Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
agd_teoriya.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
736.26 Кб
Скачать

40.Складові елементи організації аналітичної роботи на підприємстві

Організація аналітичної роботи на підприємстві охоплює такі елементи:

  • розроблення загальних засад і порядку проведення аналізу;

  • планування роботи в цілому, окремих її робіт та етапів ;

  • матеріальне, науково-методичне та кадрове забезпечення;

  • загальне керівництво;

  • приймання виконаних аналітичних робіт, порядок їх оформлення;

  • контроль за впровадженням у виробництво розроблених заходів з метою поліпшення діяльності підприємства.

Організація проведення окремих аналітичних робіт має такі завдання:

  • призначення керівника роботи;

  • підбір кваліфікованих виконавців;

  • складання плану роботи;

  • забезпечення необхідним інструктивним матеріалом;

  • забезпечення технічними та іншими засобами;

  • контроль роботи та реалізація пропозицій аналітиків;

  • інші.

Аналітична робота підприємства розпочинається з планування. Розрізняють загальний план аналітичної роботи на підприємстві та програму конкретних аналітичних робіт. Загальний план роботи складається на рік з розбивкою по кварталах. У плані зазначають розділи господарської діяльності та об’єкти, що мають вивчатися, періодичність і терміни проведення робіт, відповідальних та рядових виконавців, технічні засоби та джерела інформації, потрібні для здійснення аналізу. У планах окремих робіт, які складають відповідно до загального плану аналітичної роботи, передбачають об’єкти та етапи аналізу, завдання й терміни виконання тощо. Загальне керівництво аналітичною роботою на підприємстві здійснює заступник директора з економічної роботи (головний економіст).

41 Узагальнення та оформлення результатів аналізу(ра)

Це кінцевий етап аналітичної роботи. На цьому етапі відбувається процес синтезу результатів госп. ді-сті залежно від факторів, які на неї впливають, більше таких факторів, то складніше підготувати якісь практичні висновки, тому треба увагу зосередити на групуванні цих факторів за пев­ними ознаками і вибрати головні.

Систематиз. і оброблені РА можуть офо­рмлятися як безтекстовим способом — таблиць, схем, діаграм, графіків, номограм, так і описовим — текстів довідок, актів перевірок, аналітичних та доповідних записок, по­яснювальних записок до звітів, в яких послідовно і логічно ви­кладено результати аналізу згідно з передбаченим планом аналі­тичної роботи.

Працівниками зовнішніх установ наслідки аналізу оформля­ються, як правило, у вигляді висновків.

Зміст аналіт. довідок і висновків має бути конкретним, слід зосереджувати увагу на відображенні недоліків або вагомих позитивних моментів, виявленні резервів і способів їх реалізації.

Пояснювальна записка включає перелік заходів щодо ре­алізації виявлених резервів, визначати терміни та конкретних виконавців, обумовлювати види та кількість ресурсів, потрібних для усунення недоліків, містити висновки з результатів господар­ської діяльності і пропозиції щодо її поліпшення з урахуванням загального рівня розвитку підприємства, умов господарювання, імовірних змін у діяльності суб'єкта господарювання. За умов ринкової економіки ефектив­ність господарювання в підсумку визначається оптиміз. витрат на вигот. од. продукції.

За наслідками аналізу складається наказ за підписом керівника підприємства. Він є обов'язковим для всіх працівників п-ва, і за його виконанням встановлюється дійовий і повсякденний контроль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]