Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом 2.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
348.67 Кб
Скачать

2.2. Прояви політичної функції церкви у відносинах з світською владою Західної Європи у хіі-хііі ст.

Служіння Григорія VII можна чітко розділити на два періоди. Він підтримував папу на папському престолі приблизно протягом двадцяти років, перш ніж став папою у 1073 році, а з 1073 року до смерті в 1085-му сам володів тією владою, яку зміг передати в руки єпископа римського, ще коли знизу підтримував папство.

Хільдебранд був одностайно обраний в якості папи Григорія VII 1073 року під крики народу: «Нехай Хільдебранд буде єпископом!» Він займав положення, яке прямо могло вести до перемоги теократії, в якій світська і духовна влада належить Папі римському як наміснику Божу. Він не хотів, щоб в римській церкві існувала яка-небудь цивільна влада - навпаки, Церква мала управляти цивільною владою [33, c. 20-38]. З цієї причини він присвятив себе скасуванню світської інвеститури - положенню, при якому духовні служителі отримували символи влади від їх феодального сеньйора, зазвичай що був мирянином. Григорій також хотів скасувати симонію і зміцнити целібат в духовенство, вважаючи це кращим способом перетворення римської церкви.

Такий ідеал папської переваги в римській церкві і серед світських правителів викладений у «диктаті папи», виявленому серед листів Хільдебранда після його смерті. Де чітко виражені погляди Григорія VII на папство. Документ стверджував, що римська церква зобов'язана своєю підставою «одному Богу», що її понтифік - єдиний, хто може бути названий «вселенським», що він має повну владу над усіма єпископами, що всі королі можуть цілувати лише його ногу, що він може відсторонювати імператора і дозволяти народу не коритися поганим світським правителям. Пік папських претензій на перевагу був досягнутий двадцять другою статті «Диктату», де стверджувалося, що римська церква ніколи не скоювала помилок і ніколи не відхилиться від Біблії [74]. Григорій VII був у стані підкріпити силою ці претензії на світську духовну перевагу.

Григорій VII успішно виступав проти шлюбів духовенства і симонії, але вимоги «Диктату» означали, що основною проблемою буде підпорядкувати собі світських правителів. Головна мета його понтифікату - боротьба зі світською інвеститурою - дісталася йому у спадок від попередника, Олександра ІІ. У 1075 року Римський синод заборонив представникам вищого духовенства приймати інвеституру на церковні служіння від мирян.

Генріх ІV імператорСвященної Римської імперії також був готовий до боротьби з духовною владою папства, але не вмів правильно її вести. Цей недолік призвів до нерозумних дій у боротьбі з Папою, і незабаром ГенріхІV зіткнувся з виступом феодальних сеньйорів Саксонії проти його спроб створити централізовану державу в Німеччині. Після того як було укладено тимчасове перемир'я з саксонською знаттю, ГенріхІV та п'ять його радників були відлучені ГригоріємVII в 1075 за симонію, скликав собор у Вормсі в січні 1076. Собор відкинув папську владу. Григорій VII гідно зустрів це гірке відкидання, відлучив від церкви Генріха ІV і всіх його підданих, що було відкритим виступом проти світської влади. Таке міг вчинити не кожен папа римський, однак слабкість ГенріхаІV в своїх володіннях призвела до успіху ГригоріяVII.

Восени 1076 вороги ГенріхаІV із Саксонії та інших районів оголосили, що якщо він не повернеться назад в церкву, то його скинуть. Вони також запросили Григорія VII на собор, який повинен був зібратися в Аугсбурзі взимку. Відчувши небезпеку втратити трон і зазнати приниження у своїх власних володіннях, якщо ГригорійVII приїде в Аугсбург, Генріх ІV капітулював [35, c. 400]. Зі своєю дружиною і маленьким сином він перетнув Альпи взимку 1077, щоб зустрітися з ГригоріємVII в Каноссі. Це було важке подорож, і коли ГенріхІV зрештою прибув до Каноссу, ГригорійVII змусив його стояти босоніж у снігу біля воріт палацу протягом трьох днів, перш ніж допустити до себе. Потім ГригорійVII зняв з нього відлучення.

Хоча ГенріхІV, наймогутніший правитель того часу, був принижений Папою римським, він багато чого отримав за свою покірність, оскільки в результаті Григорій VII не поїхав до Аугсбург, і ГенріхІV здобув там перемогу над противниками. Боротьба тривала і в решту понтифікату ГригоріяVII. Пізніше ГригорійVII відлучив ГенріхаІV вдруге і знову зняв з нього відлучення, проте Німеччина підтримувала ГенріхаІV, в результаті він вторгся до Італії і вибрав Папою римським Виберт. Після того як Виберт коронував ГенріхаІV, останній залишив Італію. ГригорійVII же попросив допомоги у норманів, що жили на півдні Італії. Вони допомогли йому, але і розграбували район Риму, а ГригорійVII був змушений втекти до Салерно [49]. Там цей великий папа помер у вигнанні, оскільки, за його власними словами, він «любив праведність і ненавидів беззаконня».

Хоча Григорій VII і помер у вигнанні, він зробив так багато, що подальші папи римські спиралися на закладену їм основу.

Які ж найбільш глибокі причини, що стояли за боротьбою між церквою і імператором? У часи феодальної роздробленості і особливо в умовах натурального господарства в свідомості людей був присутній відомий елемент інтеграції, певна початкова думка про єдність. Імперія не могла надійно реалізувати вимогу про інтеграцію, вона виявилася не здатною ні політично, ні організаційно здійснити це. Первісній фазі інтеграції краще відповідала церква, що мала відповідну ідеологію та організацію. Основою первісної фази інтеграції могла служити вже давно стала загальною для Західної Європи релігія - католицизм. Питання про «розподіл праці» всередині цієї кооперації і співпраці став причиною боротьби між папою і імператором.

Тому вже після тривалих переговорів між Римською католицькою церквою у особі папи Калікста ІІ та імператора Священної Римської імперії ГенріхаV 23 вересня 1122 був підписаний Вормський конкордат, який відокремив церковну інвеституру від світської.

Угода складалося з двох частин, з імператорської і папської грамот. Імператорська грамота містила наступні положення: «1. Я, Генріх, Милістю Божою верховний імператор римлян, сповнений любові до Бога, Святої римської церкви і папи Калікста, а також заради спасіння душі, заради Бога і святих апостолів Бога: Петра і Павла, а також на благо Святої католицької церкви відмовляюся від інвеститури зі врученням персня і палиці і дозволяю в кожній церкві моєї країни і моєї імперії здійснювати канонічне обрання і вільне посвята ». Згідно з другим пунктом, імператор повертає папі відібрані ним під час боротьби за інвеституру володіння і суверенні права, а також (пункт 3) взагалі всі церковні блага і майно; в пункті 4 він обіцяє примиритися з папою і з церквою. Пункт 5 говорить про збройний захист папи: «5. У всіх справах, в яких Свята римська церква попросить про моєї допомоги, бо справді зроблю вірну допомогу ... » [48, c. 364-381].

Перший пункт папської грамоти проголошує: «Я, єпископ Калікст, слуга слуг Бога, тобі, коханому нашому синові, Генріху ... дозволяю, щоб обрання тих єпископів і абатів тевтонського королівства, які знаходяться у володіннях твого королівства, вироблялося в твоїй присутності, без симонії або насильства, і якщо виникає будь-який спір, то на підставі ради або судження архієпископа та єпископів провінцій ти даєш свою згоду впливовішій стороні. А обраний отримує від тебе регалії (без всяких вимог) у вигляді скіпетра і виконує все пов'язане з цим відповідно до правом »[67, c. 147].

Таким чином, відповідно до цієї угоди (конкордату), імператор поступався папі правом вручення персня і палиці, тобто правом зведення в церковний чин, в той час як вручення нового символу, скіпетра, тобто твердження канонічно обраного єпископа (абата) в ленному користуванні церковними (монастирськими) землями, і надалі було прерогативою імператора. У відповідь на поступки імператора грамота папи надала імператору не тільки право світської інвеститури з врученням скіпетра, але й дозволила проводити обрання єпископа у присутності імператора, або його представника. Подальші обмеження означали, що імператор в Італії та Бургундії не міг брати участь в обранні єпископа. У той же час у Німеччині новий єпископ отримував від імператора володіння, співвідносні з саном єпископа, після обрання, але ще до посвяти. Відповідно до пункту 2, проте, в інших країнах імперії інвеститура з врученням скіпетра здійснювалася після посвяти (протягом шести місяців); таким чином, присвяченому єпископу імператор навряд чи міг відмовити у затвердженні. З формальної точки зору церква досягла того, чого хотіла: забезпечення канонічного обрання і здійснення інвеститури. З точки зору ж змісту на німецькій території імператор також міг здійснювати свою волю при призначенні на посаду вищих священнослужителів.

Жодна зі сторін не вважала Вормський компроміс остаточним. З боку папи це знайшло вираження в тому, що, в той час як Генріх відповідно до імператорської грамотою зробив поступки князю апостолів, тобто наступнику Святого Петра (отже, не одному папі, а й усім його наступникам), Калікст зробив поступку лише особисто імператору Генріху V, бажаючи обмежити дію цієї поступки часом його правління. Так, на першому Латеранському соборі в 1123 року текст конкордату було зачитано, але не затверджено. У той же час німецький рейхстаг затвердив його, надавши йому силу закону. Латеранський вселенський собор 1123 був першим західним, скликаними і керованим папою вселенським собором [13]. Юридична невизначеність, що виникла у відносинах з собором і тривала з часу правління Карла Великого три століття, завершилася тим, що тато взяв верх над імператорською владою, забезпечивши собі незалежність від неї.

Але церква повну перемогу над Священною Римською імперію відсвяткувала не в Вормсі, а зі смертю Генріха V, який помер в 1125 році, коли припинилася Салічна (Франкська) династія. Тоді ж переміг партикуляризм і з ним принцип вільного обрання короля. Разом з Генріхом зійшла в могилу і стара Священна Римська імперія. За час півстолітнього правління його спадкоємців в ній також забезпечувалася верховна влада папи. Лотар III був обраний німецьким королем у присутності легатів папи і з твердженням папи. У той час як в Англії та Франції центральна влада зміцнювалася, в Священній Римській імперії відбувався зворотний процес. Після Вормського конкордату прискорився розпад імперії на самостійні князівства.

В період зрілого феодалізму (XII-XIV століття). Імперська влада над державами, в яких зміцнювався феодалізм, виявилася нездійсненною, політичний універсалізм не можна було реалізувати за допомогою державно-владних засобів, спираючись на одну імперію. Сталися зміни і внутрішньої структури суспільства, розвиток феодальних відносин призвів до зміцнення центральної королівської влади. У цей період усі сфери суспільства виявляються пронизані християнством, релігія перетворюється на органічну частину суспільства. Універсальна імперська влада виявилася слабшою партикулярних сил, в той же час церква, а всередині її релігійний та адміністративно-церковний універсалізм папства зміцнився і майже досяг абсолюту [12, c. 208]. Починаючи з середини середніх віків папство в своєму розвитку перетворилося в єдину універсальну владу, і це дозволило зробити спробу добитися також політичного універсалізму. Політична верховна влада, реалізована папою, була досягнута не за допомогою державно-владних коштів (за допомогою зброї), а в ідеологічній та політичній сфері.

XII і XIII століття були вершиною церковно-політичної та духовної влади папства. Але найвищої точки папська влада досягла в період понтифікату Інокентія III. Історія церкви однозначно вважає Інокентія III найвидатнішим папою середньовіччя.

Вступивши на папський престол в 1198 році Інокентій III був сином графа Трайсмундского, нащадком стародавнього роду відомого Конті. Він був ученим теологом і юристом. У Парижі освоїв діалектичний метод, а в Болоньї отримав освіту в галузі римського права. У 1189 його дядько Климент III звів 29-річного графа в сан кардинала. При Целестині III племіннику колишнього папи довелося покинути курію[62, c. 57-64]. Йому ще не було 38 років, коли кардинали в день смерті Целестина III одноголосно обрали його папою.

Інокентій добре розумів, що його плани світового панування зможуть здійснитися лише тоді, коли він стане абсолютним володарем спочатку в Римі і в Церковному державі, а потім і в вселенської церкви. Він виходив з того, що необмеженість свободи церкви - якщо розуміти під цим верховенство папи - ґрунтується на міцній владі папи над незалежним світською державою. Таким чином, створення папської держави є попередньою умовою створення універсальної політичної влади, до чого ближче всіх в історії папства стояв Інокентій III.

Перш за все Інокентій III реформував папський двір. Він створив чітко працюючу бюрократичну систему діловодства, показавши тим самим приклад організації сучасних йому чиновницьких держав. Інокентія III по праву вважають другим засновником Папської держави. При ньому Патримоніум Святого Петра став справжньою державою, абсолютною монархією, де піддані були не ким іншим, як чиновниками, і знаходилися під владою єдиного монарха, під необмеженою владою Папи [42, c. 234]. Спочатку він забезпечив собі тверде становище в Римі. Інокентій змусив подати у відставку і сенатора, обраного народом Риму. Замість нього Папа призначив слухняного сенатора, який зробив васальну заяву. Подібним же чином Інокентій III зажадав васальної клятви і від аристократичної верхівки Папської держави, чого йому і вдалося добитися.

Інокентій вважав себе не тільки намісником Христа, а й главою християнського світу. Інокентій III стверджував: на чолі кожної окремої країни стоять королі, але над кожною з них сидить на троні Святий Петро і його намісник - папа, який будучи сюзереном, дарує імператорство. Свої устремління такого характеру папа найлегше зміг реалізувати в Німеччині, де вирувала громадянська війна. У 1198 князі обрали навіть двох королів: Філіпа II (Швабського) і Оттона IV (Гогенштауфена). Папа підтримав Оттона, бо від нього одержав найширші обіцянки поважати папські привілеї. Папа підтримав Оттона, якого в 1209 році коронував імператором. Але після того, як Оттон IV порушив угоду, укладену з папою, Інокентій в 1210 відлучив його від церкви. Під впливом папи князі також скинули Оттона, і його місце зайняв в 1212 році шістнадцятирічний син Генріха VI, який знаходився під опікою папи Фрідріх II.

Інокентій III втручався у внутрішні справи та інших країн. Увінчалися успіхом його спроби встановити васальні зв'язки з Англією. Англійський король Іоанн Безземельний, вплутавшись в безперспективну війну з французами, для порятунку свого трону чекав допомоги від папи у боротьбі з французами і власними дворянами. Інокентій взяв на себе цю роль, замість чого англійський король в 1213 році оголосив свою країну папським васалом і взяв на себе зобов'язання виплачувати податок по 1000 марок на рік.

Над розповсюдженням васальної влади пап, Інокентій працював повсюдно по всій Європі, але головним чином в Арагоні, Португалії, Данії, Польщі, Чехословаччини та Угорщини. Інокентій III не раз втручався в боротьбу за трон угорських королів з дому Арпадів. Коли майбутній король Андраш II був ще герцогом, папа під загрозою відлучення від церкви зобов'язав його очолити хрестовий похід у Святу землю [26, c, 84]. Коли король Імре завоював Сербію, папа підтримував угорську експансію на Балканах, тому що чекав від Імре ліквідації тамтешніх єресей.

При Інокентії під час хрестових походів утворилася Латинська імперія і влада папи, і його вплив поширився на значну частину Сходу [75, c. 437-438].

Своє блискуче управління Інокентій закінчив укладанням четвертого Латеранського Собору 1215 році, на якому, Інокентій III забезпечив папству необмежену владу в церковній адміністрації.

У Латеранський палац прибуло близько 500 єпископів, 800 абатів і представників государів [11, c. 38]. Серед учасників були також патріархи Єрусалимський і Константинопольський. Нарадою керував особисто сам папа-правознавець.

Вселенський собор виробив 70 канонів, головним чином про реформу церковного життя, про питання віри, церковного права і церковної дисципліни, про святу месі і відпущення гріхів. Було також прийнято рішення, що забороняє створювати нові чернечі ордени. Прийнято постанову про боротьбу з єресями, що розповсюдилися на Балканах, в Північній Італії та Південній Франції, з патаренамі, альбігойцями і вальденсами. У 3-му каноні поряд з підтримкою хрестових походів проти єретиків були зведені в церковний закон папські розпорядження щодо створення інквізиції.

В кінці XIII - початку XIV століття незалежності церкви погрожували в першу чергу стала ведучою великою державою на континенті Франція. Останнім значним папою, який боровся проти французької гегемонії, і одночасно останнім представником григоріанського папства був Боніфацій VIII [14, c. 164]. Боніфацій VIII був ієрархом, створеним для влади, але він проявив себе сухим, холодним і нелюдським вищим пастирем. Безмірно він любив дві речі: гроші і своїх родичів. Понтифікат Боніфація уособлює собою вже наступну епоху пап, при яких отримали свій розвиток Куріального фінансового господарювання та непотизм.

Після вступу на престол Боніфацій VIII в 1295 році зробив свого племінника Франческо Каетані кардиналом. Формуванню такого явища, як непотизм, в першу чергу сприяла не родинні любов, а прості політичні та економічні причини. Адже папство, не будучи спадковою монархією, не мало, як світські правлячі династії, спільністю зв'язків, що базуються також і на відносно широкої, спорідненої основі. У той же час Папі, як єдиновладному правителю, також були потрібні надійні співробітники як у сфері управління церквою, так і в сфері управління Папською державою. У зв'язку з тим що керівництво адміністративними органами все частіше потрапляло до рук кардиналів, кожен папа намагався зміцнити колегію кардиналів своїми довіреними людьми. Природно, що вступив на престол папа набирав своїх співробітників з кровних родичів. Так траплялося, і вже досить рано, що кардиналами ставали племінник або племінники (Непоти) папи, з наступним включенням їх до органів управління церкви (кардинал-непот, особистий секретар) [47, c.173]. Це було однією з форм створення династії, де найпершим завданням було не забезпечення наступності, а примноження майна сім'ї. У результаті поширення непотизму кардинали, призначені колишнім папою, після його смерті створювали в колегії кардиналів партію під керівництвом Непоту, з тим щоб зі свого середовища обрати нового папу.

Конфронтуюча ж їм сторона, згуртувавшись навколо більш раннього Непоту, висувала власного кандидата. Залежно від співвідношення сил обох партій зазвичай відбувалося компромісне обрання. Рідко вдавалося, щоб прихильники партії папи здобували перемогу в конклаві. Тому історію папства взагалі характеризує те, що наступні один за одним папи були протилежностями один одному в ідейному і політичному, а часто і в чисто людському відношенні. Так на тривалий відрізок часу відбувалося нівелювання протиріч.

Іншим супутником непотизму було формування так званих династій постачальників пап, які в Італії, і в тому числі в Папській державі, вели боротьбу один з одним за політичну владу. Новий папа Боніфацій VIII спочатку привів в порядок засмучені справи Святого престолу. Він навів жорсткий і суворий порядок і на ключові пости посадив членів сім'ї Каетані. Тим самим він зробив своїми смертельними ворогами іншу, що володіла величезним впливом аристократичну сім'ю - Колона. Звада дійшла до того, що тато в 1297 відлучив двох кардиналів, П'єтро Колона і Джакомо Колона, від церкви з конфіскацією їхнього майна.

Обидва кардинала знайшли притулок від папи і підтримку у Франції. Історія з сімейством Колона була лише приводом для зіткнення між папою і французьким королем Філіпом IV Красивим (1285-1314). Дійсною ж причиною було протистояння французької монархії папському абсолютизму. Філіп створив абсолютистську монархію, в якій державні інтереси переважали над усім [65, c. 63]. Філіпу IV вдалося підпорядкувати собі не тільки регіональну владу світських феодалів, а й французьку церква: він сам приймав рішення про обкладення податками духовенства, сам призначав єпископів і накладав руку на доходи, одержувані від незаповнених вакансій. Коли Філіп конфіскував для війни з англійцями церковну десятину, папа Боніфацій VIII, спонукуваний кліром, виступив з протестом проти незаконного оподаткування церкви. У 1296 р. Боніфацій в буллі «Clericos laicos» заборонив цивільним чиновникам під загрозою відлучення збирати військовий податок з духовенства [72]. Однак Філіп Красивий вже не терпів втручання в управління справами своєї країни. У відповідь на дії папи він заборонив вивіз із Франції благородних металів (грошей), що, у свою чергу, чутливо відбилося на доходах папи, бо унеможливило діяльність папських збирачів податків. Папа був змушений відступити.

На самому початку XIV століття знову загострилася суперечка між папою і французьким королем. Боніфацій у противагу економічної і політичної влади французького короля - подібно Григорію VII - висунув ідейні обгрунтування влади й авторитету церкви. На скликаному в Латеранському палаці соборі 18 листопада 1302 він оприлюднив у присутності вищих ієрархів широко відому буллу «Unam Sanctam». У буллі папа, спираючись на теологічні і юридичні аргументи, обгрунтував теорію про необмежену папської влади, а єдність між папою і церквою висунув як догмату. «Настійне слово нашої віри спонукає нас вірити в єдину, святу, католицьку і в той же час апостольську церкву і дотримуватися цієї віри; і ми твердо віримо в це і визнаємо, що поза цього немає Порятунку, немає покаяння ...» - йдеться в буллі [73].

Булла «Unam Sanctam» - квінтесенція папського абсолютизму і безпосередньо була спрямована проти французького короля Філіпа. Згідно Боніфацію і у папи, і у короля є мечі, але король свій меч отримує завдяки папі, і він може ним володіти, благословляємо церквою і заради церкви. «Поза папської церкви немає порятунку" - цей принцип став новим переконливим формулюванням примата папи.

Французький король всупереч точці зору папи підкреслив, що королівська влада виходить безпосередньо від Бога і не визнає над собою ніякої іншої влади, крім Бога. Філіп перейшов у контрнаступ і вирішив закликати папу на вселенський собор. У відповідь на це Боніфацій готувався зрадити короля анафемі. Проте в Рим, через кілька тижнів помер.

З сутички французької монархії і папства переможцем вийшов король. Найбільш значний, видатний вчитель католицької церкви, систематизатор вчень про папському абсолютизмі зазнав тяжкої політичної поразки. Ця політична невдача поклала кінець великодержавним прагненням григоріанського папства. Папи наступних століть здійснювали примат вже за допомогою інших засобів.