Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2Govirki.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
822.78 Кб
Скачать

Словник відтопонімних прикметників та назв мешканців українських східнослобожанських говірок

Відтопонімні прикметники та назви мешканців належать до основних груп давньої лексики, оскільки характеристика людей або інших реалій за їхнім відношенням до населеного пункту здавна була поширеним явищем. Немає матеріалів, які свідчили б про час виникнення відтопонімних похідних, але вже в найдавніших слов’янських писемних пам’ятках ця група лексики виявляється функціонально активною.

Українська діалектна лексикографія останнім часом збагатилася словниками різних типів з багатьох регіонів України. Але до цього часу відсутній словник народнорозмовних варіантів відтопонімних прикметників та назв жителів. Спробою впорядкувати цю надзвичайно активну, хоч і периферійну лексику є робота В.Горпинича [2000], у якій він орієнтується перш за все на наукові проблеми, а не нормативні. Тому в „Словнику” наводяться всі відомі авторові словотворчі, граматичні та акцентні варіанти ад’єктонімів та катойконімів без стилістичних ремарок [Горпинич 2000, 7]. Праця ця, безперечно надзвичайно актуальна й корисна, на жаль, не може претендувати на вичерпність матеріалу, по-перше, через незначний її обсяг, по-друге, через те, що певні назви, внесені до неї, уже застаріли: ойконіми в словнику В.Горпинича фіксуються станом на 1 січня 1987 року, і тому до словника потрапили, наприклад, такі назви міст Луганської області, як Комунарськ (зараз Алчевськ) та Кадіївка (зараз Стаханов). Крім того, у словнику В.Горпинича в багатьох словникових статтях відсутні одна або кілька похідних форм (назви особи жіночої чи чоловічої статі). Кількість ойконімів Луганської області, зафіксованих у словнику, незначна – лише трохи більше 100.

Нерідко ойконім під впливом соціально-політичних, правових і культурних факторів, що діяли впродовж тривалого часу в Україні, втрачали національні ознаки, а їхня структура спотворювалась. Тому важливо зафіксувати народнорозмовні варіанти назв населених пунктів і похідних від них слів. Побутові варіанти аналізованих лексем, які відтворюють активні процеси в живому мовленні, стануть базою для вивчення фонетичних та словотворчих особливостей говірок.

До укладеного нами словника ввійшли відтопонімні прикметники та катойконіми, утворені від назв майже 800 населених пунктів Луганської області. Автори мали на меті зафіксувати всі наявні в уснорозмоному мовленні варіанти цих назв. В основу словника покладено матеріали, зібрані експедиційним методом у двох населених пунктах – м. Старобільську та с. Новониканорівка Сватівського району Луганської області.

Місто Старобільськ засноване в 1686 р. селянами з Правобережної України. Назва міста гідронімного походження, утворена від назви річки Білої. Територія, де виникло місто, входила до складу Ізюмського слобідського полку. У 1732 р. ці землі були заселені селянами з Уриви, Єндовищ, Гвоздівки та інших сіл, які входили в південну частину Воронезької губернії, служилими людьми сотника Острогозького полку І.Синельникова [Высоцкий 1999, 79].

Село Новониканорівка засноване у ХVІІІ ст. вихідцями з Харківської та Воронезької губерній. Назва села утворена від імені першопоселенця Никанора [Там же, 61].

Для зручності користування словник укладено у вигляді таблиці, у першій колонці якої подано виділений жирним шрифтом ойконім, тут же наводяться всі зафіксовані варіанти відтопонімних прикметників. У наступних трьох колонках подаються назви мешканців чоловічої та жіночої статі, а також множинні форми катойконімів.

Література

Высоцкий 1999 – Высоцкий В.И. Исторические аспекты топонимов Луганщины. – Луганск, 1999. – 94 с.

Горпинич 2000 – Горпинич В.О. Словник відтопонімних прикметників і назв жителів України. – Д., 2000. – 370 с.

Зміст

Стор.

З історії становлення луганської діалектологічної школи

3

Вступ

Фонетика

Протеза в українських східнослобожанських говірках

Морфологія

Формальний показник інфінітива в українських східнослобожанських говірках

Синтаксис

Синтаксис простого речення східнослобожанських говірок

Лексикологія

Східнослобожанські говірки Луганщини: культурологічний аспект дослідження

Фразеологія

Ареальні витоки ідіоматики (до еволюції східнослобожанської фразеології)

Моделювання фразеологічних одиниць з компонентами зоонімами в східнослобожанських і східностепових говірках

Лексикографія

Лексикографічний опис однієї говірки

Фрагмент тематичного словника назв виробів ткацтва, полотна і тканини та їх частин (с. Танюшівка Новопсковського району Луганської області)”

Словник відтопонімних прикметників та катойконімів українських східнослобожанських говірок

4

6

7

17

17

26

26

37

37

44

44

59

77

77

95

101

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]