Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
agd_teoriya.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
736.26 Кб
Скачать

58 Аналіз витрат на 1 грн. Випуску продукції. Методика підрахунку основних чинників, що впливають на цей показник

Затрати на 1 грн. ТП — це узагальнений показник собівартості продукції, за допомогою якого:

1) можна порівняти роботу різних підприємств, дати оцінку собівартості продукції за різні роки;

2) можна побачити прямий зв'язок між собівартістю і прибутком.

Затрати на 1 грн ТП

При аналізі потрібно спочатку порівняти фактичні затрати на 1 грн. ТП з плановими і знайти відхилення, а потім розрахувати, як на це відхилення вплинули різні фактори.

На відхилення в затратах на 1 грн. товарної продукції впливають такі фактори (табл. 4.) як зміни:

- асортименту і структури продукції;

- рівня собівартості продукції;

- цін на матеріальні ресурси, тарифи на електроенергію, теплоенергію.

Методика підрахунку:

  1. Визначаємо загальну зміну: Фактично у цінах зв.пер. – Витрати за планом

  2. Відхилення за рахунок зміни структури: Витрати за планом, що перераховані на факт випуск і асортимент – Витрати за планом

  3. Відхилення за рахунок зміни витрат у собівартості продукт: Фактично у цінах, прийнятих в плані - Витрати за планом, що перераховані на факт випуск і асортимент

  4. Відхилення за рахунок зміни ціни: Фактично у цінах зв.пер. – Фактично у цінах, прийнятих в плані

    1. Аналіз собівартості окремих видів продукції. Визначення основних чинників, що впливають на її рівень.

Важливим показником загальної с\в є с\в окремих видів п-ції. Для аналізу викор-ся планові й фактичні калькуляції с\в п-ції. Обєктом каль-кулювання м.б. п-ція чи роботи. Головний обєкт-готові виро-би, які поставляються за межі п-ва. Під час аналізу встановлююь ступінь вико-нання плану за с\в окремих видів п-ції, вивчають відхилення по статтях калькуляції від плану або базових показників, визначають причини, що зумовили значні відхилення по найбільш вагомих статтях калькуляці. Далі ведуть пошук поточних і перспективних резервів зниження с\в п-ції. Перспективні резерви зниження с\в п-ції передбачають проведення знач-них орг-них , технолог-них та ін. видів робіт, що вимагає додаткових інвестицій. Це стосується можливо-го збільшення обсягів в-ва. Добре відомо, що за інших рівних обставин збільшення обсягів в-ва знижує с\в п-ції через відносно сталі затрати на упр-я в-вом.

Зміна с\в виробу при збільшенні обсягу його в-ва:

Сі=П\qі+V, де П-умовно-незмінні витрати, V-змінні затрати,qі-обсяг в-ва.Дуже важливу роль відіграє такий фактор як час.

Важливим чинником здешевлення в-ва осн. п-ції може стати виготовле-ння побічної в відходів осн. в-ва.Цей шлях особливо ефективний у харчовій галузі, сировинних. В галузях обробної промисловості добрі рез-тати дають чинники повязані із стандартизацією п-ції , а також із спеціалізацією і кооперу-ванням п-в. Все це разом дозволяє збільшити обсяги та економити ресурси в-ва. Попередні фактори будуть діяти краще якщо вони спиратимуться на чинник впровад-ження досягнень НТП. Фактором подородчання в-ва є погіршення умов видобутку палива й сировини і поступове погіршення якості п-ції видобувних галузей промисловості. П-ва з неширокою номенклатурою осн виробів, планують с\в 1 п\ції кожного виду. Аналіз плану зниж-ння с\в 1 п-ції кожного виду починається з оцінки заг. показників Для цього викор-ють дані довідки про рент-сть найважливіших виробів та форми №6 і складають розр-к. звітну с\в 1 п-ції кожного виду порівнюють з плановою і фактич-ною за попередній рік: визначають рівень виконання та відхилення від плану, тенденції в змінах с\в., виявляють різницю в рівні викона-ння плану кожного виду виробів і причини їх виникнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]