Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
645.12 Кб
Скачать

VI. Підсумки уроку.

Висновки

Грецька колонізація була викликана різними причинами: війнами, боротьбою між різними верствами населення, пошуком ринків збуту і джерел сировини. Греки поселялися на узбережжях морів, засновуючи міста-поліси. Інтенсивними темпами розвивалося сільське господарство, ремесла і торгівля, що сприяло існуванню тісних взаємин між самими містами-державами та метрополією, з місцевими племенами – скіфами, фракійцями та ін.

Отже, значення античних держав в історії давнього населення, яке проживало за межами Великої Греції, не вичерпується лише її взаєминами з навколишніми племенами. Епоха існування античної цивілізації глибоко відбилася на житті та культурі наступних поколінь.

Для всіх людей Батьківщина — це, перш за все, країна, яка дала їм життя. Тому давайте її берегти і вірними їй дочками й синами!

Виставлення оцінок.

VII. Домашнє завдання.

Опрацювати § 37, виконати завдання: Відносини з місцевими племенами.

Висновки до третього розділу

В сучасних умовах формування гармонійно розвинутої творчої особистості, поряд із традиційною освітою, впроваджуються у навчальний процес різноманітні нетрадиційні підходи активізації пізнавальної діяльності учнів. Це пов'язано з тим, що з їх допомогою учні зможуть краще засвоїти певну базу теоретичних знань, а також набути певних навичок, які можна буде використати на практиці.

Ігрові технології навчання є одним з ефективних шляхів вивчення матеріалу, оскільки ігрове навчання сприяє системному, цілісному формуванню знань, умінь, навичок, інтенсифікації самостійної пізнавальної діяльності, стимулюванню інтелектуально-творчих здібностей учнів.

Дидактична гра – приклад універсальної діяльності, оскільки містить у собі багато ознак інших видів діяльності. Вона знімає втому після довгого сидіння на змаганнях, які потребують інтелектуального напруження, впливає на формування особистості, сприяє психологічному розвитку – виховує навички колективіста, розвиває організаторські здібності, у грі народжується взаємоповага, чесність, порядність. Гра допомагає розвивати допитливість, тренує пам'ять, увагу, вміння не лише дивитися, а й бачити, логічно мислити.

На відміну від традиційних способів навчання гра завжди викликає в учнів радість, здійснює потужний позитивний вплив на їх інтелектуальну, емоційну та мотиваційну сфери. В навчальних історичних іграх не лише молодші школярі, але і підлітки уявно переносяться в іншу історичну епоху, висловлюються від особи очевидців чи активних учасників подій. Гра на уроках історії дає можливість вивчення минулого «зсередини», в незвичних і неформальних умовах. Таким чином, ігри вирішують комплекс важливих навчальних, виховних і розвиваючих задач.

В 6 класі особливого значення набуває яскравий, образний виклад, при вивченні далекої від нас доби. Тут особливо актуальною є задача відтворити якомога повніше і конкретніше події та явища, «наблизити» їх до учня. При всій важливості організації активної пізнавальної діяльності учнів на уроці методична наука та досвід передових вчителів переконують, що не можна великої уваги надавати самостійній роботі і усному викладу вчителя, а замінити їх нестандартними видами діяльності, а саме різним видам навчальних ігор.