Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ALL(DOC).doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.34 Mб
Скачать

13. Узгодження рівнів робіт і ресурсів

Звичайно оцінка необхідних ресурсів проводиться на різних рівнях. Важливо порівняти отримані оцінки з реально наявними ресурсами й узгодити розбіжності. Для такого узгодження використовуються: зниження рівня або відстрочка ряду вимог до технічних характеристик, запит додаткових ресурсів, знаходження шляхів збільшення продуктивності, залучення зовнішніх ресурсів, знаходження оптимального сполучення знань і навичок персоналу, перегляд або ревізія планів, що впливають на хід виконання й успіх проекту.

Рекомендовані робочі продукти - результати даного етапу: ревізовані методи й параметри оцінки (наприклад, краще обладнання, використання покупних компонентів); переглянуті бюджети; уточнені графіки; список ревізованих вимог; переглянуті угоди між зацікавленими особами.

14. Одержання зобов'язань учасників по виконанню плану

Плани ефективні тоді й тільки тоді, коли учасники роботи згодні із цими планами, вважають їх здійсненними й беруть на себе зобов'язання виконати доручені їм задачі. У моделі CMMI всі ці аспекти включені в термін commitment, що будемо перекладати як «зобов'язання».

Дуже часто «зобов'язання» інтерпретують як обов'язок і ототожнюють із покладанням обов'язків по виконанню роботи. Модель CMMI вкладає інший зміст у цей термін. Поняття «зобов'язання» означає, що робота зрозуміла виконавцеві, що він уважає цю роботу необхідною й здійсненною, що він приймає на себе зобов'язання виконати цю роботу в строк і якнайкраще. Можна зобов'язати співробітника виконати те або інше завдання, але важко очікувати, що він докладе всіх зусіль і вміння для його виконання. Скоріше треба приготуватися до пояснень із приводу того, чому дана робота не могла бути виконана.

Для того щоб забезпечити зобов'язання й довести, що зобов'язання дійсно взяте, можна порекомендувати наступні дії: обговорити зі співробітником завдання, переконатися в розумінні цього завдання, попросити його висловити свій коментар щодо правильності й чіткості формулювання, оцінити необхідні час і трудовитрати й, нарешті, спланувати виконання цієї роботи. Для перевірки, що відповідні зобов'язання отримані по всіх задачах, рекомендується використовувати у якості контрольного списку структуру робіт.

Одержання зобов'язань - це «квиток у два боки»: виконавці, що беруть на себе зобов'язання, повинні бути впевнені в тому, що робота може бути виконана в межах установленої вартості, графіка й накладених обмежень. Досить часто на першому етапі варто задовольнитися попередніми зобов'язаннями для того, щоб почати роботу й у ході її виконання домогтися необхідних гарантій для прийняття формальних зобов'язань.

Зобов'язання повинні бути отримані як з боку виконавців, так і з боку організації. Зобов'язання організації - як тимчасові, так і постійні - необхідно викласти в письмовому вигляді й підписати на відповідному рівні. Таке документування сприяє взаєморозумінню сторін, а також дає можливість відслідковувати й підтримувати зобов'язання.

Зобов'язання учасників проекту також повинні бути документовані шляхом візування планів, письмовим підтвердженням прийняття й розуміння поставленого завдання, участю в розробці й аналізі планів.

Рекомендовані робочі продукти - результати даного етапу: документовані запити на прийняття зобов'язань; документовані зобов'язання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]