Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
20
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
560.64 Кб
Скачать

Тема 11. Оцінювання персоналу

Об’єктивна необхідність і значення оцінювання персоналу. Наукова полеміка щодо формування цілей і завдань оцінювання персоналу.

Показники та критерії оцінювання персоналу. Оцінювання персоналу за ключовими компетенціями. Фактори, які впливають на вибір показників оцінювання персоналу.

Підходи різних вчених і практиків щодо класифікації методів оцінювання персоналу.

Методи збирання інформації про працівника: вивчення документів та інших письмових джерел, співбесіда та опитування керівників, підлеглих, колег по роботі, клієнтів, постачальників, спостереження за працівником, анкетування, тестування.

Методи оброблення інформації (виміру показників): описові характеристики, методи балового оцінювання, коефіцієнтні методи.

Методи порівняння: ранжирування, парне порівняння, порівняння з еталоном. Метод розподілу працівників усередині групи в межах заданих інтервалів. Методи шкалування. Методичні аспекти розроблення шкали оцінювання. Варіанти побудови оціночних шкал. Технологія оцінювання персоналу за досягненням поставлених цілей. Послуги центрів оцінювання (Assessment Center) в комплексному оцінюванні персоналу. Програми роботи центрів оцінювання.

Процес оцінювання: характеристика його основних елементів. Місце проведення оцінювання. Періодичність оцінювання. Суб’єкти оцінювання: керівники, співробітники служби персоналу, колеги, підлеглі, незалежні експерти. Самооцінювання, її переваги та недоліки. Досвід використання атестації «3600». Визначення відповідальних осіб за проведення оцінювання. Оформлення результатів оцінювання. Використання спеціальних бланків, форм і листів. Методичні аспекти розроблення оцінювальних форм.

Атестація керівників, професіоналів і фахівців: періодичність, види, функції, документація, процедура проведення та використання результатів.

Сертифікація персоналу.

Тема 12. Мотивація персоналу

Мотивація як складова управління персоналом та чинник конкурентних переваг. Наукова полеміка щодо розгляду сутності поняття «мотивація персоналу».

Компенсаційний пакет: поняття, вимоги до формування. Наукова полеміка щодо визначення сутності «компенсаційного пакета», співвідношення його із поняттями «заробітна плата» і «соціальний пакет».

Проектування основної заробітної плати з використанням грейдів. Відмінності проектування основної заробітної плати з використанням грейдів від класичного тарифного нормування.

Преміальне положення: структура, вимоги до побудови. Технологія розроблення показників преміювання.

Доплати та надбавки до тарифних ставок і посадових окладів.

Системи участі персоналу у прибутках компанії. Системи Скенлона, Ракера та Імпрошеар. Системи участі в акціонерному капіталі.

Соціальний пакет: сутність, значення. Структура соціального пакета. Підходи до формування соціального пакета на підприємстві.

Зміни у структурі мотивів як об’єктивна закономірність. Методи нематеріальної мотивації трудової діяльності. Організація корпоративних заходів та конкурсів. Реалізація програм професійного розвитку персоналу. Розроблення програм інформування про діяльність підприємства. Стимулювання працівників вільним часом та гнучким режимом праці.

Соседние файлы в папке 01 NMM_NormatDisc