Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні заняття ОКТМ.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
111.1 Кб
Скачать
  1. Практична частина

  1. Підготуватися до виразного читання оповідання Михайла Слабошпицького «Чудасія на балконі» за ролями (читанка, 4 клас).

  2. Підготуватися до виразного читання казки «Мудра дівчина» (читанка, 4 клас)

  3. Підготуватися до виразного читання нарису (за власним вибором).

  4. Із словника іншомовних слів виписати значення слів фемінізація, утопія, філігрань й увести їх до складу словосполучень

  5. Із переліку слів вибрати ті, які вживаються зі словами-паронімами, обґрунтувати свій вибір:

Хронічний (епізод, фільм, гастрит); чисельні (збори, різниця); корисні (вчинки, процедури); досвід (практичний, лабораторний); доповідь (змістовна, змістова); зауваження (змістового, змістовного) характеру; уряд (нинішній, теперішній); схарактеризуйте (обсяг, об’єм) понять; (обсяг, об’єм) дисертації; (обсяг, об’єм) відра; (рятувальний, рятівний) круг, експедиція; (рятувальний, рятівний) переправа, роботи, люди всіх (континентів, контингентів).

6.Перекласти українською:

Лопнуть (луснути) со смеху, лопнуло (увірвався) терпение, лопнул (лопнув) стакан, лопнула (лопнула) струна, лопаются (розпукуються) на деревьях почки.

• Чувство собственного достоинства (почуття власної гідності), оценить по достоинству (оцінити по заслузі, належним чином), купюры достоинством 100 гривен (купюри вартістю, номіналом 100 гривень).

• Запомните следующее (запам’ятайте ось що або таке), следующий за мной мальчик (наступний за мною хлопчик або: хлопчик, який іде за мною), на следующее десятилетие (на наступне десятиріччя або десятиліття), следующий номер журнала (наступний номер журналу або число часопису), приметы следующие (прикмети такі), следовать по маршруту (прямувати (іти, рухатися) за маршрутом), следующие мероприятия (такі заходи), за весной следует (настає) літо.

    1. Література

  1. Білоус П.В. Основи літературознавства: Курс лекцій. – Житомир, 1998. – С. 43 – 46.

  2. Капська А. Виразне читання. – К.: Вища шк., 1986. – С. 57 – 118.

  3. Капська А. Виразне читання. Практичні і лабораторні заняття: Навч. посібник. – К.: вища шк., 1990. – С. 113 – 134.

  4. Климова К.Я. Віч-на-віч з мовою: Методичний посібник. – Житомир, 2001. – С. 67 – 76.

  5. Олійник Г. Виразне читання: Основи теорії: Навч. посібник. – К.: вища шк., 1995. – С. 161 – 188.

Практичне заняття № 5

тема: Особливості виконання поетичних творів

МЕТА:Ознайомлення студентів з рекомендаціями щодо читання поетичних творів різних жанрів, поглибити знання про поетичні засоби, удосконалення вмінь виразного читання громадянської, філософської, пейзажної, інтимної лірики, байок.

УМІННЯ І НАВИЧКИ, НЕОБХІДНІ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ЗАНЯТЬ.

Студенти повинні уміти визначати жанр поетичного твору, виразно читати, виконуючи літературознавчий аналіз твору, визначати особливості техніки його виразного читання.

  1. ПЛАН:

  1. Особливості виразного читання громадянської лірики.

  2. Особливості виразного читання філософської лірики.

  3. Особливості виразного читання інтимної лірики

  4. Особливості виразного читання байок.

ЗАВДАННЯ ПО ВИВЧЕННЮ ПІДРУЧНИКІВ, ПЕРШОДЖЕРЕЛ:

1. Прочитайте і запам’ятайте вислови, щоразу звертайтесь до них під час підготовки до виразного читання перед слухачами.

Читання лірики — це постійне злиття думок, по­чуттів, настрою автора і виконавця. Але цей процес не відбувається за один якийсь момент натхнення. Він, як своєрідне горнило, переплавляє і зливає в одне і авторський задум, і задум виконавця, і їхні думки і почуття. А.Капська

Спитайте природу, інтуїцію, як і чим вони передають іншим свої бачення. Не будемо заважати роботі підсвідомості, а краще навчимося включати в творчість свою душевну і органічну природу і зробимо чуйним і чутливим наш звуковий, мовний та інші апарати втілення, якими можна передавати свої внутрішні почування, думки, бачення.

К.Станіславський

2. Ознайомтесь із правилами виконання поетичних творів, різних за тематикою[5:199-202],[3:159-160].