Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
30
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
267.26 Кб
Скачать

Тема 1. Концепція контролінгу

Мета, завдання і функції контролінгу. Еволюція та об’єктивна необхідність виникнення контролінгу. Роль контролінгу у системі управління підприємством. Складові концепції та найважливіші компоненти контролінгу. Функції та завдання контролінгу. Типологія і види контролінгу. Взаємозв’язок контролінгу з іншими функціями управління.

Система контролінгу: структура і сутнісна характеристика складових частин. Елементи системи контролінгу та їх взаємодія. Оперативний та стратегічний контролінг. Цілі та методи, принципи, засоби та інструменти кожного з видів контролінгу. Ієрархія рівнів змісту та ефективність контролінгу.

Тема 2. Контролінг у системі прийняття управлінських рішень

Управління результативністю як теоретична база контролінгу. Створення системи показників, що відповідає потребам сучасного менеджменту. Розвиток систем інтегрованого управління. Постановка цілей діяльності як вихідний пункт побудови системи показників. Особливості системи управління за результатами. Монетарні та немонетарні показники.

Використання оцінки вартості бізнесу в прийнятті управлінських рішень. Сутнісна характеристика менеджменту, заснованого на управління вартістю. Основні методи оцінювання вартості бізнесу. Розвиток парадигми визначення вартості та ефективності діяльності підприємства. Модель економічної доданої вартості EVA. Інші різновиди сучасних систем управління вартістю бізнесу. Використання концепції управління вартістю бізнесу для цілей створення системи контролінгу.

Збалансована система оцінкових індикаторів як інструмент управління бізнесом. Сутність та передумови виникнення концепції збалансованої системи показників Нортона і Каплана (Balanced Scorecard (BSC)). Призначення, специфіка використання, особливості побудови та місце системи в сучасному менеджменті. Показники BSC та їх взаємозв’язок із функціями і завданнями контролінгу на підприємстві.

Тема 3. Діагностика базових систем обліку і планування діяльності підприємства

Вартісні показники як основа орієнтованих на результат планово-контрольних розрахунків. Цільова картина підприємства. Структура вартісних показників. З’язок між цільовими показниками результатів, рентабельності та ліквідності. Підтримка балансу між зростанням, розвитком і прибутком. Удосконалення механізму управління через узгодження цілей та забезпечення аналізу відхилень.

Діагностика систем обліку та планування. Елементи внутрішньофірмової системи обліку. Завдання та області застосування систем обліку. Системи обліку з точок зору організаційної структури підприємства, організації внутрішньофірмових процесів. Етапи проведення аналізу існуючих на підприємстві систем обліку. Аналіз організаційних принципів та процедур планування

Вимоги до побудови концепції і системи контролінгу. Етапи визначення вимог. Контексні внутрішні і зовнішні фактори систем контролінгу. Визначення структури контролінгу

Тема 4. Побудова систем управлінського обліку та звітності

Роль управлінського обліку в системі менеджменту. Передумови виникнення та місце управлінського обліку у вирішенні завдань менеджменту. Сучасні концепції управлінського обліку. Предмет, об’єкт, цілі здійснення та користувачі управлінського обліку. Структура та інформаційне забезпечення управлінського обліку. Відмінність управлінського обліку від інших видів обліку, що існують на сучасному підприємстві. Вимоги до інформації, що використовується в управлінському обліку. Оперативний та стратегічний управлінський облік.

Управлінська звітність. Сутність управлінської звітності та її взаємозв’язок з управлінським обліком. Види управлінських звітів. Відмінність управлінської (внутрішньої) звітності від зовнішньої. Структура та користувачі управлінської звітності. Логіка перетворення інформаційних даних в управлінську звітність.

Впровадження систем управлінського обліку та звітності. Організація управлінського обліку. Завдання та регламентне забезпечення постановки управлінського обліку на підприємстві. Складові, умови та етапи впровадження управлінського обліку та звітності. Основні проблеми, що можуть виникати при впровадженні управлінського обліку та звітності.

Соседние файлы в папке 02 NMM_DiscProgramy