Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
agd_teoriya.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
736.26 Кб
Скачать

84. Методика підрахунку резервів зростання обсягу реалізації.

Резерв-це невикористані або втрачені можливості підвищення ефективності вир-ва.

Резерви зростання обсягу реалізації (∆Р) включають як головну суму резерви випущеної продукції (∆Т). Крім того, збільшення обсягу реалізації може відбуватися за рахунок недопущення наднормативних залишків готової продукції на складі підприємства і одержання плати за товари відвантажені, не сплачені в строк (обидві суми станом на кінець року).

Далі визначену розрахунком суму ∆Р слід порівняти з можливим додатковим попитом ринку на продукцію підприємства (∆Пр.п..). Замість останньої суми можна скористатись даними про невиконані поставки з портфеля замовлень. Природно, під час порівняння вибирають меншу цифру, але реальна сума додаткового продажу продукції має бути не менша вартості товарів відвантажених, які не сплачені в строк (∆Рт.в.). Таким чином, усі обмеження Р можна записати у вигляді: ∆Рт.в.≤∆Р≤Рр.п.

85.Аналіз складу власного капіталу підприємства

Підприємство створюється для здійснення підприємницької діяльності і в процесі цієї діяльності використовує як власний капітал, так і позичкові кошти. Здійснення аналізу власного капіталу пов’язане з проведенням дослідження таких його складових:статутний капітал, пайовий капітал, додатковий вкладений капітал, інший додатковий капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток (непокритий збиток),неоплачений капітал,

вилучений капітал.

Для проведення аналізу і оцінки власного капіталу використовують наступні показники:

1.Коефіцієнт надходження капіталу = Надход-ння капіталу за звітний період:залишок капіталу на кінець звітного періоду.

2.Коефіцієнт використання капіталу = викор-ня капіталу за зв. період : залишок капіталу на початок звітного періоду.

3.Коефіцієнт заборгованості = позичковий капітал : власний капітал

4.Коефіцієнт фінансової стабільності = власний капітал : позичковий капітал

5.коефіцієнт концентрації позичкового капіталу = позичковий капітал : валюта балансу

6.Коефіцієнт рентабельності власного капіталу = чистий прибуток: середня величина власного капіталу

  1. Аналіз факторів, що впливають на рентабельність роботи підприємства.

Рентабельність підприємства — це найбільш узагальнений показник його діяльності. В ньому синтезуються всі фактори виробництва та реалізації продукції, оборотність господарсь­ких коштів і позареалізаційні фінансові результати.

Коефіцієнти оцінки рентабельності підприємства

1. Загальна рентабельність підприємства: Валовий прибуток/ Середня вартість майна

2. Чиста рентабельність підприємства: Чистий прибуток/Середня вартість майна

Показники характеризують економічну рентабельність усього використовуваного власного і позикового капіталу.

3. Чиста рентабельність власного капіталу:

Чистий прибуток/ Середня величина власного капіталу

4. Загальна рентабельність виробничих засобів:

Валовий прибуток / Середня вартість основних вироб. засобів і оборотних матер. активів.

  1. Аналіз руху робочої сили на підприємстві. Які причини плинності кадрів на підприємстві?

Персонал підпр-ва поділ-ся на праціниківц осн діяльності (робітники, учні, інж-техн персонал, службовці, молодш. обсугов. персонал і персонал охорони), прац-в обслуговуючої д-ті та ін госп-в. Вивчення складу персоналу потребує також дослідження його структури - порівняння факт питомої ваги кожної категорії персоналу у його заг. кіл-ті з необхідною, та у динаміці за кілька років. Під час аналізу вивчають за­гальні показники прийому та звільнення робітників і службовців, розраховують коефіцієнти обороту, змінюваності та плинності кадрів. Останній показник заслуговує на найбільшу увагу, оскіль­ки вважається, що він характеризує надмірний оборот робочої сили. Надмірним вважають звільнення за порушення трудової дисципліни, через невідповідність кваліфікації, за власним ба­жанням, а також за самовільне залишення роботи без поважних причин. Для обчислення коефіцієнта плинності загальну кіль­кість звільнень без поважних причин відносять до середньооблікової чисельності працівників.

Під час аналізу слід вивчити конкретні причини звільнення за власним бажанням (низькі заробітки, тяжкі умови праці, відсут­ність перспектив професійного зростання, незадовільний психо­логічний клімат тощо). За високої плинності кадрів обов'язково визначають її негативний вплив на основні показники підприємс­тва.

Протилежне явище — недостатній оборот робочої сили, коли з будь-яких причин уповільнюється природне оновлення складу кадрів підприємства чи установи. Про це досить переконливо свідчить показник зростання частки працюючих середнього віку на підприємстві або висока питома вага осіб пенсійного віку. Для боротьби з цим негативним явищем використовують дуже прості й надійні заходи: прийом на роботу тільки молодих чи відносно молодих працівників, примусове звільнення з посади осіб, які досягли пенсійного віку, тощо. Рух роб сили хар-ть такі коеф-ти:

Коеф-т прийому (в норм умовах =0,03-0,04): Кпр=

Коеф-т звільнення (в норм умовах =0,03-0,04): Кзв=

Коеф-т плинності(в нор умовах=0): Кплин=

Під час аналізу слід вивчити конкретні причини звільнення за власним бажанням (низькі заробітки, тяжкі умови праці, відсут­ність перспектив професійного зростання, незадовільний психо­логічний клімат тощо). За високої плинності кадрів обов'язково визначають її негативний вплив на основні показники підпр-ва.

Протилежне явище — недостатній оборот робочої сили, коли з будь-яких причин уповільнюється природне оновлення складу кадрів підприємства чи установи. Про це досить переконлив派 свідчить показник зростання частки працюючих середнього віку на підприємстві або висока питома вага осіб пенсійного віку. Для боротьби з цим негативним явищем використовують дуже прості й надійні заходи: прийом на роботу тільки молодих чи відносно молодих працівників, примусове звільнення з посади осіб, які досягли пенсійного віку, тощо.

  1. Аналіз стану платіжної дисципліни підприємства за даними бухгалтерського балансу.

Платіжна дисципліна передбачає здійснення підприємствами платежів за фінансовими зобов'язаннями в повному обсязі та у встановлені строки.

З метою дослідження стану розрахунково-платіжної дисципліни аналізується величина простроченої та списаної дебіторської та кредиторської заборгованості.

При аналізі визначається:

  1. частка простроченої заборгованості в кожній статті кредиторської та дебіторської заборгованості та її динаміка

  2. аналіз обох заборгованостей за строками непогашення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]