Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
645.12 Кб
Скачать

2. Колонії в Північному Причорномор’ї.

Історична подорож в ході якої учні заповнюють таблицю (виділення учнями головного)

Назва міста-колонії

Місцезнаходження

Час заснування

Організація влади

Учитель. У Північному Причорномор’ї греками було засновано 80 колоній. Найвідоміші серед них: Ольвія – в гирлі р. Буг, Херсонес – на півдні Кримського п-ова, Пантікапей – на сході Керченського п-ова.

Уявіть собі, як пристали до берега кораблі. Напружено вдивлялися мандрівники в далечінь – чи не з’явилися люті скіфські вершники? Ні, все спокійно. Кораблі заскреготали днищем по дну. Прибули! З інтересом досліджують греки берег, на якому вони збираються будувати місто. Ватажок колоністів сказав: «Подякуємо ж богам за те, що вони щасливо доправили нас у те благословенне місто. І назвемо наше місто Ольвія, тобто Щаслива. Це місце принесе нам щастя!»

Учнівська доповідь про життя в Ольвії

Запитання:

  1. Де і коли було засновано місто?

  2. Чим займалися жителі Ольвії?

  3. Охарактеризуйте права та обов’язки жителів міста.

Учитель. Не всім вдалося освоїтися в даному місці. Ми знову сідаємо на корабель і вирушаємо в подорож вздовж берега, і через деякий час опиняємося на півострові. Місцевість нагадує нашу рідну. Ватажок пропонує нам залишитися тут. Місто ми називаємо Херсонес – «півострів».

Учнівська доповідь про життя в Херсонесі

Запитання:

  1. Назвіть основні господарські заняття жителів Херсонеса.

  2. Яким був державний лад у Херсонесі?

  3. Які мали свята та обряди?

Учитель. І знову не всім вдалося прижитися в даній місцевості. Більше нічого не залишається як знову вирушити на пошуки кращої долі. Продовжується плавання вздовж берега. Справа – безкрає синє море, а зліва – високі гори, інколи з води виростає каміння, але досвідченим мореплавцям вдається уникнути лиха, а попереду – невідоме майбутнє і надія на краще. Аж ось, море починає звужуватися, і мандрівники опиняються у вузькому коридорі, але, по лівому борту – мальовнича місцина, і прямо тут вода кишить рибою. «Давайте залишимося тут, - говорить ватажок, - ми довго подорожуємо і всі втомилися. А тут чудова спокійна місцина і є чим прогодуватися. Ми осядемо тут і назвемо наше місто Пантікапей, тобто рибний шлях».

Учнівська доповідь про життя в Пантікапеї

Запитання:

Чим Пантікапей відрізнявся від інших міст Північного Причорномор’я?

Запитання:

1) Зверніть увагу на заповнену вами таблицю: вкажіть спільні і відмінні риси серед наведених грецьких колоній.

2) Чому ж греки не пустили Деметрія і його товаришів до свого міста?

3. Відносини з місцевими племенами.

Виноситься на домашнє завдання

V. Закріплення нових знань.

Вирішення кросворду:

По горизонталі:1. Місто-держава, що має колонії. 2. Народ. Який заснував колонії на узбережжі Північного Причорномор'я. 3. Грецьке місто-колонія на узбережжі Північного Причорномор'я. 4. Назва сучасного міста, розташованого на місці Пантікапея. 5. Інша назва Ольвії.

По вертикалі: 1. Грецьке місто-колонія, засноване на березі керченської протоки. 2. Соціальна верства населення, яка заснувала колонії та займалася торгівлею. 3. Назва міста-колонії, яке заснували вихідці з Мілету. 4. Вихідці переселенці з Греції, які займалися сільським господарством. 5. Поселення вихідців з інших держав. 6. Назва сучасного міста, яке розташоване на місці давнього Херсонеса.

Відповіді:

По горизонталі: 1. метрополія; 2. греки; 3. Херсонес; 4. Керч; 5. Борисфен; 6. Севастополь. По вертикалі: 1. Пантікапей; 2. купці; 3. Ольвія; 4. селяни; 5. колонія.