Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
446.98 Кб
Скачать

2.3. Наукове керівництво магістерськими дипломними роботами

Наукове керівництво виконання студентами МДР складається з методичного та організаційного його забезпечення.

Методичні засади, якими керуються студенти при підготовці МДР, створюються кафедрою. Вони представлені монографіями, дисертаціями, дослідженнями, підручниками, навчальними посібниками, методичними розробками, іншими науково-методичними матеріалами, розробленими вітчизняними та зарубіжними науковцями, а також колективом кафедри. Консультативну допомогу по їх відображенню у магістерських дипломних роботах студентів, надають наукові керівники та автори праць, виконаних на кафедрі.

Керівництво процесом підготовки студентами МДР забезпечується системою організаційних заходів, що лежать в основі функціональних обов’язків наукового керівника.

Обов’язками наукових керівників є:

  • консультування студентів з питань вибору теми роботи, розробки її плану, добору спеціальної літератури, підготовки окремих розділів;

  • видача студентові індивідуального завдання на дипломну роботу із зазначенням термінів виконання кожного розділу;

  • контроль за дотриманням студентом регламенту підготовки МДР;

  • контроль якості дипломної роботи;

  • інформування кафедри про хід виконання студентами МДР і випадки недотримання графіка підготовки окремих розділів і роботи в цілому;

  • брати участь у роботі кафедральної комісії з попереднього захисту МДР;

  • підготовка відзиву на МДР з ґрунтовною характеристикою її якості відповідно до визначених критеріїв оцінювання;

  • бути присутнім на відкритих засіданнях державної екзаменаційної комісії, коли захищаються його дипломники.

Науковими керівниками МДР можуть бути як штатні викладачі, так і сумісники, які мають наукові ступені, вчені звання, наукові публікації у галузях знань, що відповідають спрямованості і змісту магістерської програми.

2.4. Формування і затвердження індивідуального завдання на підготовку магістерської дипломної роботи

Після затвердження теми науковий керівник разом зі студентом формують індивідуальне завдання на підготовку МДР. Індивідуальне завдання має бути погоджене керівником магістерської програми і затверджене завідувачем випускової кафедри.

Формування і затвердження індивідуального завдання направлено на досягнення наступних цілей:

  • окреслити методичні рамки розробки теми шляхом визначення наукового об’єкту, предмету і мети роботи;

  • визначити основні напрямки роботи та відобразити їх у структурі МДР;

  • встановити підприємство чи установу на матеріалах якого виконується МДР;

  • сформулювати завдання, що дозволяють продемонструвати набуті студентом професійні компетенції;

  • забезпечити, шляхом індивідуалізації завдань та їх прив’язки до конкретних об’єктів, самостійність роботи студента над МДР.

Виконання студентами різноманітних науково-методичних і прикладних досліджень потребує глибокого розуміння принципів їх організації. Задля полегшення виконання такого роду робіт і формування комплексу практичних навичок організації самостійних досліджень, перш за все в індивідуальному завданні слід визначитися з розумінням об’єкту, предмету, мети та завдань магістерської дипломної роботи.

Об’єктом досліджень виступають ті процеси, явища, стани соціально-економічних систем, на які спрямована пізнавальна діяльність автора. Відповідно до цього, автор виступає суб’єктом дослідження, тобто особою, яка реалізує дослідження.

Предметом дослідження є найбільш значущі властивості, сторони об’єкта, які підлягають вивченню, тобто те, що найвираз- ніше відображає дане протиріччя.

Мета дослідження — це очікуваний кінцевий результат, який зумовлює загальну спрямованість і логіку дослідження.

У завданнях дослідження формулюються запитання, на які треба дати відповідь для реалізації мети дослідження. Вони розкривають зміст предмета дослідження і узгоджуються з гіпотезами (виявити …, з’ясувати …, проаналізувати …, визначити …, одержати …, запропонувати …).

Системні дослідження підприємства являють собою сукупність наукових і технічних теорій, концепцій і методів, у яких об’єкт дослідження розглядається як система.

Індивідуальне завдання оформляється у двох примірниках: один зберігається на кафедрі, другий — у студента. Свій примірник студент розміщує у дипломній роботі після титульного аркуша. Індивідуальне завдання є нормативним документом і суттєвих відступів у МДР від зафіксованої в ньому структури не допускається.

Соседние файлы в папке Rozd 3 MetMaterPraktPidgot