Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pidruchnyk 2003 / !Толстой.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
212.48 Кб
Скачать

Завдання і запитання

  1. Складіть характеристику образу князя Андрія.

  2. На які етапи поділяється доля князя Андрія? Стисло схарактеризуйте кожен з етапів.

  3. Яку роль у житті князя Андрія відіграють бажання слави, ідеї служіння батьківщині, кохання?

  4. Який підсумок пошуків ідеалу князя Андрія?

  5. Складіть характеристику образу П’єра Безухова.

  6. На які етапи поділяється його доля? Схарактеризуйте кожен з етапів.

  7. Яку роль у становленні особистості графа Безухова відіграє війна 1812 р.?

  8. Розкрийте життєву позицію Платона Каратаєва. Чому спілкування з ним було таким важливим для П’єра?

  9. Який підсумок пошуків ідеалу П’єра Безухова?

  10. Порівняйте образи і долі князя Андрія та П’єра Безухова.

Призначення жіноцтва. Багатогранними постають у Толстого жіночі персонажі. Найпомітніше це виражено в образі Наташі Ростової, втіленні ідеалу природності. Критерій її вроди – спонтанне, необроблене (або не до кінця оброблене) виявлення глибинних емоцій. Дівчина отримала певну освіту, але вона незавершена в позитивному сенсі слова – не вбиває в героїні щирості, поривчастості, грації, які так цінує Толстой. Недаремно князь Андрій Болконський кохає її разом із її помилками у французькій. Він тягнеться до своєї протилежності. Тому саме Наташа з перших сторінок вносить у твір радісний свіжий струмінь. Героїня співає, танцює, рухається, причаровуючи своєю непосидючістю та енергією. “Чорноока, з великим ротом, невродлива, але жвава дівчинка” – починає її перший портрет письменник. І далі ця домінанта характеру Наташі – невишколена жвавість – підмічається письменником у різних формах. Вона не входить, а вбігає в роман, як вона вбігає в долю князя Андрія Болконського: “Праворуч він почув жіночий крик і побачив … зграйку дівчат, які бігли йому навперейми. Попереду інших, ближче, підбігла… чорнява, дуже струнка, дивно-струнка, чорноока дівчина у жовтій ситцевій сукні. Її голова була вкрита хусткою, з-під якої вибивалися розчесані пасма. Дівчина щось кричала, але, впізнавши чужинця, навіть не поглянувши на нього, зі сміхом побігла назад”. У наведеному описі привертає увагу те, що не тільки риси обличчя, а й тіло, руки, ноги створені для того, щоб рухатися, жити, не стояти на місці. Вони напівоформлені, і тому чарівні.

Навіть спів – її “найміцніша зброя” – бере серця у полон не своєю правильністю і чистотою, а природністю і тією ж самою “напівоформленістю” – у чудовому голосі героїні відчувається “її дівоцтво, недоторканість, незнання своїх сил”. Наташа завжди трохи переходить межу забороненого: “сміється гучно і дзвінко”, стрибає, щедра на поцілунки та обійми.

“Незнання себе” – ще одна важлива для розуміння образу Наташі фраза, бо насправді її влада над усіма – у тому колосальному енергетичному потенціалі, в тій необмеженій людській і артистичній обдарованості, про які героїня не має жодного уявлення і які, проявляючись, дарують рідним і близьким радість відкриття чогось нового й прекрасного.

Таким відкриттям стає її танок під час полювання, коли французьке виховання несподівано поступається місцем рідному, російському духу. Яке задоволення відбивається на обличчі глядачів у цей момент: “Як тільки вона стала, посміхнулась урочисто, гордо і хитро-весело, перший страх, який охопив спочатку Миколу й усіх присутніх, страх, що вона зробить не те, минув, і вони милувалися нею”.

Гама переживань у Наташі надто багата, щоб бути закутою в якісь правила: її настрої змінюються щомиті. Секунда – вона ось-ось заплаче, наступна секунда – і шаленіє від захвату, ще момент – серйозно зосереджена, замислившись про щось. Толстовська героїня має здатність віддаватися без останку всьому, що робить: миттєвим дитячим закоханостям, мистецтву співу, танцям, допомозі пораненим. Жоден інший персонаж у романі “Війна і мир” не відчуває щастя або лихо так, як юна Ростова. Радість її на першому балу дорівнює екстазу, і тільки вона, Наташа, в змозі морально підтримати матір, коли загинув молодший брат.

Її оточує атмосфера любові: батько і мати, Марія Дмитрівна, служники, П’єр із великим задоволенням виконують її невинні примхи. Тільки Наташі дозволяється порушити етикет і спитати, чи буде тістечко, або вигадати ще яку-небудь витівку, яку іншим зробити не дозволили б. Їй не можна заборонити нічого, бо вона – саме бажання щастя.

Наївна сила, призначення якої вона ще не знає, виливається з неї надміром почуттів. Проте картина радикально змінюється, коли Наташа досягає мети всього свого життя – виходить заміж. Вона перетворюється на взірець материнства, більше того, на самицю. Як колись героїня забувала про себе в співах, так тепер вона розчиняється в дітях і справах чоловіка. Основа її краси – рухливість і стрункість – зникають разом зі співами, танцями та іншими захопленнями молодості. Толстой звертає увагу на риси очевидної деградації своєї улюбленої Наташі: “Вона не дбала про свої манери, ні про делікатність розмов, ні про те, щоб показуватися перед чоловіком у найпривабливіших позах, ні про свій туалет, ні про те, щоб ускладнювати життя чоловіка своєї вимогливістю. Вона відчувала, що всі чари, які інстинкт навчав її використовувати раніше, тепер виглядали б смішними в очах її чоловіка, якому з першої хвилини вона віддалася вся – тобто всією душею, не залишивши жодного кутка не відкритим для нього”. Наташа розмовляє словами П’єра, думає його думками, і при цьому міцно тримає його в руках.

Така метаморфоза Наташі шокує, хоча, якщо прочитати текст уважніше, в такій зміні героїні не так уже багато несподіваного. Вона залишилася природною, як і в минулому, тільки тепер всю силу свого почуття зосередила на родині. “Вона лише довела до крайності свою любов до чоловіка і дітей,” – зауважує її мати. З іншого боку, в історії жодного іншого персонажа “Війни і миру” не відіграє таку велику роль прихильність і тенденційність автора, як у долі Наташі Ростової. В епілозі Толстой використав її образ для показу власних думок з приводу призначення жінки, яке, на його погляд, полягає в тому, щоб жити з чоловіком одним життям, стати з ним чимось неподільним. Не варто думати, що він обов’язково вимагав від усіх представників слабкої статі перетворюватися на таких самиць, якою стала Наташа і сенс буття якої зводиться до того, щоб “виношувати, народжувати, годувати, виховувати”. Навіть стара графиня вважає, що повне забуття про себе як про людину не дуже розумне з боку її дочки. Толстой прекрасно розумів, що мистецтво – завжди перебільшення, і тому в ньому дозволяється доводити до гіперболізації такі риси або ідеї, які в реальності втілювати в дійсність не тільки не рекомендується, а й небезпечно. Але в головному, в принципі Толстой мав рацію. Він полемічно загострив цілком справедливу істину: якщо чоловік і дружина – не одне ціле, тоді й родини немає.

Цікаво, що той самий висновок, тільки вже без крайнощів Наташі, підтверджує доля княжни Марії Болконської. Обидві героїні є протилежностями. Якщо Наташа – вибух природності, її ніхто не стримував і не забороняв їй нічого, княжна виховувалася в системі жорсткого психологічного тиску й залізної регламентації, які запровадив її батько, старий Болконський. Вона більшу частину свого життя провела не в Москві, а в маєтку, не знала, що таке бали, розваги. Єдиною розрадою її були листування з подругою та розмови з прочанами. Наташа – вся в зовнішньому, Марія – напружене внутрішнє споглядання, аналіз душі й рефлексія. Княжна належить до того типу російських культурних жінок, про яких писав Ю.Лотман: саме вони завдяки своїй освіченості й духовності виховували цілі покоління справжніх патріотів Росії, її еліту. Вона успадкувала найкращі родові якості Болконських: честь, гідність, сором’язливість і відразу до пошлого й вульгарного. Якщо Наташа, як і всі Ростови, втілює широту (навіть барську широту) і розкутість, то Марія уособлює духовний аристократизм. Обох героїнь не можна назвати красунями, але вони обидві прекрасні духовно. В обох найпривабливішою частиною обличчя є очі, але якраз їхній опис і підкреслює принципову розбіжність між Наташею та Марією. Наташині очі жваві, рухливі, очі Марії – спокійні, як бездонні озера, вони променисті й теплі. Поза сумнівом, княжна набагато духовніша за свого чоловіка: тут він розчиняється в ній, а не вона в ньому, як Наташа. Різниця між героїнями настільки разюча, що вони спочатку не сподобалися одна одній.

Проте, незважаючи на всі згадані розбіжності вдач і виховання, княжна (тепер графиня) Марія Ростова так само утворює щось нерозривне зі своїм чоловіком, як і Наташа з П’єром, знає всі його думки і мрії, володіє ним абсолютно, як і він нею. Єдина галузь, непідвладна їй, – сільське господарство – викликає в неї напади ревнощів, начебто Микола віддає свій час не справі, а коханці. В решті випадків вони – єднання чоловічого та жіночого, взаємодоповнення й гармонія.

Соседние файлы в папке Pidruchnyk 2003