Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні заняття ОКТМ.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
111.1 Кб
Скачать

Домашня робота

  1. Зісловника іншомовних слів виписати значення слів гобелен, імітація, манускрипт і ввести їх до складу словосполучень.

  2. Перекладіть українською мовою, уникаючи калькування та повторів :

Уважаемый Игорь Игоревич!

Рады сообщить Вам, что БГПУ (написать полностью) в 2012 году отмечалважную дату – 80-летие со дня своего существования. К этому событию на факультетах и в институтах нашего университетабыло проведено ряд мероприятий: организовано проведение флеш-моба, отрыто музей истории БГПУ, издано пятую часть летописи нашего учебного заведения. Все мероприятия прошли на высоком профессиональном уровне, а в ГДК прошел концерт, на котором выступили коллективы художественной самодеятельности Института психолого-педагогического образования и искусств. Искренне благодарим за оказанную материальную помощь в издании важнейшего научного труда для нашего коллектива – издание коллективной монографии профессорско-преподавательского состава. С уважением, от имени всего педагогического коллектива

Алферова РаисаИльинична.

  1. Написати твір-мініатюру– продовжити вислів К.Станіславського “Робота актора над собою”: “Справжній священнослужитель у всяку хвилину свого перебування в храмі почуває в ньому наявність вівтаря. Справжній актор повинен завжди почувати в театрі близькість сцени…”. Справжній учитель, на мою думку…

  2. Із словника іншомовних слів виписати значення слів скрупульозний, симбіоз, прецедент й увести їх до складу словосполучень.

  3. Продовжіть віршовані рядки та назвіть їх авторів:

  • У щастя людського два рівних є крила…

  • Страшні слова, коли вони мовчать…

  • Буду я навчатись мови золотої…

  • О слово рідне! Орле скутий!..

  • Ще не вмерла України…

  1. Запишіть українською мовою:

"Профессор Б.Н.Головин был автором первуй вузовской программы по курсу "Основы культуры речи" и первого ученика по этому курсу. В ценре внимания книги – коммуникативные качества современной литературной речи, а главная её задача состоит в теоретическом обосновании и практическом описании культуры речи как совокупности определённых коммуникативных качеств в их системе" ( Л.Скворцов).

Завдання 7.Виправте помилки, допущені у вживанні прийменникових конструкцій.

Згідно поданої заяви. Відповідно з інструкцією. Не дивлячись на зміну у регламенті. Комісія по складанню проекту постанови. У відповідності з наказом. По закінченню зборів. Заходи по дотриманню чинного законодавст­ва. Згідно до запропонованого списку. У залежності від виду документа. По формі документи бувають стандартні й індивідуальні. Тексти документів складаються по затвердженій формі.. Імміграція в США по програмі “Зелена карта”.

8.Науково – дослідне завдання: написати вітальну промову до Дня вчителя.

Практичне заняття № 4

тема: Виразне читання вголос. Особливості виконання прозових творів

МЕТА: Ознайомлення студентів з рекомендаціями щодо техніки читання прозових творів різних жанрів, повторити тему „Функціональні стилі мовлення”, удосконалення вмінь виразного читання прозових творів різних жанрів.

УМІННЯ І НАВИЧКИ, НЕОБХІДНІ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ЗАНЯТЬ.

Студенти повинні усвідомити спільне і відмінне у читанні вчителя і виконавя-митця, виробити вміння виразного читання казки, оповідання, нарису, науково-популярної статті.

ПИТАННЯ З ТЕМИ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО НАВЧАННЯ ТА ОСМИСЛЕННЯ.

  1. Прочитайте текст[2:4-5]. Що спільного у творчій роботі вчителя і читця-професіонала? Чим відрізняється виразне читання вчителя від виконавської діяльності актора?

ОСНОВНІ ПИТАННЯ ТЕМИ:

  1. Засоби емоційно-образної виразності (бачення читця, його ставлення до прочитаного, розуміння підтексту твору, майстерність спілкування зі слухачами)

  2. Особливості виразного читання оповідань, нарисів, науково-популярних статей.

  3. Особливості виразного казок.

ЗАВДАННЯ ЗВИВЧЕННЯПІДРУЧНИКІВ, ПЕРШОДЖЕРЕЛ:

  1. Ознайомтесь з рекомендаціями А.Й.Капської [2:157, 161] щодо техніки читання прозових творів різних жанрів. Як пов’язаний матеріал даної теми з попереднім теоретичним матеріалом про виразність мовлення?

  2. Прочитайте текст [3:115] і перекажіть його за складеним планом. Доберіть заголовок, у якому сформульовано основну думку.

  3. Повторіть тему “Функціональні стилі мовлення”. Визначте особливості ділового, наукового і публіцистичного стилів мовлення. Ознайомтесь зі статтею Г.А.Олійника[5: 204-205] і охарактеризуйте нариси і науково-популярні статті як прозові жанри.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОАНАЛІЗУ І САМОКОНТРОЛЮ:

Виразне читання пропонованих викладачем прозових творів.