Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
111_moyi_shpori_op.doc
Скачиваний:
115
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
613.89 Кб
Скачать
  1. Назвіть права уповноважених трудових колективів з питань охорони праці.

Відповідно до ЗУ «Про охорону праці» на під-вах, в установах, організаціях незалежний форм власності й видів їх діяльності створюється інститут уповноважених трудових колективів з питань ОП. Функції та права уповноважених трудових колективів з питань охорони праці визначені Типовим положенням про роботу уповноважених трудових колективів з питань охорони праці.

Уповноважені з питань охорони праці мають право:

- Безперешкодно перевіряти стан безпеки і гігієни праці, додержання працівниками нормативних актів з охорони праці на об'єктах підприємства чи виробничого підрозділу, колектив якого його обрав.

- Вносити в спеціально заведену для цього книгу обов'язкові для розгляду власником (керівником відповідного структурного підрозділу підприємства) пропозиції щодо усунення виявлених порушень нормативних актів з охорони праці, здійснювати контроль за реалізацією цих пропозицій.

- Вимагати від майстра, бригадира чи іншого керівника виробничого підрозділу припинення роботи на робочому місці у разі створення загрози життю або здоров'ю працюючих.

- Вносити пропозиції про притягнення до відповідальності працівників, які порушують нормативні акти про охорону праці.

- Брати участь у перевірках стану безпеки і умов праці, які проводяться посадовими особами органів державного нагляду і громадського контролю за охороною праці, міністерства, відомства, об'єднання, підприємства, місцевих органів державної виконавчої влади.

- Бути обраними до складу комісії з питань охорони праці підприємства.

- Бути представниками трудових колективів з питань охорони праці в районних (міських), міжрайонних (окружних) та товариських судах.

  1. Які фактори впливають на формування умов праці?

У процесі праці людина вступає у взаємодію з предметами праці, знаряддями праці, іншими людьми. Крім того, на нього впливають різні параметри виробничої обстановки, в якій протікає працю (температура, вологість і рухливість повітря, шум, вібрація, шкідливі речовини, різні випромінювання і т. п.). Все це в сукупності характеризує певні умови, в яких протікає праця людини. Від умов праці у великій мірі залежать здоров'я і працездатність людини, її ставлення до праці та результати праці. При поганих умовах різко знижується продуктивність праці і створюються передумови для виникнення травм і професійних захворювань.  Під умовами праці розуміється сукупність факторів виробничого середовища, які впливають на здоров'я і працездатність людини в процесі праці (ГОСТ 19605-74).  Під виробничим середовищем в даному випадку мається на увазі не проста сума матеріальних і санітарно-гігієнічних умов, в яких протікає праця людини, а значно більш складне соціальне явище, що включає не тільки речові елементи технічного та природного характеру, а перш за все соціальні елементи, що формуються під сукупним впливом продуктивних сил і виробничих відносин.  Для цілеспрямованої діяльності щодо поліпшення умов праці необхідно знати чинники, які впливають на їх формування. Відповідно до класифікації, розробленої НДІ праці, ці факториоб'єднані у три групи:  (I) соціально-економічні, (II) технічні та організаційні, (III) натурально-природні.  Перша група чинників є визначальною і обумовлена панівними в суспільстві виробничими відносинами. Сюди відносяться: нормативно-правові чинники (закони про працю, правила, норми, стандарти і т. п, і практика державного і громадського контролю за їх дотриманням); соціально-психологічні фактори, що характеризують ставлення працівника до праці, психологічний клімат у колективі і т . п.; суспільно-політичні чинники (суспільні форми руху за створення сприятливих умов праці, винахідництво і т. п.); економічні фактори (система пільг і компенсацій, моральне і матеріальне стимулювання і т. п.).  Друга група чинників безпосередньо вплив на формування матеріально-речових елементів умов праці (засоби праці, предмети і знаряддя праці, технологічні процеси, організаційні форми виробництва, що застосовуються режими праці та відпочинку і т. п.).  Третя група факторів характеризує вплив на працівників кліматичних, геологічних та біологічних особливостей місцевості, де протікає робота.  У процесі виробництва весь цей складний комплекс факторів, що впливають на формування умов праці, об'єднаний різноманітними взаємними зв'язками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]