Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_Vyshinskaya.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
455.17 Кб
Скачать

3.1. Класифікація умов трудової діяльності та напруженість трудового процесу.

На робочому місці журналіста, робота якого пов’язана з використанням ПК можуть виникати різноманітні небезпечні та шкідливі фактори: підвищений рівень шуму, несприятливі мікрокліматичні умови, недостатній рівень освітленості, шкідливі речовини, підвищений рівень електромагнітних випромінювань радіочастот, висока напруга електричної мережі, статична електрика та інші.

Об’єктом дослідження даного розділу є робочий кабінет працівника ЗМІ. Мета роботи – це оцінка та перевірка умов праці робітників видавництва.

Дослідження умов праці показали, що чинниками виробничого середовища в процесі праці є: санітарно - гігієнічна обстановка, психофізіологічні елементи, естетичні елементи, соціально - психологічні елементи. Організація і поліпшення умов праці на робочому місці є одним з найважливіших резервів продуктивності праці і економічної ефективності виробництва, а також подальшого розвитку самої працюючої людини. У цьому головна проява соціального і економічного значення організації і поліпшення умов праці [30].

3.2. Небезпечні та шкідливі фактори, що впливають на робітника змі під час його роботи.

Оцінка проводиться на робочому місці журналіста 9 телеканалу за адресою м. Дніпропетровськ вул. Набережна В.І. Леніна.

Площа приміщення становить - 140 м²; , на якій працюють 26 чоловік, робочі місця яких вважаються постійними (мінімум 2 години безперервної роботи працівника). Телестудія знаходиться на 9 поверсі. У кімнаті знаходитись робочий стіл, розташований біля вікна. Біля стіни розміщена шафа. Кількість вікон – 7, площею 4м²; Кількість дверей – 2, площею 2м²; Кількість комп’ютерів – 30; Кількість розеток – 50 шт.

3.2.1. Нормування санітарно- гігієнічних показників

Нормування параметрів проводиться в залежності від періоду року та категорії важкості виконуваних робіт. Під часом року мають на увазі два періоди: холодний (середньодобова температура зовнішнього повітря становить + 10 ° С і нижче) і теплий (відповідне значення перевищує + 10 ° С). Основним нормативним документом, який визначає параметри мікроклімату виробничих приміщень є «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень» ДСН 3.3.6.042-99 [29].

Оптимальні умови мікроклімату:

1. Оптимальні умови мікроклімату встановлюються для постійних робочих місць (табл. 1).

2. Показники температури повітря в робочій зоні по висоті та по горизонталі, а також протягом робочої зміни не повинні виходити за межі нормованих величин оптимальної температури для даної категорії робіт, вказаної в (табл. 1.)

3. Температура внутрішніх поверхонь робочої зони (стіни, підлога, стеля), технологічного обладнання (екрани і т. ін.), зовнішніх поверхонь технологічного устаткування, огороджуючих конструкцій не повинна виходити більш ніж на 2 град.C за межі оптимальних величин температури повітря для даної категорії робіт, вказаних в табл. 1.

4. При виконанні робіт операторського типу, пов'язаних з нервово-емоційним напруженням в кабінетах, пультах і постах керування технологічними процесами, в залах обчислювальної техніки та інших приміщеннях повинні дотримуватися оптимальні умови мікроклімату (температура повітря 22-24 град.C, відносна вологість 60-40%, швидкість руху повітря не більш 0,1 м/сек.).

Таблиця 1. Оптимальні величини температури, відносної вологості та швидкості руху повітря в робочій зоні

За допомогою приладів контролю параметрів мікроклімату в приміщенні були визначені температура та вологість повітря (t=24 С°; волога = 48% ). Згідно з «Санітарними нормами мікроклімату виробничих приміщень» ДСН 3.3.6.042-99[29], оптимальні значення t=21-24° С, а допустимі коливаються від 17 до 25 ° С (для холодного періоду) та від 19 до 30 ° С (для теплого періоду року). Оптимальна вологість лежить в діапазоні 40-60%.

Висновок, температура знаходиться в межах допустимих значень, а вологість в приміщені – оптимальна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]