Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТИПЫ И ХАРАКТЕРИСТИКИ ВВ.doc
Скачиваний:
170
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Фізико-хімічні показники для тротилу

Показник

Марка тротилу

А

(ОКП 72 7686 3101)

Б

(ОКП 72 7686 3201)

Зовнішній вигляд

Лусочки від світло-жовтого до жовтого кольору без видимих механічних домішок і ознак зволоження. Допускається наявність окремих зліплених лусочок, що розминаються рукою

Масова частка вологи та летючих речовин, %, не більше

0,08

0,10

Масова частка речовин, нерозчинних в органічному розчиннику, %, не більше

0,08

0,08

Температура отвердіння, 0С, не менше

80,0

77,5

Кислотність у перерахунку на сірчану кислоту, %, не більше

0,010

0,010

Масова частка тетранітрометану

В і д с у т н і с т ь

В і д с у т н і с т ь

Для упаковування тротилу застосовують наступні види упаковок:

1. При міжзаводському транспортуванні, крім транспортування на Далеку Північ та у важкодоступні райони (додаток 1 ДЕРЖСТ 15846–79), п'яти-, шестишаровий паперовий мішок марки БМ, ПМ або БМП (ДЕРЖСТ 2226–88), вкладений у мішок за нормативно-технічним документом (НТД), виготовлений із синтетичної тканини, яка не поступається за механічною міцністю пакувальній тканині №2 (ДЕРЖСТ 5530–81).

2. При транспортуванні на Далеку Північ та у важкодоступні райони – п'яти-, шестишаровий паперовий мішок марки БМ, ПМ або БМП (ДЕРЖСТ 2226–88), вкладений у деревно волокнистий ящик (далі - ящик) за ОСТ 84-1073–74. При транспортуванні у спеціальних деревно волокнистих ящичних піддонах за НТД або у контейнерах типу СК-3-5 (ДЕРЖСТ 19667–74) або типу УУК-3 (ДЕРЖСТ 18447–79), які належать виробникам (споживачам), тротил повинен бути упакований відповідно до п.1.

3. При використанні тротилу на підприємстві-виробнику – п'яти-, шестишаровий паперовий мішок марки БМ, ПМ або БМП (ДЕРЖСТ 2226–88) або два трьох-, чотирьохшарові паперові мішки тієї ж марки, вкладені один у другий.

4. Допускається багаторазове застосування тканинних мішків, ящиків та піддонів. При цьому такі мішки з порушенням цілісності та ящики, піддони з пошкодженнями повинні бути відремонтовані і відповідати вимогам технічної або нормативно-технічної документації. Раніше нанесене маркування закреслюють або зафарбовують фарбою, що не змивається, наявний ярлик зривають.

Види упаковки, передбачені діючим стандартом, відповідають вимогам ДЕРЖСТ 26319–84 до упаковки групи ІІ.

Номінальна маса нетто мішка або ящика з тротилом не більше 40 кг, допустиме відхилення ±0,2 кг.

Маса нетто одного піддона не повинна перевищувати 720 кг.

Кожне місце, яке входить у партію, упаковується в один вид упаковки і має однакову масу.

При упаковці тротилу у паперовий мішок, вкладений у тканинний, два внутрішніх шари паперового мішка загинають конвертом всередину, а інші шари з'єднують з тканинним мішком і прошивають машинним швом за один раз або зав'язують шпагатом на двох рівнях і пломбують з прошивкою "чуба".

Допускається отвори паперового і тканинного мішків зашивати машинним швом (кожний мішок окремо), загинаючи при цьому зашитий отвір паперового мішка, а також зашивати окремі місця другим швом, не порушуючи при цьому першого.

При упаковці тротилу у паперовий мішок або паперовий мішок, вкладений у ящик, два внутрішніх шари паперового мішка загинають всередину конвертом, а прошивають машинним швом або зав'язують у "чуб" на двох рівнях і пломбують з прошивкою "чуба".

При упаковці тротилу у спарені мішки отвір внутрішнього мішка у два-три шари загинають "конвертом", а всі шари зовнішнього паперового мішка прошивають машинним швом. Допускається отвір паперового або тканинного мішка зав'язувати шпагатом із луб'яних волокон, льонокенафним або шпагатом з луб'яних волокон, армованим хімічною ниткою (ДЕРЖСТ 17308–88).

При машинному зашиванні мішки не пломбують. Мішки прошивають бавовняними, синтетичними або лляними нитками, або пряжею. Якість шва у всіх випадках упаковування повинна забезпечувати збереження продукції у мішку і відповідати наступним вимогам:

- відстань від шва до краю отвору мішка – не менше 30 мм;

- ширина стібка – 6-10 мм;

- на кінцях шва повинні бути залишені сплетені нитки довжиною 100-150 мм.

Мішки із тротилом укладають у ящик або піддон щільно, щоб виключити можливість їхнього переміщення під час транспортування. Ящики з тротилом пломбуванню не підлягають. Піддони підлягають пломбуванню незалежно від того, у яких мішках знаходиться тротил: зашитих або запломбованих.

Укладання мішків з тротилом у піддон, пломбування, завантаження і вивантаження піддонів, а також їх розміщення у вагонах повинні проводитися у відповідності з вимогами НТД на піддон.

На кожне вантажне місце (зовнішній мішок, ящик або піддон) повинно бути нанесене маркування із вказанням:

- діючого стандарту;

- найменування вибухової речовини;

- їїмарки;

- найменування або товарного знаку підприємства-виробника;

- номера партії;

- номера місця (на мішок або ящик) або номера піддона;

- маси нетто у кілограмах;

- маси брутто у кілограмах (на ящику або піддоні);

- державного Знаку якості у випадку присвоєння його у встановленому порядку;

- дати (місяця і року) виготовлення;

- знаку небезпечності вантажу за ДЕРЖСТ 19433–88 (кресл. 1а, клас 1, підклас 1.1, група сумісності D);

- знака розрядності вантажу (число 9 у рівносторонньому трикутнику) відповідно до правил перевезення розрядних вантажів або (після введення правил перевезення небезпечних вантажів 1-го класу) умовний номер вантажу (число 144 у рівносторонньому трикутнику).

На кожний зовнішній мішок, що вкладається у ящик або піддон, наноситься маркування із вказанням найменування та марки вибухової речовини і маси нетто у кілограмах.

Маркування наносять фарбою, що не змивається водою, за допомогою трафарету або штампа. Дозволяється на мішки наклеювати або пришивати нитками до їхнього отвору машинним швом ярлики (паперові, тканинні, картонні тощо).

Розмір шрифту для маркування повинен відповідати вимогам ДЕРЖСТ 14192–77. Маркування має бути чітким та розбірливим.

Тротил перевозять всіма видами транспорту, крім цивільної авіації, відповідно до діючих на транспорті даного виду правил перевезення небезпечних (розрядних) вантажів у критих транспортних засобах. Транспортування тротилу у контейнерах – за ДЕРЖСТ 19747–74, пакетами за ДЕРЖСТ 24597–81, ДЕРЖСТ 21650–76, ДЕРЖСТ 26653–85. Пристрій для кріплення пакетів із тротилом у залізничних вагонах – за ДЕРЖСТ 22477–77.

Тротил повинен зберігатися у виробника (споживача) у закритих сухих та чистих складських приміщеннях у відповідно до діючих правил і інструкцій щодо зберігання вибухових речовин, затверджених у встановленому порядку.

Допускається використовувати тротил після закінчення гарантійного терміну зберігання після перевірки його якості на відповідність вимогам діючго стандарту.

Упаковка, маркування тротилу, що постачається на експорт, – за ДЕРЖСТ 14839.20–77 із такими уточненнями і доповненнями:

- тротил упаковують відповідно до п.1, а потім укладають у новий спеціальний деревно волокнистий ящичний піддон за НТД або контейнер типу СК-3-5 або УУК-3;

- допускається упаковувати тротил при транспортуванні залізничним або автомобільним транспортом в п'яти-, шестишаровий паперовий мішок марки БМ, ПМ або БМП за ДЕРЖСТ 2226–88, вкладений у новий деревно волокнистий ящик за ОСТ 84-1073–74;

- допускається упаковувати тротил при транспортуванні у країни з помірним кліматом залізничним або автомобільним транспортом у прямому сполученні (без перевалок) у п'яти-, шестишаровий паперовий мішок марки БМ, ПМ або БМП за ДЕРЖСТ 2226–88, вкладений у мішок із синтетичної тканини, яка не поступається за механічною міцністю пакувальній тканині №2 за ДЕРЖСТ 5530–81;

- способи запакування отворів мішків – згідно з дісним стандартом;

- номінальна маса нетто тротилу у ящику не повинна перевищувати 40 кг;

- у транспортному маркуванні вказують серійний номер ООН (0209).

Тротил – бризантна ВР, малочутлива до механічних впливів. Його чутливість до удару за ДЕРЖСТ 4545–88:

- нижня межа чутливості у приладі 2 500 мм

- частота вибухів:

- у приладі 1 0-20 %

- у приладі 2 0 %

Чутливість до тертя на приладі К-44-3:

- частота вибухів під тиском прижимання 686 МПа (7000 кгс/см2) 4 %

Тротил пожежонебезпечний. Температура спалаху при заримці 60 сек. 295-305 0С.

Тротил взаємодіє з водними та спиртовими розчинами лугів з утворенням нестійких і чутливих до механічних впливів сполук. Сонячне світло діє на тротил, також викликаючи утворення чутливих до механічних впливів сполук.

Тротил токсичний. В організм тротил може попадати у вигляді пилу або парів через органи дихання, шкіру та шлях травлення, викликаючи гострі та хронічні отруєння. Діє на печінку, кров, нервову систему, при тривалій дії викликає катаракту. До місцевої дії тротилу на організм людини належить подразнення слизових оболонок та верхніх дихальних шляхів. При контакті зі шкірою тротил може викликати екземи, еритеми та дерматити.

За ступенем шкідливої дії на організм людини тротил належить до ІІ класу небезпечності за ДЕРЖСТ 12.1.007–76 (речовини високонебезпечні).

Верхня допустима концентрація тротилу у повітрі робочої зони: 0,5 мг/м3 (максимально разова) та 0,1 мг/м3 (середньозмінна).

При роботі з тротилом необхідно використовувати індивідуальні засоби захисту (респіратор, спецодяг) від попадання його пилу та парів на шкіру, слизові оболонки та проникання в органи дихання та травлення, а також дотримуватися особистої гігієни.

Тротил, що загорівся, необхідно гасити водою.

За видом та ступенем небезпечності при перевезенні тротил відноситься до класу 1, підкласу 1.1, групі сумісності D за ДЕРЖСТ 19433–88. Серійний номер ООН 0209.

Гарантійний термін зберігання встановлюється для тротилу марки А- 4 роки, для тротилу марки Б - 1 рік з дня виготовлення.

4.6.10. Речовини вибухові промислові. Упаковка, маркування, транспортування та зберігання. ДЕРЖСТ 14839.20–77 (зі змінами № 1,2,3 затвердженими у липні 1980 р.; жовтні 1986 р., квітні 1991 р. (ІПС 10-80, 1-87, 8-91)

Дійсний стандарт розповсюджується на патроновані (шнековані, пресовані, насипні) та непатроновані промислові ВР і встановлює вимоги до їхньої упаковки, маркування, транспортування та зберігання для внутрішніх та експортних поставок.

Стандарт встановлює також вимоги до упаковки, маркування, транспортування алюмотолу, лусочкового тротилу, литих тротилових зарядів, шашок-детонаторів та пресованих тротилових шашок для експортних поставок.