Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розуміння фаху менеджера.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
64.2 Кб
Скачать

7. Суть процесу ухвалення рішення. Раціональний підхід до ухвалення рішення

Суть процесу ухвалення рішення

Ухвалення рішення - це дослідження суті цього процесу, типів рішення, які ухвалюють, а також умов, за яких відбувається цей процес.

Визначення процесу ухвалення рішення

Ухвалення рішення може означати як окрему дію, так і певний загальний процес. Ухвалення рішення як окрема дія - це вивір одного з кількох можливих варіантів. Однак процес ухвалення рішення є значно ширшим поняттям. Один з етапів цього процесу передбачає таке: людина, яка ухвалює рішення, повинна визнати, що таке рішення потрібно ухвалювати, визначити можливі альтернативи рішення і аж потім вибрати найліпше з них. Весь процес ухвалення рішення охоплює виявлення і визначення природи ситуації, яка потребує ухвалення рішення, розгляд варіантів, вивір найліпшого з них та втілення його в життя. Для ефективного ухвалення рішення особа, яка це рішення аналізує, повинна розуміти ситуацію.

Типи рішень. Менеджери, як відомо, ухвалюють різні типи рішень. Загалом усі рішення можна розділити на дві категорії: програмовані та непрограмовані6. Програмованими рішеннями є ті, які передбачають структурованість і повторюваність через певні проміжки часу. Натомість, не програмовані рішення є порівняно неструктурованими, крім того, трапляються зрідка. Не програмованими є більшість рішень вищого керівництва. Вони стосуються вироблення стратегії та планів організації.

Умови ухвалення рішень

Так само, як є різноманітні види рішень, є й різноманітні умови, за яких потрібно ухвалювати рішення. Менеджери часто мають добре уявлення про умови ухвалення рішення, однак трапляються й протилежні випадки. Під час ухвалення рішень враховують умови визначеності, ризику і невизначеності Більшість рішень організації ухвалюють за умов невизначеності. Тому менеджери повинні бути впевнені в тому, що вивчили всю можливу інформацію про ситуацію та ухвалюють рішення логічно та раціонально.

Ухвалення рішень за умов визначеності

Коли особа, що ухвалює рішення, мас обгрунтовані дані щодо можливих варіантів та конкретних умов, тоді є ситуація визначеності. В організації за умов цілковитої визначеності ухвалюють дуже мало рішень. Це пов'язано зі складністю та нестійкістю сучасного світу бізнесу.

Ухвалення рішень в умовах ризику. Більш звичною є ситуація, коли доводиться ухвалювати рішення в умовах ризику. За таких умов можливість кожного з варіантів, що завдає потенційних збитків, пов'язана з певною ймовірністю.

Ухвалення рішення за умов невизначеності. Більшість рішень у сучасних організаціях ухвалюють в умовах невизначеності. Особа, яка ухвалює рішення, не знає усіх можливих альтернатив, а також ризику, пов'язаного з кожним варіантом, та усіх наслідків можливого ухвалення рішення. Ця невизначеність випливає зі складності та динамізму, які характерні для сучасних організацій та їхніх середовищ.

Раціональний підхід до ухвалення рішення

Більшість менеджерів вірять, що вони ухвалюють раціональні рішення і взагалі мислять раціонально. Проте багато експертів уважають, що рішення потрібно ухвалювати якомога раціональніше.

Класична модель ухвалення рішення

Класична модель ухвалення рішення - це сукупність підходів, якими керується менеджер у процесі ухвалення рішення. Вони грунтуються на припущенні, що менеджери повинні діяти логічно, раціонально та ухвалювати рішення, що дадуть користь організації. Класична модель ухвалення рішення передбачає, що менеджери діють логічно та раціонально.

Етапи раціонального ухвалення рішення

Менеджер, який прагне ухвалити рішення логічно і раціонально, проходить такі етапи:

А) Виявлення та визначення ситуації, що потребує вирішення. Деяки ознаки свідчать про те, що потрібно ухвалити.

Б) Визначення варіантів. Розглядають відомі і створюють нові альтернативні рішення. Що важливіше рішення, то розглянути.

В) Оцінка варіантів. Кожну альтернативу оцінують на її відповідність умовам, наслідки від її впровадження та можливість виконання.

Г) Вибір оптимального варіанта. Розгляд усіх чинників та вибір рішення, що найбільше відповідає ситуації.

Д) Впровадження обраного варіанта. Вибраний варіант впроваджують у систему організації.

Е) Оцінка результатів. Через деякий час менеджер повинен оцінити результат.