правове регулювання господарської діяльності особистих селянських господарств.

  4. Підстави та правові наслідки припинення діяльності особистих селянських господарств.

Практичні завдання

Робота в аудиторії:

  1. Вирішення тестів.

  2. На підставі аналізу нормативно-правових актів знайдіть характерні риси (не менше п’яти):

  1. Фермерського господарства.

  2. Особистого селянського господарства.

Вимагають поза аудиторної підготовки

1). Відділ державної реєстрації відмовив гр. Костюшко В.В. у реєстрації фермерського господарства, зазначивши на наступні порушення закону:

- у статуті фермерського господарства гр. Костюшко В.В. був зазначений єдиним засновником, однак у довідці про склад сім’ї, яку орган державної реєстрації запросив додатково, зазначена дружина та двоє дітей 14 та 16 років, яких обов’язково потрібно ввести до складу засновників;

- у статуті є розділ трудовий колектив фермерського господарства, де прописані відносини із найманими працівниками, проте фермерське господарство не може залучати найману працю;

- до переліку документів відсутній документ, який підтверджує наявність у власності гр. Костюшко В.В. земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Дайте правову оцінку ситуації.

2) Механізатор сільськогосподарського виробничого кооперативу Павленко О.Т. звернувся до районної державної адміністрації з проханням про виділення йому земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства. Через місяць після звернення він отримав відповідь, що це питання може бути вирішено після отримання Павленком О.Т. згоди сільськогосподарського виробничого кооперативу, оскільки робота в особистому селянському господарстві може заважати його основній роботі.

Дайте правову оцінку ситуації.

3) Після створення фермерського господарства гр. Лютиковою М.І., до нього вирішили вступити її син, невістка, троюрідний брат невістки, 13-річний онук. Гр. Лютикова М.І. дала згоду на вступ цих осіб до фермерського господарства, для чого було підготовлено зміни до статуту фермерського господарства. При цьому Лютикова М.І. наполягала на тому, щоб у якості вкладу до складеного капіталу вони внесли по 2500,00 грн., а троюрідний брат невістки – власний легковий автомобіль, однак постало питання про його оцінку.

Чи всі перераховані претенденти можуть стати членами фермерського господарства? Чи потрібно робити майнові (грошові) внески при вступі у фермерське господарство? Як здійснюється оцінювання та передавання вкладів до складеного капіталу фермерського господарства?

Підготуйте консультацію за даними питанням.

  1. Громадянин Корягін – житель м. Дружківки успадкував у селі будинок, тому ним і його родиною було прийняте рішення про переїзд на постійне місце проживання у сільську місцевість і створення там фермерського господарства. У зв'язку з цим гр. Корягін звернувся до юридичної фірми з проханням роз'яснити наступні питання:

Чи встановлені спеціальні умови створення фермерського господарства? Який порядок надання громадянам земельних ділянок для створення фермерського господарства? Чи передбачені обмеження розмірів земель фермерського господарства?

Підготуйте консультацію за даними питанням.