Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DOROFEEVA_A готовый диплом.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
656.9 Кб
Скачать

4.1. Аналіз робочого місця

Експериментальна частина дипломної роботи проходила в лабораторії дитячої міської клінічної лікарні № 3 ім. професора М.Ф. Руднева, у віділенні реанімації новонароджених.

Приміщення лабораторії має прямокутну форму, площею 32 м2 , має два вікна загальною площею 16 м2, що виходять в південному напрямку. Лабораторія вміщує 6 столів, 6 стільців, шафа з реактивами, шафа з лабораторним посудом, 1 холодильник, раковина, лабораторне обладнання та посуд: мікроскоп, фотокалориметр, дистилятор, центрифуги, пробірки, колби, піпетки, циліндри, памфлети, дозатори. Загалом в лабораторії знаходиться 5 робочих місць.

У процессі виконання роботи я піддавалася впливу потенційно-небезпечних факторів, а саме: електричному струму, мікроклімату, освітленню, пожежній безпеці та шуму.

4.2. Мікроклімат

Мікроклімат виробничих приміщень - це умови внутрішнього середовища у виробничому приміщенні, що впливають на тепловий обмін працюючих з середовищем шляхом конвекції, кондукції, теплового випромінювання та випаровування вологи і діють на людину в процесі праці на його робочому місці, у робочій зоні. Параметри мікроклімату: 1) температура повітря Т, °С; 2) відносна вологість, %; 3) швидкість руху повітря V, м/с; 4) інтенсивність теплового (інфрачервоного) опромінення; 5) температура поверхонь устаткування.

Значні коливання параметрів мікроклімату можуть призвести до порушення терморегуляції організму (здатності утримувати постійну температуру), загальної слабкості та інших негативних проявів. За ступенем впливу на тепловий стан людини мікрокліматичні умови поділяють на оптимальні та допустимі. Нормування параметрів мікроклімату здійснюють відповідно до вимог «Санітарних норм мікроклімату виробничих приміщень» (ДСН 3.3.6.042-99).

Оптимальні - найбільш сприятливі, комфортні - це такі параметри мікроклімату, які в разі тривалого, систематичного впливу на людину забезпечують нормальний тепловий стан організму без напруження і порушення системи терморегуляції. Такі умови створюють відчуття теплового комфорту і забезпечують умови для високого рівня працездатності.

Допустимі - це такі параметри мікроклімату, які у разі тривалого, систематичного впливу на людину можуть викликали зміни теплового стану організму, що швидко минають і нормалізуються та супроводжуються напруженням механізмів терморегуляції в межах біологічної адаптації. При цьому не виникають ушкодження або порушення стану здоров'я, але можуть спостерігатися відчуття дискомфорту та зниження працездатності.

Існують оптимальні умови мікроклімату для постійних робочих місць

Таблиця 4.1.

Оптимальні величини параметрів мікроклімату в робочій зоні

Період року

Категорія робіт

Температура повітря, °С

Відносна вологість, %

Швидкість руху повітря, м/с

Теплий

період

року

Легка 1-а

23-25

40-60

0,1

Легка І-б

22-24

40-60

0,2

Я працювала над експериментальною частиною диплому в теплий період року, виконувала роботу, згідно за категорією I-б. У лабораторії були дотримані усі оптимальні параметри мікроклімату, а саме: температура повітря +22 °С, відносна вологість 50%, швидкість руху повітря 0,2 м/c.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]