Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка 2302 література правка.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
961.54 Кб
Скачать

Практичне заняття № 3-4 Підготовка публікацій, рефератів, доповідей.

1. Наукова публікація: поняття, функції, основні види.

2. Мінімальна кількість та обсяг публікацій здобувача.

3. Наукова монографія.

4. Наукова стаття.

5. Тези наукової доповіді (повідомлення).

6. Методика підготовки та оформлення публікації.

7. Техніка написання тексту.

8. Реферат.

9. Доповідь (повідомлення).

10. Оформлення бібліографічного опису в списку джерел, яки наводяться у науковому дослідженні.

Завдання: Представлення та аналіз статей із проблем журналістикознавства, видавничої справи, рекламознавства (за матеріалами публікацій у періодичних виданнях, у фахових наукових журналах).

Література

1. Горбачук В.Т. Основи наукових досліджень / Василь Тихонович Горбачук . – Слов’янськ: СДПУ, 2003. – 88с.

2. Ковальчук В. В. Основи наукових досліджень: Навч. посібник / В. В.Ковальчук, Л. М. Моїсєєв. - Вид. 2-е, доп. і перероб. – К.: Видавничий дім «Професіонал», 2004. - 208 с. (бібліотека Горького)

3. Ніколаєнко С.М. Освіта і наука: Законодавчі та методологічні основи: Навчальний посібник. – К.: Політехніка, 2004. – 280с.

4. Різновиди наукових робіт // Мацюк З., Станкевич Н. Українська мова професійного спілкування: Навч. Посіб. – К: Каравела, 2006. – С. 275-290.

5.Філіпченко А.С. Основи наукових досліджень: конспект лекцій. – К.: Академвидав, 2004. – 208 с. (бібліотека Горького)

6.Цехмістрова Г. С. Основи наукових досліджень. – К.: Слово, 2003. - 240 с.

7. Шейко В. М., Кушнаренко Н. М. Організація та методика науково-дослідницької діяльності: Підручник / Василь Миколайович Шейко, Наталя Миколаївна Кушнаренко. – 4-те вид., випр. і доп. – К.: Знання, 2004. – С.54-90. (кабінет 1-316).

Лекція 4 Курсова і дипломна робота: загальна характеристика

У професійній підготовці спеціаліста з масової комунікації значну роль відіграє курсова, бакалаврська, дипломна, магістерська роботи. Щодо структури, методики їх написання та оформлен­ня вони мають подібні риси, тому будуть проаналізовані спільно.

Курсова робота – це самостійне навчально-наукове дослідження студента, яке виконується з певного курсу або з окремих його розділів. За своїм змістом курсова робота повною мірою відповідає науково-методичному пошуку, тому повинна не обмежуватися реферуванням наукових джерел, а включати елементи нових здобутих знань й експериментального досвіду.

Курсова робота повинна відбити знайомство студента з новітніми джерелами з його теми, методичною літературою, публіцистичними виступами, засвідчити його здібності до теоретичного аналізу. У курсовій роботі виявляється ступінь професійної підготовки студента, його здатність до самостійного спостереження й мислення, до практичної діяльності.

Згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах України курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення й узагальнення знань, одержаних студентами за час навчання, та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання. Курсова робота (особливо на молодших курсах) поєднує в собі навчальну та дослідницьку настанови. До курсової роботи висуваються дві головні вимоги: вона повинна бути, із одного боку, науковим дослідженням, а, із другого боку, залишатися навчальним твором, який виявляє здібності студента й в процесі виконання якого він навчається науковій праці.

Тематика курсових робіт має відповідати завданням навчальної дисципліни й тісно пов'язуватися з практичними потребами конкретного фаху. Вона затверджується на засіданні кафедри. Виконання курсових робіт визначається графіком.

Дипломна робота – це кваліфікаційне навчально-наукове дослідження студента, яке виконується на завершальному етапі навчання у вищому навчальному закладі.

Дипломна робота має комплексний характер і пов'язана з використанням набутих студентом знань, умінь та навичок зі спеціальних дисциплін. У більшості випадків дипломна робота є поглибленою розробкою теми курсової роботи студента-випускника. Нею передбачено систематизацію, закріплення, розширення теоретичних і практичних знань зі спеціальності та застосування їх при вирішенні конкретних наукових, виробничих та інших завдань.

До дипломних робіт висуваються такі основні вимоги:

  • актуальність теми, відповідність її сучасному стану певної галузі науки та перспективам розвитку, практичним завданням відповідної сфери;

  • вивчення та критичний аналіз монографічних і періодичних видань із теми;

  • вивчення та характеристика історії досліджуваної проблеми та її сучасного стану, а також передового досвіду роботи у відповідній галузі;

  • чітка характеристика предмета, мети й методів дослідження, опис та аналіз проведених автором експериментів;

  • узагальнення результатів, обґрунтування їх, висновки та практичні рекомендації.

Курсова (дипломна, магістерська) робота як самостійне навчально-наукове дослідження має виявити рівень загальнонаукової та спеціальної підготовки студента, його здатність застосовувати одержані знання під час вирішення конкретних проблем, його схильність до аналізу та самостійного узагальнення матеріалу з теми дослідження.

Керівництво курсовими (дипломними, магістерськими) роботами здійснюється, як правило, кваліфікованими докторами наук, кандидатами наук. Організація й контроль за процесом підготовки й захисту курсових (дипломних, магістерських) робіт покладаються на завідуючих кафедрами.

Тематика курсових (дипломних, магістерських) робіт щорічно коригується з урахуванням набутого на кафедрах досвіду, побажань спеціалістів, які беруть участь у рецензуванні робіт.

Незалежно від обраної теми, структура курсової, а також дипломної і магістерської роботи має бути такою: титульний аркуш; зміст; перелік умовних позначень (при необхідності); вступ; кілька розділів (підрозділів), що розкривають теорію питання та досвід практичної роботи; висновки; список використаної літератури; додатки.

Правильна та логічна структура курсової роботи – це запорука успіху розкриття теми. Процес уточнення структури складний і може тривати протягом усієї роботи над дослідженням. Попередній план роботи треба обов'язково показати науковому керівникові, оскільки може статися, що потрібно буде переписувати текст роботи.