Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ALL(DOC).doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.34 Mб
Скачать

9. Планування необхідних знань і навичок

Під необхідними знаннями й навичками мається на увазі знання предметної області й технічні знання. Передача знань, необхідних для виконання проекту, включає як навчання проектної команди, так і придбання знань із зовнішніх джерел. Саме доступні в організації знання й навички визначають вимоги до комплектування проектної команди.

На етапі планування необхідно встановити необхідні для даного проекту знання й навички, оцінити знання й навички наявного персоналу, вибрати механізми забезпечення необхідних знань і навичок і описати ці механізми в проектному плані. Як правило, механізми забезпечення знань включають внутрішнє навчання, зовнішнє навчання, наймання нового персоналу.

Рекомендовані робочі продукти - результати даного етапу: перелік необхідних знань; плани укомплектування проектної команди; плани наймання нового персоналу; бази даних (наприклад, навички й навчання).

10. Планування залучення зацікавлених осіб

Концепція зацікавлених осіб є присутньою практично в усіх групах процесів CMMI. Під зацікавленою особою (stakeholder) розуміється група або індивідуум, що беруть особисту участь у роботах із проекту, що представляють проект на різних рівнях і зацікавлені в успіху проекту.

Зацікавлені особи встановлюються для всіх фаз життєвого циклу проекту. Це звичайно робиться шляхом ідентифікації ролей і функцій, а також ступеня залучення в конкретні проектні роботи. Варто звернути особливу увагу на тих, хто залучений до даної проектної роботи, і на тих, хто має необхідні знання й експертизу для її виконання. Одним із найбільш зручних форматів для такої ідентифікації є двовимірна матриця з переліком зацікавлених осіб по одній осі й проектними роботами з іншої.

Список зацікавлених осіб може змінюватися в міру того, як проект переходить від однієї фази до іншої. Тому важливо, щоб особи, зацікавлені в більш пізніх фазах проекту, одержували завчасний доступ до вимог і проектних рішень, які можуть вплинути на їхню роботу.

У загальному випадку план залучення зацікавлених осіб повинен включати перелік зацікавлених осіб, обґрунтування їхнього залучення в проект, їхні ролі й відповідальності для кожної фази життєвого циклу проекту, взаємозв'язки між ними, відносне значення кожного зацікавленої особи для успіху проекту, необхідні ресурси для взаємодії зацікавлених осіб, графік їхньої участі в проекті.

Рекомендовані робочі продукти - результати даного етапу: список зацікавлених осіб; матриця залучення; ролі й відповідальності в проекті.

11. Установлення плану проекту

Результатом робіт із планування проекту є документований план, що визначає всі аспекти проекту: графік, що відображає технічні роботи і їхню взаємозалежність, життєвий цикл, вимоги й стандарти якості для продуктів, що поставляються, етапи, технічні й управлінські задачі, залучення й взаємодія зацікавлених осіб, управління даними, ідентифікацію ризиків, задачі, ролі й відповідальності, необхідні ресурси, включаючи обладнання, виробничі приміщення, персонал, навички й знання, метрики, які передбачається використовувати при моніторингу проекту, описи процесів.

12. Аналіз планів

У загальному випадку на цьому етапі розробляється ряд додаткових планів по спеціальних дисциплінах, у тому числі плани по якості, плани управління конфігурацією, плани вимірювань, плани навчання. Багато із цих планів описані загальними практиками в кожній групі процесів, але описані в CMMI практики не є єдиним шляхом досягнення поставлених цілей. Організації або проекти можуть використовувати альтернативні дії, які будуть більш ефективними в даному проекті. Наприклад, у невеликих проектах можуть не знадобитися додаткові плани.

Додаткові плани, розроблювані по різних групах процесів, можуть містити інформацію, що буде затребувана планом проекту. Такі плани можуть служити більш детальним керівництвом, повинні бути сумісні один з одним і підтримувати загальний план проекту в частині визначення повноважень, обов'язків, відповідальностей, звітності й контролю.

Може складатися загальний план проекту, так званий майстер-план. У кожному разі необхідно визначити й узгодити для різних проектних робіт права, обов'язки, підзвітність, порядок контролю, проаналізувати всі плани, які можуть вплинути на проект, і переконатися в загальному розумінні цілей, завдань, ролей і взаємин, які будуть потрібні для успішного виконання проекту.

Рекомендовані робочі продукти - результати даного етапу: записи про аналіз планів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]