Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Квалификационная работа Рей Я.Е..docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
443.25 Кб
Скачать

2.2. Складання розкладів

Розробка розкладу проекту – це ітеративний процес, що визначає планові дати початку та завершення операцій проекту при розробці розкладу може знадобитися перевіряти і редагувати оцінки тривалості і ресурсів, щоб в результаті отримати схвалене розклад проекту, яке можна використовувати як базове і за яким можна буде оцінювати прогрес. Розробка розкладу проводиться безперервно по всьомупроекту по мірі виконання робіт, зміни плану управління проектом і виникнення або припинення очікуваних ризиків або виявлення нових ризиків.

Метод передування (PDM) або «вершина - робота» відображають мережеву модель у графічному вигляді як безліч вершин, відповідних робіт, пов'язаних лініями, представляють взаємозв'язки між роботами. Метод передування (PDM) оперує такими типами залежностей передування - наслідування:

«Початок після закінчення". Це стандартна послідовність, при якій попередня робота повинна завершитися до початку наступної;

«Початок після початку». Це найбільш загальна послідовність при моделюванні робіт, які повинні виконуватися одночасно. В цьому випадку не потрібно завершення попередньої роботи до початку наступної. Для її початку необхідно, щоб попередня робота тільки розпочалася;

«Закінчення після закінчення". Цей тип залежності також використовується для моделювання паралельних робіт. У цьому разі закінчення наступної роботи контролюється закінченням роботи попередниці.

PERT метод - техніка оцінки та аналізу програм (проектів), яка використовується при управлінні проектами. PERT - це спосіб аналізу завдань, необхідних для виконання проекту. Особливо, аналізу часу, який

потрібен для виконання кожної окремої задачі, а також визначення мінімального необхідного часу для виконання всього проекту.

PERT була розроблена головним чином для спрощення планування на папері та складання графіків великих і складних проектів. PERT призначена для дуже масштабних, одноразових, складних, не рутинних проектів. Техніка увазі наявність невизначеності, даючи можливість розробити робочий графік проекту без точного знання деталей і необхідного часу для всіх його складових [10].

Найпопулярнішою частиною PERT є метод критичного шляху, який спирається на побудову мережевого графіка.

Далі проведемо дослідження критичного шляху для проекту створення об’єкту харчової промисловості «Пресервний цех» за допомогою програмного продукту SureTrak. Критичний шлях - максимальний за тривалістю повний шлях у мережі називається критичним; роботи, що лежать на цьому шляху, також називаються критичними. Тривалість критичного шляху визначає найменшу загальну тривалість робіт за проектом в цілому. Тривалість виконання всього проекту в цілому може бути скорочена за рахунок скорочення тривалості робіт, що лежать на критичному шляху. Метод критичного шляху дозволяє розрахувати можливі календарні графіки виконання комплексу робіт на основі описаної логічної структури мережі і оцінок тривалості виконання кожної роботи, визначити критичний шлях для проекту в цілому.

Далі будуємо діаграму Ганта для проекту створення об’єкту харчової промисловості «Пресервний цех». Діаграма Ганта – це популярний тип стовпчастих діаграм (гістограм), який використовується для ілюстрації

Рис.2.2 Розрахунок тривалості проекту методом критичного шляху проекту створення об’єкту харчової промисловості «Пресервний цех».

плану, графіка робіт з якого-небудь проекту. Є одним з методів планування проектів. Використовується в додатках з управління проектами.

Перший формат діаграми був розроблений Генрі Л. Гант в 1910 році.

По суті, діаграма Ганта складається зі смуг, орієнтованих вздовж осі часу. Кожна смуга на діаграмі представляє окрему задачу у складі проекту (вид роботи), її кінці - моменти початку та завершення роботи, її протяжність - тривалість роботи. Вертикальною віссю діаграми служить перелік завдань. Крім того, на діаграмі можуть бути відзначені сукупні завдання, відсотки завершення, покажчики послідовності і залежності робіт, мітки ключових моментів (віхи), мітка поточного моменту часу «Вчора» та ін.

Ключовим поняттям діаграми Ганта є «Віха» - мітка значимого моменту в ході виконання робіт, спільний кордон двох або більше завдань. Віхи дозволяють наочно відобразити необхідність синхронізації, послідовності у виконанні різних робіт. Віхи, як і інші кордону на діаграмі, не є календарними датами. Зрушення віхи призводить до зрушення всього проекту. Тому діаграма Ганта не є, строго кажучи, графіком робіт. І це один з основних її недоліків. Крім того, діаграма Ганта не відображає значущості або ресурсоємності робіт, не відображає сутності робіт (області дії). Для великих проектів діаграма Ганта стає надмірно великовагової і втрачає всяку наочність [7].

Рис.2.3. Діаграма Ганта проекту створення об’єкту харчової промисловості «Пресервний цех»

На рисунку 2.3 зображена діаграму Ганта для проекту створення об’єкту харчової промисловості «Пресервний цех».

Далі треба провести оцінку потреб проекту в ресурсах.

Для можливості виконати це завдання в програмному засобі SureTrak спочатку був створений словник ресурсів шляхом завдання назви ресурсів, кодів та опису кожного ресурсу, а також вартості і доходів, пов'язаних з використанням заданих ресурсів. Це дозволило перейти до другого етапу планування ресурсів і призначити ресурси для кожної роботи проекту, для чого були обрані одиниці виміру ресурсів, ліміти використання, вартість одиниці. На основі цього побудований ресурсний профіль проекту з вартості (рис. 2.5) і по людським ресурсам (рис. 2.6).

Рис.2.4 Ресурсний профіль усіх ресурсів проекту створення об’єкту харчової промисловості «Пресервний цех» по вартості

Рис.2.5 Ресурсний профіль усіх ресурсів проекту створення об’єкту харчової промисловості «Пресервний цех» по людським ресурсам