Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТИПЫ И ХАРАКТЕРИСТИКИ ВВ.doc
Скачиваний:
170
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Чутливість ініціюючих вр до удару

Тип ВР

Маса вантажу, кг

Нижня межа чутливості, см

Верхня межа чутливості, см

Гримуча ртуть

0,6

5,5

8,5

Тетразен

0,6

4,5

6,5

Азид свинцю

0,6

-

25

ТНРС

0,6

-

50

Чутливість бризантних ВР до удару, як правило, характеризуюється відсотком вибухів, що виникають при скиданні вантажу з певної висоти. Дані про чутливість бризантних ВР до удару, отримані при падінні вантажу масою 10 кг з висоти 25 см, наведені у табл.3.

Таблиця 3

Чутливість бризантних вр до удару

Тип ВР

% вибухів

Тип ВР

% вибухів

Тротил

4-8

Гесоген

70-80

Амотоли

20-30

Бездимний порох

70-80

Пікринова кислота

24-32

ТЕН

100

Тетрил

50-60

Чутливість бризантних ВР до детонаційного імпульсу характеризується вагою граничного (мінімального) заряду ініціюючої ВР, здатного викликати повну детонацію певної кількості бризантної ВР (табл.4).

Таблиця 4 Граничні заряди ініціюючих вр у грамах

Ініціюючі ВР

Бризантні ВР (1 гр)

тротил

тетрил

гексоген

ТЕН

Азид свинцю

0,09

0,025

0,05

0,03

Гримуча ртуть

0,36

0,29

0,19

0,17

Тетразен

-

більше 1,0

-

-

ТНРС

-

більше 1,0

-

-

Вага граничного заряду може розглядатися також як характеристика ініціюючої здатності ініціюючих ВР.

Стійкість. Під стійкістю ВР розуміють їхню здатність зберігати практично незмінними фізичні, хімічні, а отже, вибухові властивості протягом тривалого часу.

ВР, як було зазначено вище, являють собою нестійкі хімічні системи, тому й при нормальних умовах зберігання вони розкладаються з більшою чи меншою швидкістю. У менш стійких ВР процес розкладу йде швидше, у більш стійких – повільніше.

Спочатку розклад, як правило, проходить з незначною швидкістю, потім з часом самоприскорюється і може призвести до спалаху і вибуху. Розрізняють фізичну і хімічну стійкість ВР.

Фізична стійкість характеризується схильністю ВР до фізичних змін, які виникають спонтанно або через зовнішні фактори. Вона залежить від фізичних властивостей речовини: гігроскопічності, летючості, механічної міцності, здатності зберігати фізичний стан.

Багато ВР не мають достатньої фізичної стійкості. Так, наприклад, амоніти – гігроскопічні, злежуються й вироби з них поступово руйнуються, оксиліквіти втрачають кисень через його летючість, динаміти ексудують нітрогліцерин і, замерзаючи, втрачають пластичність, стаючи небезпечними у застосуванні, тощо.

Хімічною стійкістю називається здатність ВР не зазнавати хімічних перетворювань при нормальних умовах зберігання. Вона залежить від хімічної природи ВР, тобто міцності та реакційної здатності з'єднань, а також від деяких домішок – одні з них знижують стійкість, а інші –збілбшують.

Вплив домішок, що знижують стійкість, зводиться до каталітичної (прискорюючої) дії на процес розкладу ВР. Такі домішки називаються каталізаторами. Домішки, які уповільнюють розклад ВР, називають стабілізаторами.

Теплота та температура вибуху. Теплотою вибуху називається кількість тепла Qv, яке виділяється під час вибуху 1 кг ВР. Значення Qv для деяких ВР наведені у табл.5.