Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekologichne_Pravo.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
944.13 Кб
Скачать

62_Підстави виникнення права водокористування.

Води (водні об’єкти) є виключно власністю народу України і надаються тільки у користування.

Народ України здійснює право власності на води (водні об’єкти) через Верховну Раду України, Верховну Раду Автономної Республіки Крим і місцеві Ради.

Окремі повноваження щодо розпорядження водами (водними об’єктами) можуть надаватися відповідним органам державної виконавчої влади.

Виникнення відносин водокористування пов'язане з певни­ми юридичними фактами.

Для загального водокористування та­ким юридичним фактом є волевиявлення суб'єкта, його право­мірні дії на основі правової норми, яка передбачає і дозволяє здійснювати таке користування.

Підставою виникнення спеці­ального водокористування є одержання спеціального дозволу.

Підставою видачі дозволу є клопотання водокористувача, де об­ґрунтовується потреба у воді. Попередньо клопотання пого­джується у разі використання поверхневих водних об'єктів — з органами водного господарства; підземних вод — з Держав­ною геологічною службою; водних об'єктів, віднесених до кате­горії лікувальних — з Міністерством охорони здоров'я України. Дозволи видаються — у разі використання вод водних об'єк­тів загальнодержавного значення — територіальними органа­ми Мінприроди України (Республіканським комітетом охоро­ни навколишнього природного середовища АРК, державними управліннями охорони навколишнього природного середовища в областях, м. Києві та Севастополі, державними інспекціями охорони Чорного і Азовського морів); у разі використання вод водних об'єктів місцевого значення — Верховною Радою АРК, обласними, Київською та Севастопольською міськими радами за погодженням з відповідними територіальними органами Мін­природи України. Для надання дозволів затверджено бланки спеціальної форми. Порядок погодження та видачі дозволів на спеціальне водокористування затверджений постановою КМУ від 13.03.2002 р.1. Підставою виникнен­ня відносин водокористування на умовах оренди є договір орен­ди, укладений з дотриманням умов, визначених в ст. 51 Водного кодексу України.

Підстави припинення права спеціального водокористуван­ня передбачені ст. 55 Водного кодексу України. Зокрема, таки­ми підставами є:

-закінчення строку спеціального водокористу­вання; ліквідація підприємств, установ чи організацій;

-передача водогосподарських споруд іншим водокористувачам; порушен­ня умов спеціального водокористування та охорони вод;

-систе­матичне невнесення збору в строки, визначені законодавством та інші.

Водокористувачам відшкодовуються збитки, завдані припи­ненням права або зміною умов спеціального водокористування на підставі Порядку відшкодування збитків, завданих водоко­ристувачам припиненням права або зміною умов спеціального водокористування, затвердженого постановою КМУ від 14.08.1996 р. Не підлягають відшкодуванню збитки, коли таке припинення чи зміна умов було здійснено з вини водокористувача чи за його клопотанням.

Спеціальне водокористування, як було сказано, є платним. Розмір збору за використання води визначається на основі нормативів збору, фактичних обсягів використаної води та встановлених лімітів використання води. Постановою КМУ від 18.05.1999 р. затверджені нормативи збору за спеціальне водокористування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]