Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен 2014. Топография.docx
Скачиваний:
198
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
3.56 Mб
Скачать

14.Лінійні умовні знаки. Зображення об`єктів за допомогою лінійних умовних знаків

Лінійними умовними знаками на карті відображають значні за одномірною просторової протяжності об'єкта, що можуть бути відображеними в заданому масштабікарті, при цьому ширина яких в даному масштабі не може бути відображена метрично вірно.

Прикладами таких об'єктів можуть бути: річки або дороги на карті М 1:10000000.

Лінійні умовні знаки виглядають, як лінії різного графічного накреслення і квітів. При цьому довжина лінії в масштабі відповідає протяжності об'єкта на місцевості, а ширина лінії є величиною умовною, достатньою лише для зручного розгляду неозброєним оком.

При цьому положенню описуваного об'єкта на місцевості відповідає уявна чи явна осьова лінія умовного знака.

Спосіб лінійних знаків використовується для зображення на карті різних лінійних об'єктів (наприклад, меж політико-адміністративного поділу, вододільний ліній тощо), об'єктів лінійної протяжності, ширина яких не виражається в масштабі карти (наприклад, річки та дороги), а на деяких тематичних картах також ліній немалої протяжності доволі витягнутих об'єктів (наприклад, лінії основних напрямків гірськіх хребтів, тектонічні лінії тощо). Передача якісних і кількісних характеристик, а також їх зміна з часом осягається в способі лінійних значків за допомогою рисунка, кольору, структури лінійних знаків, а деколи й їх ширини

15. Позамасштабні умовні знаки Умовні знаки діляться на п'ять груп: площинні, лінійні, позамасштабні, пояснювальні, спеціальні.а – контурні (площинні), б - лінійнів - позамасштабніг – спеціальні.

Позамасштабні умовні знаки (рис. 3.4, в) служать для зображення об'єктів, розміри яких не виражаються в даному масштабі карти або плану (мости, кілометрові стовпи, колодязі, геодезичні пункти). Як правило, внемасштабні знаки визначають місце розташування об'єктів, але по них не можна судити про їхні розміри. На знаках приводяться різні характеристики, наприклад, довжина 17 м і ширина 3 м дерев'яні мости 12, позначка 393,500 пункту геодезичної мережі 16.

16. Площинні умовні знаки. Зображення обєктів за допомогою площинних умовних знаків

Велика розмаїтість об'єктів місцевості за формою та площею обумовлює розподіл умовних знаків. Вони поділяються на масштабні (площинні), лінійні. позамасштабні та пояснювальні.

Площинні умовні знаки застосовують для заповнення площ об'єктів (наприклад, ріллі, лісу, озера, лугу); вони складаються зі знака межі об'єкта (точковий пунктир або тонка суцільна лінія) і його зображень, що заповнюють, або умовного фарбування; наприклад, на умовному знаку 1 показаний березовий ліс; цифри (20/0,18) х 4 характеризують деревостій, (м): чисельник - висоту, знаменник - товщину стовбура, 4 - відстань між деревами.

Масштабні (площинні) умовні знаки застосовуються тоді, коли розміри об'єктів місцевості виражаються в масштабі карти. Об'єкти, спроектовані на карту у вигляді обмеженої контуром плоті і заповнені в середині умовними знаками або підписом, називаються площинними або контурними. Всередині плоші умовні знаки розмішують рівномірно в довільному або в строго визначеному порядку. Умовні знаки, що заповнюють усю площу, не вказують ні місце розташування самих предметів у межах контуру, ні їхню кількість або розмір. Іноді замість умовних знаків, шо заповнюють, застосовується фонове фарбування. Наприклад, площу, яку займає ліс, фарбують у зелений колір. Іноді застосовують заповнення плоші штриховим умовним знаком по фоновому фарбуванню

Часто на оригіналі карти замість заповнювального умовного знаку усередині контуру дають пояснювальний підпис.