Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
agd_teoriya.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
736.26 Кб
Скачать

71. Аналіз забезпеченості підприємства власними оборотними коштами.

Проаналізувавши рух коштів за даними ф. 4, необхідно про­аналізувати показники оборотності коштів, основними з яких є:

1. Мінімальна сума грошей, що необхідна для проведення гос­подарських операцій. Визначається за формулою:

Гм = Воп / Ог,

де Гм — мінімальна сума грошей; Воп — операційні витрати; Ог — оборотність грошей.

Операційні витрати — це витрати грошей на купівлю товару і сировини, заробітну плату, виплату відсотків, дивідендів.

2. Оборотність коштів. Визначається за формулою:

Ог = 360 днів / Цо, або Од = 360 днів / По,

де Од — оборотність грошових коштів; Цо — цикл оборотності грошових коштів; По — кількість днів між закупівлею сировини і н

3. Тривалість періоду обороту.

Цей показник щодо грошей визначається так само, як аналогі­чний показник, що характеризує оборотність матеріальних обо­ротних засобів. Він визначається з формули:

То = Сог-Д/0,

де То — період обороту;

Сог — середні залишки грошових оборотних коштів; Д — тривалість періоду в днях (360, 90, 30 днів); О — оборот за період.

72. Аналіз кредиторської заборгованості.

Аналіз кредиторської заборгованості треба починати з виявлення складу і структури кредиторської заборгованості за даними балансу.

Під час аналізу кредиторської заборгованості треба також визначити допустиму та невиправдану кредиторську заборгованість.

До допустимої кредиторської заборгованості відносять заборгованість постачальникам за акцептовані платіжні вимоги; непрострочену заборгованість до бюджету.

До невиправданої кредиторської заборгованості відносять прострочену заборгованість постачальникам; прострочену заборгованість бюджету за податок на прибуток; позички, непогашені в строк, та інші внески.

Необхідно визначити показники, які характеризують стан кредиторської заборгованості. Ними є:

1. Оборотність кредиторської заборгованості (ОК.З.)

ОК.З. = Сума закупівель (придбань)÷середня кредиторська заборгованість,

де сума закупівель (придбання) – це [(035ф.2-100ф.2)+(100ф.1+140ф.1)]-[(240ф.2+250ф.2+260ф.2)].

Практика підтверджує, що результат буде точнішим, якщо до залишків виробничих запасів і товарів додати НЗВ за векселями одержаними, тобто всіх дебіторів, які виникають на балансі у зв’язку з формуванням придбаної вартості. Мета цього показника – визначити тривалість обороту всієї поточної кредиторської заборгованості.

2. Показник середнього періоду погашення кредиторської заборгованості (для визначення середнього строку обороту кредиторської заборгованості):

ОК.С. = (середня кредиторська заборгованость÷сума закупівель)х360.

Показник визначає середній строк погашення боргів підприємства (за вирахуванням зобов’язань перед банком).

73.Аналіз основних засобів. Від чого залежить використання виробничої потужності?

При аналізі О.З. треба визначити їх середньорічну вартість і динаміку зміни за ряд років. При цьому корисно зіставити темпи їх зміни з динамікою зростання вартості п-ції або обсягів в-ва в натур. вираженні. О.Ф. п-ва поділяються на виробничі О.З. і невиробничі О.З. Аналізуючи склад осн. виробничих фондів, необх-но їх поділити на активні і пасивні, визначивши питому вагу кожної групи.

ОЗ під-тва-це сукупність матер-реч. цінностей, що діють у натуральній формі протягом тривалого часу як у сфері матеріального виробництва, так і в невиробничій сфері і вартість яких поступово зменшується у зв’язку з фізичним та моральним зносом. Завдання аналізу стану та ефективності використання основних виробничих засобів :а) виявлення забезпеченості підприємства та його структурних підрозділів оз; б)визначення рівня використання оз і факторів, які впливають на нього; в)установлення належної комплектності наявного парку основних засобів; г)з’ясування ефективності використання оз в часі та за потужністю; е)виявлення резервів підвищення ефективності використання оз.

Проаналізувавши динаміку та структуру оз, необ-но розглянути техн. стан засобів, що від нього також значною мірою залежить збільшення випуску продукції.Для хар-ки техн стану оз викор. показники: фондовіддача, коефіцієнти спрацювання (зносу), придатності, оновлення, вибуття. Квибуття=Кнадходження=

Стан ОФ хар-ся:

Кзносу=Кприд.=, Кприд=1-Кзносу

Обсяг випуску продукції пов'яз. з величиною вир. потужн., яка хар-ся макс. можли­вим річним (добовим) випуском продукції певного асортименту в незмінних умовах. Вир. потуж. змін., якщо вводять у дію нові основні фонди, поліпшують стан діючих або ліквідують старе й непотрібне устаткування. Вир. потуж. залежить і від: якості й складу сир-ни.; трудової дисципліни і кваліф. прац; використовуваних на вир-ві інструментів; асортиментно-структурних зрушень у випуску продукції; кількості та якості ремонтів устатк.; рівня орг. праці й управл.; інших причин. Розрізняють проектну (планову) і фактично діючу потуж­.. Остання може бути вищою за проектну у зв'язку з обставинами вказаними вище, але фактичний обсяг виробництва ніколи не може перевершити фактичну потуж. В процесі аналізу визначають коеф. використання виробничої тужності (Кп) = ПІ / П, де ПІ- вир. програма за планом у варт. виразі; ВП- вир. потужн. під-ва у варт. вир.. Якщо коеф. завантаження менше 0,5 — 0,6, ретельно дослідж причини такого стану і розробл. заходи для його виправл. Розраховують також показник випуску прод. на 1 обладн: (Во)=ОП / Оп, де ОП- обсяг прод., Оп- кількість 1 працюючого обладн. Коеф. змінності роботи

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]