Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен 2014. Топография.docx
Скачиваний:
198
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
3.56 Mб
Скачать

24.Принцип вимірювання горизонтальних кутів та прилад для їх вимірювання .

Горизонтальним кутом називають поворот між ортогональними проекціями Оа і Оb ліній місцевості ОА і ОВ в горизонтальній площині Р

Електронні теодоліти та тахеометри

-Електронні теодоліти та тахеометри є сучасними високоточними геодезичними засобами вимірювань і дозволяють високоефективно виконувати виміри в автоматизованому режимі.

- Електронні теодоліти це кутомірний прилад призначений для напівавтоматичного виконання геодезичних вимірів. Вони можуть складатися із комбінацій оптичних теодолітів, кодових теодолітів, вмонтованих світловіддалемірів і електронних віддалемірних насадок.

-Кодові теодоліти є оптичними приладами, які мають лімб з нанесеним штриховим кодом, за допомогою якого відлік передається на електронне табло (дисплей) (рис. 5.10,а).

-За допомогою спеціальних програм визначаються горизонтальні відстані, перевищення, прирости координат та ін. з висвітленням результатів на світловому табло.

- Електронні тахеометри – багатофункціональні геодезичні прилади, які складаються із кодового теодоліта, вбудованого світловіддалеміра та спеціалізованого міні-комп’ютера.

-Розвинуті зарубіжні країни: Японія, Німеччина, Швеція, США, Швейцарія, Росія та ін. випускають багато типів електронних тахеометрів, які різняться конструктивними рішеннями, точністю, призначенням і надійністю.

Способи вимірювання горизонтальних кутів.

Вимірювати кути можна тільки вивіреним теодолітом . Установка теодоліта у вершині вимірюваного кута складається з трьох основних операцій:

• центрування теодоліта ;

• горізонтіроаанія теодоліта ;

• установки труби.

-Центрування теодоліта - це установка осі обертання алідади над вершиною вимірюваного кута; операція виконується за допомогою схилу , що підвішується на гачок станового гвинта , або за допомогою оптичного центрира .

-Горізошпщюваніе теодоліта - це установка осі обертання алідади у вертикальне положення ; операція виконується за допомогою підйомних гвинтів і рівня при алидаде горизонтального кола.

-Установка труби - це установка труби по оку і по предмету ; операція виконується за допомогою рухомого окулярного кільця (установка по оку - фокусування сітки ниток ) і гвинта фокусування труби на предмет .

Для вимірювання кута на кінцях на кінцях ліній , що утворюють кут , встановлюють віхи .

Залежно від видів геодезичних робіт , умов вимірювання , наявності приладів і необхідної точності кути вимірюють способами ; прийомів , повторень , кругових прийомів і у всіх комбінаціях (спосіб Шрейбера ) .

-Спосіб прийомів. Його застосовують у тих випадках , коли необхідно виміряти кут , укладений між двома суміжними напрямками . Теодоліт і візирні марки центрируют над точками і приводять в горизонтальне положення. Вимірювання складаються з двох напівприйомів .

-Спосіб повторень. Застосовується при вимірюванні кутів повторювального теодолітами . Після установки на точках теодоліта і візирних цілей , по лімбу на початковий напрямок встановлюють відлік A_1 близький до нуля. Поворотом алідади візують на другий напрямок і беруть контрольний відлік В_к . Потім закріплюють алидаду і обертанням лімба знову візують на початкову точку . Ця дія становить одне повторення .

-Спосіб кругових прийомів. Застосовують при вимірюванні кутів на точці З трьома і більше напрямками .

-Спосіб всіляких комбінацій. При цьому способі » запропонованому Гауссом і званому ще способом Шрейбера , вимірюються порізно всі кути » які можна утворити , комбінуючи по два спостережуваних на пункті напрямки . Вимірювання виконуються також різним числом прийомів.