Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
20
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
560.64 Кб
Скачать

Тема 2. Стратегія та політика менеджменту персоналу підприємства

Зміст і завдання стратегії та політики менеджменту персоналу організації. Зовнішні та внутрішні чинники стратегії та політики менеджменту персоналу.

Механізм реалізації стратегії та політики менеджменту персоналу. Сфери та підсистеми менеджменту персоналу організації, стосовно яких розробляється політика.

Принципи стратегії та політики менеджменту персоналу.

Залежність стратегії та політики менеджменту персоналу від генеральної стратегії розвитку організації. Генеральні стратегії: лідерство в низьких витратах, диференціація, фокусування, зростання, помірного зростання, скорочення масштабів діяльності, комбінована й відповідні їм функціональні стратегії менеджменту персоналу.

Характеристика та відмінності політики менеджменту персоналу в умовах бюрократичної та патерналістської моделей ринку праці.

Тема 3. Ресурсне забезпечення менеджменту персоналу підприємства

Нормативно-правова база менеджменту персоналу підприємства. Кодекс законів про працю України, Закон України «Про зайнятість населення», Закон України «Про колективні договори і угоди», Закон України «Про оплату праці», Закон України «Про охорону праці», Класифікатор професій ДК 003-2010 та інші законодавчі акти, які регулюють трудову діяльність. Документи, які розробляються і затверджуються керівництвом організації для внутрішнього використання: Правила внутрішнього трудового розпорядку, колективний договір, положення про структурні підрозділи організації, посадові інструкції.

Науково-методичне забезпечення менеджменту персоналу підприємства. Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Міжгалузеві норми та нормативи. Конвенції та рекомендації Міжнародної організації праці.

Інформаційна база менеджменту персоналу підприємства. Інформаційна система менеджменту персоналу підприємства.

Кадрове забезпечення менеджменту персоналу підприємства. Розподіл ролей між лінійними керівниками та службою персоналу у вирішенні завдань менеджменту персоналу.

Матеріально-технічне забезпечення менеджменту персоналу підприємства.

Фінансове забезпечення менеджменту персоналу підприємства. Джерела коштів на оплату праці та інші форми матеріального заохочення найманих працівників.

Тема 4. Служба персоналу й кадрове діловодство

Специфіка діяльності служб персоналу у ринкових умовах. Роль служби персоналу у формуванні конкурентоспроможного персоналу. Структура, функції та завдання служби персоналу. Співробітництво служби персоналу з іншими структурними підрозділами організації. Права, обов’язки й відповідальність керівника служби персоналу. Професійно-кваліфікаційні вимоги до сучасного керівника служби персоналу.

Номенклатура справ з кадрового діловодства. Склад кадрової документації та її призначення. Документаційне забезпечення руху персоналу. Ведення особових справ. Облік особового складу організації. Особові картки, штатно-посадова книга, алфавітна книга.

Використання інформаційних технологій в управлінні персоналом. Сутність та основні складові інформаційних систем управління персоналом. Принципи вибору програмного забезпечення для вирішення різних завдань управління персоналом. Використання інформаційних систем для вирішення завдань, пов’язаних з підбором працівників. Використання пакетів програм для тестування кандидатів.

Соседние файлы в папке 01 NMM_NormatDisc