Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lexikologiya_metodichni_materiali.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
271.87 Кб
Скачать

Тема 3. Лексика сучасної мови з експресивно-стилістичного погляду.

Виконати вправи і завдання:

  1. Перепишіть, підкресліть загальновживані слова. Дайте визначення загальновживаних слів.

Бутон, буцик, “коржик”, школа, вандрівка “мандрівка”, весна, бушля “чапля”, журнал, легкий, ватра “вогнище”, зелений, два, свій, характер, ванна, бучина “букове дерево”, вечори на “вечір”, вокруги “навколо”, наука, здрейфити “злякатися”.

  1. Прочитайте, запишіть кожну пару слів так, щоб спочатку йшло діалектне слово, а потім – літературне. Дайте визначення діалектизму.

Збузувати – засипати, завгодя – зарані, завидки – завидощі, косоокість – зиз, змисл – смисл, калабатина – калюжа, крів – крав, кропка – крапка, обман – злуда, зглядь – увага, їда – з’їжа.

  1. Прочитайте, випишіть виділені слова. Скажіть з діяльністю людей якої професії вони тут пов’язані. Дайте визначення професіоналізмів, наведіть власні приклади.

Простора майстерня, освітлена сонцем, нагадувала велику музейну кімнату, в якій хаотично висіли різні картини, етюди, портрети, все багатство, яке створив він за багато років. Його власний світ, витвір його фантазії і невтомних рук... Намальовані ним портрети, здавалось, оживали й розмовляли з ним лише очима... Біла і червона фарби надавали їм такого вигляду. Береговець часто розглядав знайомі малюнки і пригадував...

  1. Розкласифікуйте слова: у першу колонку – науково-термінологічну лексику, у другу – суспільно-політичну, у третю – професійну лексику.

Азот, натрій, ідея, класовий, вуглець, сівба, косовиця, альтернативний, кандидат, обмолот, симфонія, боронування, арія, міщанин, аналіз, дослідження, тотожність, ділення, суцвіття, логарифм, любисток, барвінок, козак, кошовий.

Проблемні питання:

Скажіть, які труднощі були у вас під час виконання вправи. Чи не можна частину слів віднести у різні групи? Чи не здається вам, що поділ лексики з погляду стилістичного використання значною мірою умовний?

  1. Наведіть приклади емоційно забарвленої лексики, просторічної лексики і вульгаризмів. Поясніть їх стилістичну роль.

Зробіть розгорнуті висновки про лексику сучасної української мови з експресивно-стилістичного погляду.

Самостійна робота №4.

Тема 1. Фразеологія.

Виконати вправи і завдання:

1. Розподіліть фразеологічні звороти за ступенем семантичного злиття компонентів на три групи: а) фразеологічні зрощення, б) фразеологічні єдності, в) фразеологічні сполучення. У чому особливість кожної групи фразеологічних зворотів? Дайте визначення фразеологізму.

Бенеря вхопила, байдики бити, бити (вдарити) по руках, бити чолом, брати до уваги, брати на кпини, і ріски (крихти) в рот не брати, держати хвіст бубликом, бульки пускати, дев’ятий вал, як вареник у маслі, вирости з пелюшок, вести до кінця, вести за руку, вибивати з сідла, вибивати тропака, здоровий глузд, раз-два і готово, гризти граніт науки, дати перцю, пекти раки, закрутити гайки, лупати очима, ловити мух, ловити кожну хвилину (мить), намилити голову, тримати під каблуком, шкребе на душі.

2. Визначте структурно-граматичні типи фразеологічних одиниць (прислів’я, організовані речення, словосполучення, одиниці з одним повнозначним словом). Зробіть висновки про структурну організацію фразеологізмів, наведіть власні приклади.

Добрий початок – половина справи. З краси не пити роси. Сіль землі. Не до снаги. Душа в душу. Пройти вогонь і воду. З вогником. Скажеш – не вернеш, напишеш – не зітреш, відрубаєш – не приставиш. Між життям і смертю. Як перемиті.

3.Запишіть по п’ять фразеологічних зворотів з опорними словами голова, рука, сім. Поясніть значення дібраних вами фразеологізмів. Скажіть, якими частинами мови можуть виражатися опорні слова у фразеологічних зворотах /для довідки див.: 7, С.172/.

Модульний контроль

Модульний контроль № 1. Теми 1-13

До модульного контролю № 1 необхідно:

- відвідати лекції;

- на практичних заняттях виконати всі завдання до тем 1-13, передбачені робочою програмою дисципліни ;

- виконати самостійні роботи №№ 1-10;

Складниками оцінки за модуль (30 балів) є:

Поточний контроль – 26 балів

Відвідування лекцій -2 бали.

Робота на практичних заняттях,

виконання письмових завдань до практичних занять – 13 балів (по 1 балу за кожен змістовий модуль)

Виконання самостійних робіт – 5 балів

Підготовка навчального проекту -3 бали

Участь у науковій роботі – 3 бали

Модульний контроль – 4 бали

Письмовий контроль рівня засвоєння теоретичного,практичного матеріалу: 4 завдання по 1 балу (4 бали)

Усього – 30 балів

Усього – 30 балів

Підсумковий контроль – іспит.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]