Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKZ_CONTR_budg_system2012.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
827.39 Кб
Скачать

Тема 12. Видатки бюджетів на оборону та управління

  1. Склад та структура видатків Державного бюджету України на оборону за функціональною бюджетною класифікацією, їх динаміка в останні 10 років.

  2. Склад та структура видатків бюджетів в Україні на управління за функціональною бюджетною класифікацією, їх динаміка в останні 10 років.

  3. Склад та структура видатків Державного бюджету України на оборону за економічною бюджетною класифікацією, їх динаміка в останні 10 років.

  4. Склад та структура видатків зведеного бюджету України на управління за економічною бюджетною класифікацією, їх динаміка в останні 10 років.

  5. Розподіл видатків на управління між ланками бюджетної системи (динаміка за останні 10 років).

  6. Структура і динаміка видатків Державного бюджету України на оборону за програмною бюджетною класифікацією в останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

  7. Структура і динаміка видатків Державного бюджету України на органи законодавчої і виконавчої влади за останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

  8. Аналіз структури і динаміки видатків Державного бюджету України на судову владу за останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

  9. Аналіз структури і динаміки видатків Державного бюджету України на прокуратуру за останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

Тема 13. Затрати бюджетів на обслуговування

і погашення боргових зобов’язань

  1. Які державні цінні папери є найбільш привабливими на вітчизняному фінансовому ринку за останні 10 років? Визначте їхню дохідність та порівняйте з динамікою ставок по депозитам і курсом євро та долара.

  2. Які державні запозичення є дешевшими для України: внутрішні чи зовнішні? Порівняння процентних ставок за останні 10 років.

  3. Динаміка внутрішніх державних запозичень і процентних ставок за останні 10 років. Чи є державний борг тягарем для України за останні 10 років?

  4. Аналіз обсягу та структури державного боргу України за ознаками умовності, валютою погашення та видів процентних ставок, його динаміка з 1992 року.

  5. Зовнішній державний борг, його рівень та деталізована структура за останні 10 років.

  6. Внутрішній державний борг, його рівень та деталізована структура за останні 10 років.

  7. Боргові зобов’язання державних та місцевих органів влади, їх структура та динаміка за останні 10 років.

  8. Аналіз витрат Державного бюджету України на обслуговування державного боргу, їх обсяг, рівень, структура та динаміка за останні 10 років.

  9. Аналіз витрат Державного бюджету України на погашення державного боргу, їх обсяг, рівень, структура та динаміка за останні 10 років.

  10. Аналіз витрат конкретних місцевих бюджетів в Україні на обслуговування та погашення місцевого боргу, їх обсяг, рівень, структура та динаміка за останні 10 років.

  11. Середньостроковий прогноз витрат Державного бюджету України на погашення та обслуговування державного боргу за діючими на теперішній час борговими зобов'язаннями, їх обсяг, строки та структура.

  12. Скільки держава витрачає на обслуговування і на погашення державного боргу за останні 10 років? Співставлення цих витрат з ВВП, з видатками бюджету, з доходами бюджету, з податковими доходами бюджету.

  13. Бюджетний дефіцит і державний борг у розвинених країнах за останні 15 років. Чи вдалося країнам ЄС істотно знизити рівень державного боргу?

  14. Оцінка показників боргового навантаження для України за останні 15 років. Чи становить державний борг загрозу фінансовій безпеці Україні?

Примітка. Студент за власним бажанням може запропонувати додатково актуальне питання, яке має відповідати програмі курсу та бути узгоджене з викладачем.

Мета експертної оцінки – дати обґрунтований висновок (експертне заключення).

Готуючи експертну оцінку, студент:

— обирає питання і погоджує його з викладачем;

— досліджує питання, шукаючи факти, аргументи “за” і “проти”, здійснює підборку та опрацювання широкого кола статистичних даних. Часовий період, за який проводиться аналіз, має складати не менше п’яти останніх років;

— готує висновок;

— оприлюднює висновок в аудиторії на семінарі (максимум – 5-6 хвилин).

Інформаційні та літературні джерела студент обирає самостійно. Письмове оформлення не є обов’язковим.

Критеріями оцінки є кількість опрацьованих статистичних матеріалів, якість аналізу, вміння сформулювати висновки та обґрунтовувати їх.

3.6. Реферат — одна з важливих форм індивідуальної роботи студента. Мета реферату полягає у закріпленні та поглибленні теоретичних і практичних знань, отриманих студентом у процесі вивчення окремих тем. Для цього студент самостійно обирають тему роботи відповідно до переліку, наведеного нижче. При цьому теми робіт не повинні повторюватись у групі студентів.

Написання реферату дає можливість студентові навчитися самостійно працювати з різними інформаційними джерелами, узагальнювати матеріали періодичної літератури, глибше вивчати особливості функціонування окремих ланок бюджетної системи як України, так і зарубіжних країн, а також набуває навичок обробки і логіки викладу матеріалу, проведення критичного аналізу за темою роботи тощо.

Підготовка реферату включає такі етапи: вибір теми, складання плану реферату, вивчення навчальної літератури за темою, добір і вивчення спеціальних джерел за темою, добір фактичного і статистичного матеріалу та його обробка, оформлення списку літератури, консультація з викладачем, передання його викладачеві для оцінювання або усний виступ перед студентами всієї групи на основі матеріалів реферату.

Літературу з теми реферату студент добирає самостійно, використовуючи для цього бібліотечний каталог. Для підготовки реферату студент повинен використовувати спеціальну літературу, що стосується теми, періодичні видання (газети, журнали), наукові статті. Консультацію з питань добору літератури студент може отримати у викладача чи у працівників бібліотеки. Варто залучати поточні матеріали, опубліковані в журналах «Финансы», «Фінанси України», «Деньги и кредит», «Вопросы экономики», «Экономические науки», «Мировая экономика и международные отношения», «Внешняя торговля», «Економіка України» тощо.

Обсяг реферату має становити до 15 сторінок рукопису формату А4. Реферат повинен бути грамотно та охайно надрукований або написаний чітким розбірливим почерком. Слід уникати в роботі дублювання тексту підручника або іншого джерела. Необхідно самостійно формулювати свої власні думки, не допускати повторень і суперечностей між окремими положеннями реферату. Студент повинен повною мірою виявити свої знання, узагальнити теоретичні знання та досвід практичної роботи. У той же час не рекомендується давати однозначні відповіді без належних пояснень. Реферати, які не відповідають встановленим вимогам, повертаються на доопрацювання.

Презентація реферату відбувається в аудиторії на семінарському занятті, на якому розглядається проблема. Доповідь не повинна перевищувати 5 хвилин.

Студент за власним бажанням може запропонувати нову актуальну тему реферату, яка має відповідати програмі курсу та бути узгоджена з викладачем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]