Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
446.98 Кб
Скачать

Ііі. Вимоги до змісту магістерської дипломної роботи

Магістерська дипломна робота як оригінальне теоретико-прикладне дослідження повинна мати певну логіку побудови, послідовність і завершеність.

Орієнтовна структура магістерської дипломної роботи наведена в додатку В

Структурними елементами МДР є:

  • титул (додаток Д);

  • реферат (додаток Е);

  • індивідуальне завдання на підготовку магістерської дипломної роботи (додаток Ж);

  • висновок наукового керівника (додаток К);

  • зовнішня рецензія (додаток Л);

  • зміст (план) роботи;

  • вступ;

  • перший (теоретичний ) розділ;

  • другий (аналітичний) розділ;

  • третій (конструктивний, проектний) розділ;

  • висновки;

  • список використаних джерел;

  • додатки.

Зміст або план МДР може займати 1—1,5 сторінки. В ньому записуються назви всіх розділів і підрозділів (параграфів) із зазначенням початкових сторінок. План роботи має відображати суть проб- леми, її складність і логіку дослідження. Назви розділів і підрозділів повинні бути стислими та зрозумілими, літературно грамотними, тісно пов’язаними з назвою роботи, але не повторювати її.

У вступі (3—5 стор.) дається наукове обґрунтування актуальності та значення обраної теми; формулюються мета, завдання, об’єкт і предмет дослідження; наводиться перелік застосованих методів дослідження; повідомляється, чи пройшла робота якусь апробацію у замовника чи в іншій організації.

Перший розділ (25—30 стор.) структурно складається з 3—4 параграфів. У теоретичному розділі студент повинен показати свої науково-дослідницькі компетенції. Від нього вимагається розкрити сучасний стан наукової думки в галузі проблем досліджуваної теми, проаналізувати різні теорії та погляди, зробити критичний огляд відповідних наукових джерел, у тому числі зарубіжних, висловити й обґрунтувати своє ставлення, навести влас- ний аналіз основних категорій і понять, сформулювати проблемні питання, які потребують розв’язання в теоретичному, методичному та прикладному плані.

Важливе місце в даному розділі посідає викладення методик аналізу визначених проблем, які будуть використовуватись у наступних частинах роботи. Автор має продемонструвати свою обізнаність з методами аналізу і на основі їх критичного огляду обґрунтувати вибір найпридатнішого з них для обраного напряму дослідження.

У другому розділі (30—35 стор.) студент має проявити свої аналітично-контрольні компетенції. Він повинен виконати ґрунтовний аналіз фактичного стану досліджуваної проблеми виключно на матеріалах конкретної організації. У цьому розділі можна виділити 3—4 відносно самостійних параграфи, що містять аналіз і оцінку конкретних сфер діяльності об’єкта дослідження.

Розділ повинен бути максимально насиченим фактичною інформацією (таблиці, графіки, діаграми, схеми), що відображають відповідні результати діяльності організації за останні 3 роки.

Слід чітко розмежувати джерела походження використаної при аналізі інформації: що запозичене з літератури, що одержано з документів організації, а які дані здобуті шляхом власних спостережень, експериментів, розрахунків, соціологічних опитувань тощо. Розділ завершується оцінкою одержаних результатів.

Підготовка третього розділу МДР (20—25 стор.) вимагає від студента найбільших творчих зусиль. Саме тут він має застосувати і довести свої нормувально-планувальні та інноваційно-проек- тні компетенції. Даний розділ має містити обґрунтовані пропозиції студента, спрямовані на досягнення мети, поставленої у вступі. Структурно вміщує 3—4 параграфи. Характер і зміст заходів, що пропонуються, повинні базуватися на аналізі, проведеному в другому розділі МДР. Невід’ємною частиною обґрунтування пропонованих студентом заходів має бути розрахунок соціально-економічної ефективності.

За результати розрахунків та зроблені на цій основі висновки відповідальність несе студент — автор магістерської дипломної роботи.

Однією з ознак високої якості магістерської дипломної роботи є застосування економіко-математичних методів і моделей та електронно-обчислювальних машин як під час аналізу, так і при обґрунтуванні запропонованих заходів.

Висновки (3—5 стор.) є завершальною частиною МДР. Він містить стислий виклад актуальності теми, зроблених оцінок та узагальнень під час аналізу, пропозицій автора та їх економічної ефективності. Ознайомлення з текстом висновків повинно сформувати у читача уявлення про ступінь реалізації автором диплом- ної роботи поставленої мети та завдань дослідження, а також його особистого внеску в теорію та практику господарювання.

Список використаних джерел включає складений за чинними правилами перелік використаних літературних та інших джерел інформації.

У додатки виносяться громіздкі таблиці допоміжного характеру, блок-схеми, зразки форм таблиць та анкет соціологічного опитування тощо.

Соседние файлы в папке Rozd 3 MetMaterPraktPidgot