Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен 2014. Топография.docx
Скачиваний:
198
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
3.56 Mб
Скачать

2. Визначення топографічної карти. Топографічний план. Відмінність топографічних кар від топографічних планів.

Карти топографічні — докладні, єдині за змістом, оформленням і математичною основою географічні карти, на яких зображені природні і соціально-економічні об'єкти місцевості з властивими їм якісними і кількісними характеристиками і особливостями розміщення.

План топографі́чний — зображення на площині проекції звичайно у великому масштабі обмеженої ділянки місцевості, без врахування кривизни земної поверхні. Топографічні плани створюються в масштабах 1 : 5000, 1 : 2000, 1 : 1000 і 1 : 500. Призначаються вони для розробки проектів, робочих креслень і креслень по забезпеченню будівництва різних інженерних споруджень, а також геологорозвідувальних робіт і будівництва й експлуатації гірничодобувних підприємств. Геодезичною основою топографічних планів служать пункти державної геодезичної мережі.

Відмінність полягає в тому, что карта- це зменшене узагальнене зображення на площині поверхні Землі чи її значних територій з урахуванням кривизни Землі, а план- це зменшене подібне зображення невеликих ділянок поверхні Землі без урахування кривизни Землі.

4.Масштаби топографічних карт

-Плани, карти і профілі місцевості складають на папері в зменшеному вигляді. Ступінь зменшення горизонтальних проекцій ліній місцевості при зображенні їх на плані чи карті називається масштабом.

-Масштаб виражає відношення довжини відрізка лінії на плані чи карті до довжини горизонтальної проекції відповідної лінії на місцевості. Розрізняють такі форми масштабу: чисельний і графічний.

-Чисельний масштаб - це відношення двох чисел; чисельник - одиниця, а знаменник - число, яке показує, у скільки разів зменшена кожна лінія місцевості при зображенні її на карті (підписується по південній рамці). Так, наприклад, на картах масштабів 1:25000, 1:50000, 1:100000 кожна відстань зменшена відповідно в 25000, 50000, 100000 разів. За допомогою чисельного масштабу можна визначити відстань за картою, для чого необхідно знати величину масштабу.

-Величиною масштабу називають відстань на місцевості в метрах або кілометрах, що відповідає одному сантиметру карти і підписується на карті над лінійним масштабом.

-Лінійний масштаб - графічне вираження чисельного масштабу у вигляді прямої лінії. Для побудови лінійного масштабу проводять пряму лінію і ділять на відрізки; кожному з цих відрізків повинно відповідати кругле число метрів або кілометрів на місцевості. Найменша, оцифрована в кілометрах поділка лінійного масштабу називається основою лінійного масштабу. Наприклад, для карти масштабу 1:200 000 вона дорівнює 2см, а для карти масштабу 1:100 000 - 1см. Для точного вимірювання основу лінійного масштабу (лівий відрізок) розбивають на більш дрібні частини. Кількість метрів, що відповідає на місцевості найменшій поділці основного масштабу, називається ціною поділки масштабу. Наприклад, для карти масштабу 1:50 000 вона дорівнює 50м, для карти 1:100 000 - 100м.

-Поперечний масштаб - спеціальний графік на металевій лінійці. Побудова його заснована на пропорційності відрізків паралельних ліній, що пересікають сторони кута. Поперечний масштаб має великі поділки по 2см, малі поділки по 2 мм і по 0,2 мм від нижньої горизонтальної лінії. Відлік відстані за поперечним масштабом складається з суми відліку на основі графіка і відліку відрізка між нульовою вертикальною і нахиленою лініями. На рис. 5.2 відстань між точками А і В у масштабі карти 1:50 000 дорівнює 2 750м (2км + 700м + 50м), а у масштабі 1:100 000 - 5 500м (4км + 1400м + 100м). За допомогою поперечного масштабу можна вимірювати і відкладати відстані на картах будь-якого масштабу з високою точністю.