Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка 2302 література правка.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
961.54 Кб
Скачать

Основи наукових досліджень у галузі масової комунікації Пояснювальна записка

Зростання вимог до професiйної пiдготовки випускникiв вищих навчальних закладiв потребує бiльш активного залучення до науково-дослiдницької роботи викладачiв та студентiв. Науково-дослiдницька діяльність – це iнтелектуальна праця, спрямована на придбання знань, умiнь і навичок. Кожен фахівець повинен мати уявлення про методику й організацію науково-дослідницької діяльності, про науку та основні її поняття.

Успiшне оволодiння навичками дослiдження й творчої роботи бакалаврами, спецiалiстами й магiстрами допомагає їм порiвняно легко включатися в професiйну дiяльнiсть, переводити наукові знання в площину практичного використання. У зв’язку з цим до навчальних планiв спецiальностей «Журналістика» та «Видавнича справа», «Реклама і зв’язки з громадськістю» включені навчальнi дисципліни з основ науково-дослідницької дiяльностi, уведено елементи наукової творчостi у фундаментальнi, професiйно орiєнтованi та спецiальні дисциплiни. Для студентiв, магістрантів, аспiрантiв, здобувачів наукових ступенiв провiднi вченi вищих навчальних закладів читають лекції з органiзацiї та методики науково-дослiдницької дiяльностi, культури наукових дослiджень, методики соцiологiчних дослiджень тощо. Науково-дослiцницька дiяльнiсть студентiв вищих навчальних закладів України є одним iз основних чинникiв пiдготовки висококвалiфiкованих кадрiв вiдповiдного профiлю.

У структурі навчального плану в галузі масової комунікації, починаючи з другого курсу, планується виконання курсової роботи, покликаної закласти в освіті майбутнього фахівця міцні підвалини наукової праці, дати йому важливі спеціальні знання з тематичної спеціалізації, озброїти навичками й методикою наукового пошуку. Без цих рис важко уявити сучасного працівника масової комунікації.

Курс «Основи наукових досліджень», який викладається в першому семестрі І курсу для спеціальностей «Журналістика», «Реклама і зв’язки з громадськістю (у медіа-галузі)», «Видавнича справа та редагування» сприяє реалізації завдань науково-дослiдницької діяльності студентів. Його мета – висвiтлення теоретичних основ, питань методики, технологiї та органiзацiї науково-дослiдницької діяльності, тобто теоретичного й практичного підґрунтя для ефективного проведення наукових дослiджень студентами. Увесь курс «Основи наукових досліджень» розрахований на 1 семестр і складається з одного модуля. Протягом вивчення даної дисципліни планується проведення контрольно-модульної роботи і КСР.

До завдань курсу входить:

  • розкриття специфіки наукової діяльності;

  • формування наукового свiтогляду, оволодiння методологiєю й методами наукового дослiдження;

  • висвiтлення етапів науково-дослiдницької праці та розкриття її специфіки в галузі масової комунікації;

  • з’ясування кола основних проблем, пов’язаних із забезпеченням результативностi та об’єктивностi наукової діяльності (вибiр напряму та теми наукового дослiдження; пошук, накопичення й обробка наукової iнформації, визначення об’єкта й предмета, методології дослiдження, гiпотези й програми її перевiрки, оформлення результатiв наукової дiяльностi у виглядi рефератiв, курсових, дипломних і магiстерських робiт, статей і тез доповiдей);

  • прищеплення студентам навичок самостiйної науково-дослiдницької дiяльностi;

  • розвиток здатностi застосувати теоретичнi знання у своїй практичнiй роботi, залучення найздібніших студентiв до розв’язання актуальних наукових проблем;

  • створення та розвиток наукових шкiл, виховання в стiнах вищого навчального закладу резерву вчених, дослiдникiв, викладачiв.

Оволодiння методологiєю й методами дослiдження сприяє розвитковi рацiонального творчого мислення, оптимальнiй органiзацiї наукової творчостi. Курс забезпечує цілісність наукової діяльності студента, магістранта, здобувача наукового ступеня. Зміст і структура науково-дослiдницької діяльності студентів забезпечує послідовність її засобів і форм відповідно до логіки та послідовності навчального процесу, що зумовлює спадкоємність її методів і форм від курсу до курсу, від однієї дисципліни до іншої, від одних видів занять до інших, поступове зростання обсягу й складності набутих студентами знань, умінь, навичок у процесі виконання ними наукової роботи.