Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Квалификационная работа Рей Я.Е..docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
443.25 Кб
Скачать

1.2. Розробка альтернатив вирішення проблеми створення

Існує велика кількість різних видів рішень - від дуже конкретних до надмірно неясних, від вимушених до необов'язкових. Часто існує більше одного рішення, яке можна вважати правильним. Крім того, існує різниця між правильним і ефективним рішенням. І залишається вибір - яке рішення прийняти і як його здійснити.

Як правило, основна маса рішень приймається виходячи з досвіду і знань керівника. Але для того, щоб приймати рішення в умовах постійної зміни зовнішнього середовища, тільки досвіду, буває недостатньо. І в ситуації з новими обставинами необхідно володіти технологіями прийняття ефективних рішень.

У нашій країні переважна більшість підприємців малого та середнього бізнесу працюють по-старому, спираючись на досвід попередніх років. Звичайно, багато хто займається бізнесом вже років п'ять-десять, з плином часу придбаний новий досвід, але чим вищий рівень бізнесу, обсяги продажів, розмір обслуговується сегмента на ринку, тим вище і вартість кожної управлінської помилки.

Якість прийнятого рішення в значній мірі залежить від здатності керівника виявити всі можливі альтернативи. Не можна вибрати конкретну альтернативу, якщо вона не була виявлена ​​і розглянута. Удосконалення здатності керівника розширити можливий спектр альтернатив вирішення проблеми доступними способами підвищує ймовірність прийняття ефективного рішення. Уява, кругозір, здатність і готовність виявляти взаємозв'язки попередньо не пов'язаних об'єктів і результатів сприяють творчому поведінці. Така поведінка дозволить виробити більш широкий діапазон альтернатив рішення. Необхідно, використовуючи спеціальні методи активізації учасників підготовки рішення («мозковий штурм» і т.д.), виявити максимальне число можливих варіантів вирішення проблеми. Це наблизить нас до мети процесу прийняття рішень.

Часто, перш за все при вирішенні відкритих завдань, виявлення повного переліку альтернатив неможливо практично. Знаходження достатніх хорошого рішення зупиняє пошук на першій альтернативі, яка відповідає рівню домагань керівника. При таких обставинах в учасників підготовки рішення є слабкий стимул підходити до справи особливо творчо. Однак навіть пошук задовільного рішення вимагає від учасників підготовки рішення певних творчих зусиль. Тому важливим завданням керівників є стимулювання творчого потенціалу менеджерів у прийнятті рішень, насамперед у виробленні альтернатив.

Проаналізувавши стан даної галузі, та можливі шляхи вирішення проблеми вдалося виділити чотири варіанти її вирішення, в яких продемонстрований різний підхід. Всі ці варіанти здатні вирішити проблему, однак мають ряд переваг і недоліків.

  1. Покупка готового підприємства, що випускає рибні пресерви;

  2. Створення виробництва з нуля;

  3. Перекуповування пресервів інших виробників;

  4. «Нульова альтернатива».

тепер зупинимося більш детально на кожній з альтернатив, розглянемо основні переваги та недоліки:

  1. «Нульова альтернатива» має на увазі, що все залишається, як і було, фірма продовжує випускати лише добре освоєний асортимент, в разі такого сценарію розвитку будуть втрачені великі прибутки від розширення асортименту та ринків збуту, з часом значно зменшиться конкурентоспроможність підприємства, що з часом може привести до його занепаду. Позитивний вплив такої альтернативи буде лише в тому, що не доведеться витрачати великі кошти і вдасться уникнути складнощів і проблем, які виникають при введенні в експлуатацію нового виробництва.

  2. Варіант покупки готового підприємства передбачає, що буде придбано повністю готове до виробництва даного виду продукції. Перевагою такого вибору стане значне прискорення розширення виробництва і як результат якнайшвидший початок отримання прибутків, так само даний варіант дозволить вирішити значну кількість проблем, які виникають при введенні в експлуатацію нових об'єктів харчової промисловості. Однак, тут існують і негативні сторони. Пошук такого об'єкта може зайняти значний час, та й серйозні проблеми можуть виникнути з місце розташуванням об'єкта, що може ускладнити його комунікації з основним підприємством. Істотним мінусом стане те, що при проектуванні об'єкта, що купується не були враховані передові сучасні технології.

  3. Як варіант можна розглянути так же покупка даного виду продукції в інших фірм з метою подальшого перепродажу. Такий варіант не потребуватиме від фірми замовника значних початкових витрат, так само не виникнуть проблеми з введенням в експлуатацію виробництва. Але такий розвиток подій призведе до укріплення позицій фірми конкурента, і при реалізації рибних пресервів, вона буде мати значні переваги, і на тлі цього не будуть розширені виробничі потужності фірми замовника. При цьому контролювати якість пресервів буде можливості не буде.

  4. Створення виробництва рибних пресервів з нуля, має на увазі, що буде з самого початку буде створений об'єкт харчової промисловості. Це дозволить з початку проектування врахувати всі світові досягнення в даній галузі та передові технології переробки сировини. Такий варіант дозволить вирішити проблему з місцем розташування, так як знайти приміщення значно легше ніж готове підприємство. так само істотною перевагою стане те, що об'єкт буде вузько направленим, заточений під випуск певного виду продукції. Незважаючи на таку кількість переваг є й істотні недоліки. Будуть потрібні значні фінансові вливання. Так само можуть виникнути значні труднощі при розробці технологій переробки сировини, і введенні в експлуатацію.