Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ALL(DOC).doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.34 Mб
Скачать

2.Установлення оцінок робочих продуктів і характеристик виконуваних завдань

Більшість моделей по оцінці трудовитрат, вартості й графіка засновані на визначенні розміру, складності й структури продукту. Як правило, розміри визначаються для робочих продуктів (що поставляються й не поставляються клієнтові), документів і операційного й підтримуючого програмного забезпечення. Розмір може вимірятися в кількості функцій, функціональних точок, рядків вхідного коду, класів і об'єктів, вимог, інтерфейсів, сторінок, входів і виходів, обсягом даних. Кожному із цих атрибутів рекомендується присвоїти рівень труднощів або складності.

Оцінювання робочих продуктів і завдань більш об'єктивне, якщо воно базується на визначенні технічного підходу до виконання проекту. Під технічним підходом розуміється формування високорівневої стратегії розробки. Така стратегія включає рішення по таких питаннях: особливостях архітектури, передбачуваному застосуванню технологій, широті функціональності кінцевих продуктів, безпеці й надійності, ергономіці.

Велике значення мають методи визначення атрибутів робочих продуктів і задач, оскільки від цього буде залежати надійність оцінок. Переважно використовувати для визначення розміру й складності методи, засновані на випробуваних моделях або історичних даних. Як приклади таких методів можна навести: кількість логічних входів/виходів для інтегральних схем, кількість рядків коду або функціональних точок для програмних продуктів, кількість і складність вимог для системної інженерії.

Рекомендовані робочі продукти - результати даного етапу: технічний підхід; розмір і складність виконуваних завдань і робочих продуктів; оцінні моделі; оцінки атрибутів.

3. Визначення життєвого циклу проекту

Життєвий цикл проекту складається з фаз, які визначаються залежно від обсягу вимог, проектних ресурсів і специфіки проекту. Визначення фаз життєвого циклу важливо для планування часу оцінки й прийняття рішень. Фази життєвого циклу визначають логічні точки для прийняття важливих рішень по ресурсах і технічному підходу. Саме в таких точках може коригуватися хід проекту, а також його обсяг і вартість.

Для програмної інженерії визначення фаз проекту звичайно включає вибір і уточнення моделі розробки, що дозволяє описати взаємозалежності й послідовність дій. Для системної інженерії визначаються основні фази продукту (тобто концепція, розробка й т.д.). У великих проектах фази можуть містити етапи. Так, фаза розробки може містити етапи аналізу вимог, проектування, програмування, інтеграції, тестування.

Розуміння життєвого циклу проекту критично важливо для визначення обсягу зусиль по плануванню, часу початкового планування, а також часу й умов для перепланування.

Рекомендовані робочі продукти - результати даного етапу: опис фаз життєвого циклу проекту.

4.Оцінка трудовитрат і вартості

Оцінки трудовитрат і вартості звичайно ґрунтуються на результатах оцінок розмірів, робіт і інших параметрів планування. Довіра до реалістичності цих оцінок визначається глибиною обґрунтування обраної моделі для оцінки й достовірністю історичних даних.

Історичні дані вважаються недостовірними (або непридатними для оцінки), якщо трудовитрати були безпрецедентні або характер виконаних завдань не узгоджується з доступними моделями. Трудовитрати є безпрецедентними, якщо аналогічний продукт не розроблявся або команда розробників не має досвіду створення подібного продукту. Використання безпрецедентних трудовитрат для оцінок ризиковано, тому що вимагає досить великих досліджень. Проте, якщо такі дані все-таки використовуються, їхню унікальність варто документувати: це буде сприяти загальному розумінню припущень, прийнятих на початковій стадії планування.

У галузі програмної інженерії розроблена велика кількість параметричних моделей для оцінки вартості й графіка. Автори CMMI не рекомендують використовувати ці моделі як єдине джерело для оцінок, тому що ці моделі засновані на історичних даних, які можуть виявитися недоречними для оцінюваного проекту. Для перетворення атрибутів робочих продуктів і задач в оцінки трудовитрат і вартості рекомендується зібрати різні моделі або історичні дані.

Історичні дані включають дані про вартість, трудовитрати і графіки з раніше виконаних проектів, а також відповідні коефіцієнти масштабування для опису розходжень у розмірах і складності конкретного проекту.

В оцінку трудовитрат і вартості варто включити потреби в підтримуючій інфраструктурі, у першу чергу в критичних комп'ютерних ресурсах, до яких можна віднести обсяг пам'яті, можливості мережі, потужність процесора, ємність каналу комунікації й т.д.

Вхідними даними для оцінки трудовитрат і вартості звичайно є судження експертів, рівень компетентності й ролі, що вимагаються для виконання роботи, вимоги до продукту і його компонентів, новизна задач, технічний підхід, структура робіт, оцінки розмірів робочих продуктів і їхні очікувані зміни, вартість покупних виробів, обрана модель життєвого циклу проекту й проектні процеси, продуктивність обладнання, рівень знань персоналу, потреби в навчанні, виробничі умови (необхідні офісні площі, комп'ютери, інженерне обладнання), продуктивність виробничих процесів, відрядження, необхідний рівень безпеки, прямі й непрямі видатки.

Рекомендовані робочі продукти - результати даного етапу: обґрунтування оцінок, оцінки проектних трудовитрат, оцінки проектної вартості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]