Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekologichne_Pravo.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
944.13 Кб
Скачать

1) Принцип пріоритетності охорони життя і здоров'я лю­дини.

2) Принцип оптимального поєднання екологічних і еконо­мічних інтересів суспільства.

Дотримання і забезпечення цього принципу покликане ство­рити умови для вироблення реальних гарантій права людини на безпечне довкілля і, з іншої сторони, забезпечити розвиток еко­номіки і виробництва.

3) Правове забезпечення раціонального та ефективного ви­користання природних об'єктів.

Реалізація цього принципу пов'язана з необхідністю охоро­ни і відтворення природних ресурсів та недопущення незворот-них наслідків для природи.

Раціональність полягає в тому, що кожен власник чи користувач зобов'язаний у процесі викорис­тання природних об'єктів додержуватись правових екологічних вимог, щоб не нашкодити довкіллю. Такими правовими вимога­ми є закріплені права та обов'язки природокористувачів, встано­влені для них обмеження та заборони, а також ліміти в галузі природокористування.

Економічна ефективність полягає в отри­манні найвищих економічних показників при експлуатації при­родних ресурсів з найменшими затратами.

4) Запобіжний характер заходів щодо охорони навколиш­нього природного середовища.

Діяльність у сфері охорони навколишнього природного се­редовища повинна бути спрямована, в першу чергу, на недопу­щення негативних впливів на нього, а не на відновлення, від­шкодування вже заподіяної шкоди.

Найбільш ефективним механізмом у цьому плані є екологіч­на експертиза об'єктів, які планується ввести в експлуатацію. Щодо діючих об'єктів, то ефективними є перевірки діяльності підприємств на предмет дотримання екологічних вимог і негай­не реагування на будь-які відхилення від екологічних норм.

5) Гласність і демократизм при прийнятті рішень, пов'яза­них із впливом на довкілля.

Оскільки заподіяння шкоди безпосередньо впливає на лю­дину, зачіпає її життя, здоров'я, інтереси, то й охороняти довкіл­ля можна лише спільними зусиллями громадян.

Тому процедура громадської екологічної експертизи, обго­ворення проектів нормативно-правових актів з питань охорони довкілля, громадських слухань щодо безпеки виробничих об'єк­тів тощо, повинно стати обов'язковою практикою в діяльності держави по охороні природи.

6) Забезпечення міжнародного співробітництва в галузі охо­рони навколишнього природного середовища.

Негативні наслідки впливу суспільства на природу не обме­жуються кордонами держави. Багато проблем охорони довкіл­ля зачіпають інтереси всіх держав.

Разом з тим окремі підгалузі та інститути екологічного пра­ва дотримуються також своїх спеціальних принципів, як напри­клад, принципу поєднання особливостей використання землі як територіального базису, природного ресурсу і основного засобу виробництва, характерного для земельних відносин; принципу збалансованості екологічних, економічних, медико-біологічних і соціальних інтересів та врахування громадської думки, що реа­лізується при проведенні екологічної експертизи тощо.

4_Конституція України, екологічні права та обов’язки громадян України.

5_Екологічні права та обов’язки громадян України.

Стаття 50 КУ. Кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.

Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена.

Стаття 66 КУ. Кожен зобов’язаний не заподіювати шкоду природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки.

Громадяни України мають право на:

-безпечне для життя і здоров'я навколишнє природне середовище

-участь в обговоренні та внесення пропозицій до проектів нормативно-правових актів, матеріалів стосовно розміщення, будівництва і реконст­рукції об'єктів, що можуть негативно впливати на стан навколишнього природного середовища, внесення пропозицій до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, юридичних осіб, які беруть участь у прийнятті рішень з цих питань

-участь у розробці та здійсненні заходів щодо охорони навколишнього природного середовища, раціонального і комплексного використан­ня природних ресурсів

-здійснення загального і спеціального використання природних ресурсів

-об'єднання в громадські природоохоронні формування

-вільний доступ до інформації про стан навколишнього природного середовища (екологічна інформація) та вільне отримання, викори­стання, поширення та зберігання такої інформації, за винятком, встановлених законом обмежень

-участь у публічних слуханнях або відкритих засіданнях з питань впливу запланованої діяльності на навколишнє природне середовище на стадіях розміщення, проектування, будівництва і реконструкції об'єктів та в проведенні громадської екологічної експертизи

-одержання екологічної освіти

-подання до суду позовів до державних органів, підприємств, установ, ор­ганізацій і громадян про відшкодування шкоди, заподіяної їх здоров'ю та — майну внаслідок негативного впливу на навколишнє природне середовище

-оскарження в судовому порядку рішень, дій або бездіяльності органів дер­жавної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб щодо — порушення екологічних прав громадян у передбаченому законом порядку.

Громадяни України зобов'язані

-берегти природу, охороняти, раціонально використовува­ти її багатства відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища

-здійснювати діяльність з додержанням вимог екологічної безпеки, інших екологічних нормативів та лімітів викори­стання природних ресурсів

-не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб'єктів

-вносити плату за спеціальне використання природних ресурсів і сплачувати штрафи за екологічні правопору­шення

-компенсувати шкоду, заподіяну забрудненням та іншим негативним впливом на навколишнє природне середовище.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]