Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kelman_m_s_teoriya_prava_navchaln.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.77 Mб
Скачать

§5. Принципи і види правотворчості

Як було вже відзначено, правотворчість — дуже важливий напрямок державної роботи. Вона повинна бу­дуватися на раціональних, прагматичних, позбавлених будь-якої ідеології ефективних принципах. Питання щодо принципів не несе абстрактно-теоретичного характеру, йо­го розробка в теорії права позитивним чином впливає на практику створення юридичних нормативних документів. Додержання принципів правотворчості допомагає законо­давцю уникати законотворчих помилок, знижує вірогідність створення неефективних правових норм, сприяє підвищенню правової культури населення і юри­дичних осіб. Отже, принципи правотворчості — це основні начала здійснення правотворчої діяльності.

Розглянемо найбільш важливі з них.

Принцип законності полягає в тому, що розробка і прийняття нормативно-правових актів повинна проходити з дотриманням правової процедури і не виходити за межі компетенції органів, які їх приймають. До цього принци­пу долучається вимога відповідності нормативних актів конституції країни і чинному законодавству.

Принцип науковості говорить про те, що підготов­ка й прийняття проекту нормативно-правового акту здійснюється за участю представників різних наук. Без сумніву, що діяльність вчених-юристів має важливе зна­чення для успіху законотворчої роботи. Вчені відіграють важливу роль на всіх етапах підготовки закону — від розробки концепції законопроекту, вияснення потреби в правовому регулюванні тих чи інших суспільних зв'язків (наприклад, через соціологічне дослідження, спостереження і аналіз) до визначення способу і типу правового регулювання і вибору моменту прийняття нормативного акту (помилки в цьому питанні небезпечні).

Принцим демократизму. Одним із напрямків розвитку політичної системи суспільства на сучасному етапі є все більш активна участь громадян в управлінні державними і суспільними справами, що в процесі

93

правотворення відображається в прийнятті нормативно-правових актів шляхом референдуму — найбезпосереднішої форми демократії. 24 серпня 1991 року, крім акту проголошення незалежності України, було прийнято й Постанову Верховної Ради України «Про проголошення незалежності України», якою, зокрема, передбачалось провести 1 грудня 1991 року Всеукраїнський референдум на підтвердження Акту проголошення незалежності України. Референдум, який відбувся у намічені строки, не залишив жодних сумнівів. «Так» Акту проголошення незалежності України сказали 90,32% громадян, які брали участь у референдумі.

Принцип професіоналізму. В останній час стає більш зрозумілим, що недостатнє врахування цієї потреби в правотворчому процесі має негативні наслідки, позначається на якості підготовлених і прийнятих нормативно-правових актів. У першу чергу це стосується вищих державних органів, зокрема депутатів Верховної Ради. Враховуючи, що вони починають працювати на професійній основі, важливо навчити їх законодавчого процесу. Велика роль науки в реалізації цього принципу, оскільки саме вона допомагає знайти найбільш допустимі правові форми, представляє альтернативні проекти нормативних актів, які враховують різні інтереси в суспільстві, дає можливість провести науковий експеримент.

Принцип чіткої диференціації правотворчих повноважень. Реалізація цього принципу має велике значення в умовах державне організованого суспільства на ідеях розподілу влад. Будь-яке «перетягання ковдри» загрожує нестабільністю, зростанням правового нігілізму в суспільстві, можливими соціальними і економічними стресами.

Принцип планування. У сучасних умовах побудови правової держави України для досягнення визначеної мети планування правотворчого процесу має важливе значення в силу необхідності концентрації' зусиль на пріоритетних законодавчих роботах. Планування дає можливість

т

94

уникнути непродуманого правотворення, ліквідувати дублювання і зосередити свої зусилля на створення умов для підготовки документів високої якості, провести підготовчі заходи, включаючи консультування з провідними вченими і науковими закладами, врахувати їх плани науково-дослідницької роботи і т. д.

Принципи використання правового досвіду передбачають, що всі щойно розроблені акти повинні спиратися на уже відомий позитивний правовий досвід держав і цивілізації в цілому.

Останнім часом вітчизняний законодавець широко використовує світовий законотворчий досвід, все найліпше з накопиченого і досягнутого світовою юридичною думкою і юридичною практикою.

Зв'язок з практикою як принцип правотворчості виражає завдання постійно відслідковувати суспільні про­цеси, орієнтуватися на практику застосування вже діючих законів, вчасно усувати прогалини в праці, залучати все краще, що пропонується правозастосовчими органами.

Принцип гуманізму, тобто формування норматив­но-правових актів на основі загальнолюдських цінностей, природних прав людини, створення умов і механізмів їх втілення в життя.

Види правотворчості. На наш погляд, доцільно виділяти три види правотворчості:

— правотворчість компетентних державних органів;

— безпосередня правотворчість народу (референдум);

— санкціонування норм, коли процес їх створення проходить за межами державних органів.

Доречно тут розглянути особливості юридичної природи процесу утворення норм права різними органами держави.

Правотворчість вищих представницьких органів. Головним і найбільш розповсюдженим видом правотвор­чості є створення законів парламентом. Ст. 75 Консти­туції України визначає, що Верховна Рада України (парламент) є єдиним органом законодавчої влади в Україні, тобто лише парламент України має повноважен-

95

ня приймати закони, які є актами вищої юридичної сили і яким повинні відповідати нормативно-правові акти всіх інших державних органів, що є підзаконними.

Механізм законопроектної роботи парламентів відрізняється наступними особливостями:

— обмеження кола суб'єктів законодавчої ініціативи;

— суворою процедурою проходження проекту у парламенті;

— послідовною зміною етапів правотворчості;

— великою кількістю засобів юридичного реагування, які знаходяться у підпорядкуванні законодавця;

— обумовленістю юридичного змісту правотворчого акту, колом відносин, що регулюються.

Підзаконна правотворчість. Вона має місце у випадках, коли норми приймаються і вводяться в дію органами держави, які не відносяться до її вищих представницьких органів. Акти підзаконної правотворчості необхідні для забезпечення застосування закону.

До суб'єктів підзаконної правотворчості відносять­ся: президент, уряд, інші вищі органи держави, які згідно з законом мають право на створення юридичних норм і нормативних актів. Основна причина існування такого виду правотворчості полягає у складності питань, які по­винні вирішити органи держави. Парламент не завжди достатньо компетентний, щоб приймати на свій розгляд складне технічне питання, яке вимагає зусиль спеціалістів, а окрім цього, не всі складні питання сучасного суспіль­ства повинні розглядатися парламентом. Правда, є си­туації, коли рішення доцільно передати на більш нижчий рівень, як цього вимагають норми, які регулюють компе­тенцію і прерогативи правотворчих органів.

Інша причина наявності підзаконної правотворчості полягає в тому, що парламенту постійно бракує часу, а це не дозволяє йому прийняти правове рішення. Як на­слідок цього, правотворчі повноваження передаються іншим суб'єктам нормотворчості. Тенденція щодо збільшення підзаконної нормотворчості спостерігається у всіх країнах. За підрахунками багатьох дослідників, на 10 законів, які

96

прийняті парламентом, приходиться від 100 до 140 нормативних актів уряду.

Зрозуміло, що підзаконна правотворчість має як позитивні, так і негативні сторони.

До позитивних слід віднести: оперативність, гнучкість і меншу формальність; компетентність відповідних органів, їх знання місцевих і інших умов, які збільшують ефективність прийнятого юридичного рішення.

До негативних можна віднести закритість процесу прийняття правового рішення, складність огляду і застосування норм через велику кількість нормативних актів, відсутність контролю суспільства за правотворчою роботою бюрократії тощо.

Особливий вид правотворчості, який межує з підзаконною правотворчістю, — правотворчість органів місцевого самоврядування і недержавних юридичних осіб.

Види правотворчості за способом формування норм права:

— створення нових правових норм;

— санкціонування —надання юридичних властивостей уже існуючим соціальним нормам.

Види правотворчості за юридичною силою актів:

— законодавча діяльність;

— діяльність щодо створення підзаконних актів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]